Άρωμα φρεσκοτυπωμένης σελίδας και καινούριου βιβλίου θα έχει και το φετινό καλοκαίρι για τους λάτρεις της ανάγνωσης που θα δώσουν το «παρών» για ακόμα μία χρονιά στο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ο θεσμός που είναι αφιερωμένος στις νέες εκδόσεις θα γιορτάσει τα 40 του χρόνια από 25 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου στο χώρο της παραλίας του Λευκού Πύργου, (Βασιλικό Θέατρο - Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου - Κ. Καραμανλή) με τα κλασικά λευκά περίπτερα να παίρνουν ζωή από το αναγνωστικό κοινό που θα μπορεί να τα επισκεφτεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως στις 11 το βράδυ αλλά και τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, υπολογίζεται ότι στην 40η διοργάνωση θα συμμετάσχουν περίπου 150 εκδότες ενώ τα εκθετήρια των βιβλίων θα είναι αυξημένα κατά 20%.
Ωστόσο, όπως και πέρσι, ο κορονοϊός δεν θα επιτρέψει τις ένδοξες παράλληλες δράσεις που πλαισίωναν κάποτε το φεστιβάλ χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως οι αναγνώστες θα στερηθούν τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις συναντήσεις με τους αγαπημένους τους συγγραφείς.
«Το ενδιαφέρον των εκδοτών φαίνεται μεγαλύτερο και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε περισσότερες συμμετοχές από πέρσι. Σχετικά με τις παράλληλες δράσεις είμαστε στα ίδια επίπεδα. Πάνε εκείνες οι γιορτές που κάναμε, που γιόρταζε όλη η πόλη με μουσικές εκδηλώσεις, με ντοκιμαντέρ, με συναυλίες κ.λπ. Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού δεν ξέρουμε τί ακριβώς θα μας επιτραπεί να κάνουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιήσουμε παρουσιάσεις βιβλίων κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, από τους ίδιους του εκδότες με τους συγγραφείς που θα τους καλούμε να επισκέπτονται τα περίπτερα και να υπογράφουν τα βιβλία τους. Είναι σημαντικό γιατί το κάθε περίπτερο θα είναι ένα σημείο συνάντησης του συγγραφέα με τον αναγνώστη και θα μπορούν να συζητήσουν τη συγγραφική του δουλειά», εξηγεί ο κ. Μπαρμπουνάκης ενώ τονίζει πως για ακόμα μία χρονιά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια με το κάθε περίπτερο να διαθέτει αντισηπτικό, το οποίο ο κόσμος καλείται να χρησιμοποιήσει πριν αγγίξει τα βιβλία.
Ένα «επαναστατικό» εκθετήριο
Το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου της πόλης δεν θα μπορούσε να μην είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821. Έτσι, οι διοργανωτές θα διαμορφώσουν ένα εκθετήριο με θέμα την Επανάσταση και βιβλία που αφορούν αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας.
Ανάμεσα στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι και ο διαγωνισμός φωτογραφίας που «έτρεξε» για πρώτη φορά πέρσι με θέμα το ίδιο το φεστιβάλ και τα στιγμιότυπα που αποτύπωναν οι επισκέπτες του ενώ φέτος οι φωτογραφίες μπορεί να έχουν θέμα και τα γενέθλια του θεσμού. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν τα «κλικ» τους με email στο «sekve@otenet.gr» ή στο «sekvethes@gmail.com», εναλλακτικά μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες τους με μήνυμα στη σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook (Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης). Οι τρεις καλύτερες λήψεις θα κερδίσουν και το αντίστοιχο βραβείο.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ καθιερώνει και μία νέα διάκριση και ζητά από τους επισκέπτες να ψηφίσουν το αγαπημένο τους βιβλίο. «Ο συγγραφέας του βιβλίου που θα αναδειχθεί ως «το βιβλίο του Φεστιβάλ» θα τιμηθεί με πλακέτα από τον εκδοτικό οίκο του», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ.
Η αστυνομική λογοτεχνία «έκλεψε» την καρδιά των αναγνωστών
Μιλώντας για τις προτιμήσεις των απανταχού βιβλιόφιλων, ο κ. Μπαρμπουνάκης επιβεβαιώνει τη στροφή του κόσμου προς την αστυνομική λογοτεχνία έναντι των προηγούμενων ετών που τα πρωτεία κατείχε το ιστορικό μυθιστόρημα.
«Είναι γεγονός πως πριν από 20-30 χρόνια η αστυνομική λογοτεχνία δεν ήταν βασική επιλογή των αναγνωστών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή προς αυτό το είδος αλλά στην καλή αστυνομική λογοτεχνία και όχι σε ένα οποιοδήποτε αστυνομικό βιβλίο ή μία αστυνομική περιπέτεια που κατά καιρούς κυκλοφορούσαν διάφοροι συγγραφείς ειδικά τις παλαιότερες δεκαετίες. Ο κόσμος επιδιώκει να αποκτήσει μία καλογραμμένη νουβέλα. Στις προηγούμενες δύο δεκαετίες ο κόσμος φαινόταν να προτιμά το ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο έδινε επιλογή σε ανθρώπους που τους άρεσε η ανάγνωση και η έρευνα μέσα από την πλοκή. Έτσι ικανοποιούσαν την ανάγκη τους για γνώση ενώ παράλληλα είχαν και το μυθιστορηματικό ύφος στο βιβλίο που επέλεγαν. Σε αυτούς ανήκω και εγώ. Αν μπορείς να διαβάσεις ιστορία μέσα από μία καλή γραφή και μία ωραία αφήγηση είναι πιο ξεκούραστο. Λόγω των αναμνήσεων των προηγούμενων γενεών, των προσφύγων, των ξεριζωμένων Ελλήνων, υπήρξε και υπάρχει μέχρι μία προσπάθεια αυτογνωσίας από το κοινό με επιστροφή στης ρίζες. Οι νεότεροι προσπαθούσαν να μάθουν την ιστορία των παλαιοτέρων μέσω αφηγήσεων των μεγαλύτερων και αυτό σηματοδοτούσε μία συναισθηματική φόρτιση σε αυτή τη γραφή».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ κάνει λόγο για μία νέα εποχή στον τρόπο διάθεσης των βιβλίων με τον κορονοϊό και τα lockdown να δίνουν προβάδισμα στην ηλεκτρονική αγορά ζημιώνοντας όμως του «ναούς» των βιβλίων.
«Στην πρώτη καραντίνα έγινε μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διάθεσης των βιβλίων λόγω του κλεισίματος των βιβλιοπωλείων αλλά και του περιορισμού της μετακίνησης του κόσμου. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξήθηκαν και αυτό έστρεψε το βιβλίο σε έναν μονόδρομο προβολής, διάθεσης και αγοράς μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μία νέα εποχή. Παρά βέβαια την ικανοποίηση των εκδοτών, τα βιβλιοπωλεία ζημιώθηκαν, ειδικά τα μικρά. Λείπουν πολύ οι παρουσιάσεις που γίνονταν στα βιβλιοπωλεία που είναι ο ναός του βιβλίου και πρέπει να τα στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19-20 Ιουνίου 2021