Συμβολικές «φρουρές επαγρύπνησης για περισσότερη ανθρωπιά» διοργανώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε δέκα δήμους και κοινότητες του ομόσπονδου κρατιδίου Φόραρλμπεργκ στη Δυτική Αυστρία, με αίτημα την υποδοχή προσφύγων από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εδώ και μήνες, πολλοί άνθρωποι στο Φόραρλμπεργκ τοποθετούν ένα κερί στο παράθυρο κάθε 7η του μήνα, ως ένα σύμβολο της υπεράσπισης των ανθρώπων που βρίσκονται σε φυγή, αλλά και ως ένα σημάδι σιωπηλής διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας στο τοπικό ομόσπονδο Κοινοβούλιο στο Φόραρλμπεργκ να μην επιτραπεί η υποδοχή ανθρώπων από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο.
Η Διάσκεψη των Αυστριακών Επισκόπων, μία Πρωτοβουλία των δημάρχων του Φόραρλμπεργκ και πολλά ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων του κρατιδίου, τονίζοντας ότι το Φόραρλμπεργκ δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει την παράδοση του ανθρωπισμού, απαιτούν και υποστηρίζουν την ελεγχόμενη είσοδο προσφύγων από την Ελλάδα στο Φόραρλμπεργκ.
Η γνωστή καλλιτέχνιδα του χορού Κλαούντια Γκράβα, η οποία ζει στο Φόραρλμπεργκ, προχώρησε από σήμερα σε απεργία πείνας, για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην αυστριακή προσφυγική πολιτική, και θέλοντας με την απεργία πείνας να επιτύχει την μεταφορά παιδιών στην Αυστρία από τον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ο ίδιος ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αλλά και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη χώρα, ο καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν, έχουν απευθύνει επανειλημμένα επείγουσα έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, να προχωρήσει σε υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο, όπως απαιτούν εδώ και μήνες εκατοντάδες προσωπικότητες στην Αυστρία.
Επείγουσα έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εμμονή της στην "επί τόπου βοήθεια" για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, η οποία, όπως τονίζουν, «δεν αρκεί», και να προχωρήσει στην υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία από τον εκεί καταυλισμό, έχουν απευθύνει αρκετές φορές από τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά, εκατοντάδες προσωπικότητες, όπως επίσης φιλανθρωπικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Αυστρία.
Εξάλλου, πάνω από 600 προσωπικότητες του Πολιτισμού στην Αυστρία, σε ανοικτή επιστολή ζητούσαν πρόσφατα από την κυβέρνηση να υποδεχτεί πρόσφυγες από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «εμείς, δημιουργοί Τέχνης και Πολιτισμού υποστηρίζουμε μια κουλτούρα συμπόνιας, ανθρωπιάς και ελπίδας, για αυτό και απαιτούμε την εκκένωση του καταυλισμού Καρά Τεπέ. Τώρα».
Ανάμεσά τους βρίσκονταν η κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι συγγραφείς, Μίχαελ Κέλμαγιερ, Ρόμπερτ Μενάσε, Ντάνιελ Γκλάταουερ, όπως επίσης οι συνθέτες, Φρίντριχ Τσέρχα και Γιοχάνα Ντόντερερ, οι ηθοποιοί Αντρέα Έκερτ, Μπίργκιτ Μίνιχμαγιερ, Πία Χίρτσεγκερ, Λούκας Ρεσετάριτς, καθώς και η επί δεκαετίες διάσημη τηλεπαρουσιάστρια, Κρις Λόνερ.
Εξάλλου, διεθνή δημοσιότητα είχαν λάβει τα αποκαλυπτήρια πριν από έναν μήνα, στις 9 Μαρτίου, της τεράστιας αφίσας του διάσημου Αυστριακού γελοιογράφου Γκέρχαρντ Χάντερερ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Αυστρίας στην υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο.
Η αφίσα, η οποία καλύπτει επιφάνεια 230 τετραγωνικών μέτρων στον τοίχο κτιρίου της Βιέννης (δίπλα στην κεντρική λαϊκή αγορά της), εμφανίζει τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς "χωρίς καρδιά" κάτω από το ανοικτό σακάκι του .
Όπως τονίσθηκε κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, η αφίσα συμβολίζει «μία σιωπηλή διαμαρτυρία ενάντια στην ψυχρή πολιτική της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και τα αποκαλυπτήρια της αφίσας έγιναν ακριβώς έξι μήνες μετά από την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόρια στο ελληνικό νησί της Λέσβου».
«Έκτοτε, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν μάταια να φέρουν από εκεί οικογένειες προσφύγων στην Αυστρία», σύμφωνα με την συνιδρυτή της Πρωτοβουλίας, την γνωστή ηθοποιό Καταρίνα Στέμπεργκερ και τον επίσης γνωστό ηθοποιό Κορνέλιους Ομπόνια.
Η Καταρίνα Στέμπεργκερ είναι γνωστή και ως συνιδρυτής της αυστριακής πρωτοβουλίας "Η Ελλάδα ανθίζει", για την προβολή της πραγματικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Από την πλευρά του, ο γελοιογράφος Γκέρχαρντ Χάντερερ υπογράμμισε ότι «ζωγράφισα έναν άκαρδο πολιτικό, ο οποίος εμποδίζει κάθε μορφή διάσωσης, και αυτό κανείς μπορεί να το περιγράψει ως εσκεμμένη αποτυχία παροχής βοήθειας».