ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυγενάκης: Ενίσχυση 919 εκατ. στους βαμβακοπαραγωγούς (βίντεο) - Η Ελλάδα, Αίγυπτος στο βαμβάκι

Άννη Καρολίδου06 Μαρτίου 2024

Το βαμβάκι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εθνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα του αγροτικού τομέα, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι σε βάθος πενταετίας, οι παραγωγοί βαμβακιού θα λάβουν  919 εκατ. ευρώ, σαν συνδεδεμένη ενίσχυση,στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίιου της νέας ΚΑΠ.

Ο Υπουργός, απαντώντας σε τοποθετήσεις συνέδρων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με το που εκδηλώθηκαν οι πλημμύρες, βρέθηκε και είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη και, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, το έργο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας είναι δύσκολο. “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” και πριν το τέλος του χρόνου θα αρχίσει και η ευρεία διαβούλευση πάνω στο master plan που εχθές παρέδωσε ολλανδική εταιρεία που εκπόνησε το σχέδιο για την Θεσσαλία.

Ο Υπουργός ζήτησε ακόμη μια φορά τη συνεργασία των αγροτών και των αγροτικών οργανώσεων , για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το σχέδιο του νέου Κανονισμού και το Υπουργείο περίμενε να υποχωρήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις για να αρχίσει η σχετική διαβούλευση.


Αύξηση της αποδεκτής μείωσης της παραγωγής- ειδική συνδεδεμένη.

Ο κ. Αυγενάκης, έδωσε ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη για όλη την αλυσίδα , όλο το “νήμα” αξίας του βαμβακιού, τονίζοντας ότι το ΥΠΑΑ&Τ καταβάλλει προσπάθειες μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συνεργασίες, για τη βελτίωση της ΚΑΠ 2023-2027.

Μία απο τις τροποποιήσεις που έχει ιδιαίτερη αξία για τους βαμβακοπαραγωγούς, αφορά την αύξηση της μείωσης της παραγόμενης ποσότητας από 20%, στο 30%, προκειμένου οι αγρότες, με μικρότερη παραγωγή, να έχουν δικαίωμα και στην ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η Ελλάδα, είπε ο Υπουργός, είναι μεν η κυρίαρχος βαμβακοπαραγωγός χώρα στην Ε.Ε. , με το 80% των εκτάσεων και, η 6η σε μέγεθος παραγωγός βάμβακος, παγκόσμια, αλλά παρά αυτές τις σημαντικές επιδόσεις, αντιμετωπίζει και μεγάλες προκλήσεις.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και το πλήγμα της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, ήταν και για το βαμβάκι πολύ μεγάλο, όχι μόνο για το συγκομιζόμενο προϊόν αλλά και για το βαμβακόσπορο. Γι’ αυτό , όπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης, εχθές , εκδόθηκε απόφαση για την χορήγηση, κατά παρέκκλιση, ειδικής άδειας σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής ως προς την περίοδο κάλυψης του βαμβακόσπορου σποράς, που παράχθηκε σε προηγούμενες χρονιές και υπάρχει σε αποθέματα. Να σημειωθεί ότι οι περυσινές πλημμύρες, δεν κατέστρεψαν μόνο μεγάλο μέρος της παραγωγής βαμβακιού, αλλά και βαμβακόσπορο.

Η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία του τομέα παραγωγής βαμβακόσπορου στη χώρα μας καθώς σε καμία περίπτωση, η χρήση ξένου γεννητικού υλικού, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ελληνικό βαμβακόσπορο.

Ο κ. Αυγενάκης, δήλωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα εξετάσει την πιλοτική μετάβαση της βαμβακοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο των προτάσεων της Μελέτης της Δ.Ο.Β. για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βαμβακιού. Επίσης, το ΥΠΑΑ&Τ βλέπει θετικά την επαναλειτουργία της Ομάδας Βάμβακος στο Υπουργείο.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για την αγαστή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΑ&Τ και Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ενώ επικρότησε τη συνεργασία μεταξύ ΔΟΒ και ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς υλοποιούν ένα σημαντικότατο πολυετές πρόγραμμα βελτίωσης της καλλιέργειας βάμβακος, φροντίζοντας παράλληλα για ζητήματα κατάρτισης των βαμβακοπαραγωγών.

Νομοθετική παρέμβαση για Διεπαγγελματικές

“Πιστεύουμε στον ρόλο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, το Μάρτιο, θα εξετασθεί το επόμενο νομοσχέδιό μας για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν Διεπαγγελματικές, η Αλιεία, το Μέλι και το Λάδι”, κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.



Το βαμβάκι, 3ο εξαγόμενο ελληνικό προϊόν


Τον Υπουργό καλωσόρισε στο συνέδριο ο πρόεδρος της Δ.Ο.Β., Ευθύμιος Φωτεινός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχθηκε η βαμβακοκαλλιέργεια, που έφθασε περίπου στο 30% της παραγωγής βαμβακιού της χώρας, προσθέτοντας όμως ότι το ΥΠΑΑ&Τ και ο ίδιος ο Υπουργός, στάθηκαν, με συγκεκριμένες ενέργειες, δίπλα στον κλάδος βάμβακος.

Το βαμβάκι, είναι το 3ο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν οπότε και θα πρέπει τώρα να υλοποιηθεί η εθνική στρατηγική της χώρας για το βαμβάκι.

Ο κ. Φωτεινός ζήτησε τη στήριξη των παραγωγών για να πει ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση συστημάτων έγκαιρης ενημέρωσης , μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, μείωση της φορολογίας για να βοηθηθεί η αγορά αγροτικής γης, επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού των γεωργικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Β., μίλησε για το ποιοτικό, ασφαλές βαμβάκι που παράγεται στην Ελλάδα, βαμβάκι με Ευρωπαϊκή σφραγίδα, σε περίοδο που ο κλάδος , αξιοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους και νέες τεχνολογίες, για να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά και να κατακτήσει νέες αγορές, μέσω της “ευρωπαϊκής συμμαχίας για το βαμβάκι”.

Το βαμβάκι και κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, Αίγυπτος

Η καλλιέργεια βάμβακος στην χώρα μας, θα αντιμετωπίσει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, “θα κάνουν την Ελλάδα, Αίγυπτο”, δηλαδή κλιματολογικά σαν μία απο τις κύριες χώρες παραγωγής βαμβακιού, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αύξησης της παραγωγής βαμβακιού, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθ. Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Συνεπώς, στα επόμενα χρόνια, η καλλιέργεια βαμβακιού μπορεί να αποτελέσει ακόμη σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για τον κλάδο της μεταποίησης της πρώτης ύλης ( κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανία ζωοτροφών)

Στην Ελλάδα, καλλιεργούνται 120 διαφορετικά είδη, ποικιλίες, βαμβακιού. Συνεπώς η προσπάθεια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με τη ΔΟΒ, έχει στραφεί στην επιλογή των ποικιλιών που είναι πιο κατάλληλες για τις νέες κλιματικές συνθήκες και, τον περιορισμό, παράλληλα, των μεγάλων εισροών σε νερό άρδευσης.

Αυτή την περίοδο, γίνονται πειραματικές καλλιέργειες σε πέντε νομούς της Ελλάδας, σε Θεσσαλία και Μακεδονία, που θα επεκταθούν σε 10 νομούς, προκειμένου να επιλεγούν οι καταλληλότερες ποικιλίες αλλά και να προταθούν οι βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε να γίνεται και εξοικονόμηση των εισροών σε νερό.

Ο κ. Χαρουτουνιάν υποστήριξε ότι το βαμβάκι, είναι μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια, καθώς προϊόντα και παραπροϊόντα του , μπορούν να έχουν πάρα πολλές εφαρμογές στη μεταποίηση.

Εκτός από την κλωστοϋφαντουργία, υπολείμματα βαμβακοκαλλιέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές εντόμων, που με τη σειρά τους δίνουν εντομοάλευρα για ζωϊκή και ανθρώπινη διατροφή.

Επίσης, η κυτταρίνη του βαμβακιού, χρησιμοποιείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας χαρτιού, στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και στα τρόφιμα, σαν συντηρητικό. Πέραν αυτού, το βαμβακέλαιο, χρησιμοποιείται σαν βιοκαύσιμο αλλά και στα υλικό σε βαφές και χρωστικές ουσίες.

Στην Ελλάδα, 45.000 βαμβακοκαλλιεργητές

Όπως είπε ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Βάμβακος, στην Eυρωπαϊκή Copa Cogeca, η βαμβακοκαλλιέργεια είναι από τις σημαντικές καλλιέργειες για την Ελλάδα όπως και ειδικότερα, για την Κεντρική Μακεδονία. Στη χώρα, υπάρχουν 45.000 βαμβακοκαλλιεργητές, ενώ η αλυσίδα, το “νήμα” του βαμβακιού, αφορά μία πολύ μεγάλη αλυσίδα αξίας, που επεκτείνεται από το χωράφι στην επεξεργασία της πρώτης ύλης, στις μεταφορές, στο εμπόριο.

Το 2023 καλλιεργήθηκαν 2.300.000 στρέμματα και η παραγωγή θα ήταν ικανοποιητική αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Οι προκλήσεις για την βαμβακοκαλλιέργεια και τον κλάδο, για το 2024, είναι σημαντικές εξ’ αιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν και αφορούσαν τόσο την αγροτική παραγωγή, όσο και τη μεταποίηση. Στόχος θα είναι, η παραγωγή, να κρατηθεί στα περυσινά επίπεδα.

Ο κ. Τσιχήτας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι εξαγωγική δύναμη μόνο στο βαμβάκι, αλλά και στο βαμβακόσπορο, ενώ πρόσθεσε τις προσπάθειες που γίνονται , από κοινού με τη ΔΟΒ, για τη διείσδυση του ελληνικού βαμβακιού σε νέες αγορές.

Μέσω του προγράμματος EU Cotton, επιδιώκεται η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της ασφάλειας, στη χρήση, προϊόντων από ελληνικό βαμβάκι, σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εξετάσθηκαν θέματα της νέας ΚΑΠ, η πορεία του ελληνικού βαμβακιού στη διεθνή αγορά και στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.