Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν πέντε αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα, στις 27 Μαΐου ένας 23χρονος έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε. Στις 29 Μαΐου νεκρή βρέθηκε μια 28χρονη που επίσης έπεσε από μπαλκόνι. Στις 8 Ιουνίου ένας νεαρός άνδρας έπεσε από μπαλκόνι στην Καλαμαριά και νοσηλεύεται με κατάγματα στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Μία μέρα μετά, στις 9 Ιουνίου ένας άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ μια κοπέλα στην περιοχή Χαριλάου προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της κόβοντας το λαιμό της. Την ίδια μέρα, στην Αττική, σε μεγάλο εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων, ένας 38χρονος άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από μπαλκόνι του 3ου ορόφου.
Όλα αυτά τα περιστατικά δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών. Η εντύπωση αυτή, ωστόσο, δεν είναι απολύτως ακριβής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια του Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, ο συνολικός αριθμός θανάτων από αυτοκτονία που έχει καταγραφεί τον Μάιο του 2022 είναι μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα τα τελευταία τρία χρόνια.
Ωστόσο αποτελεί το μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ως τώρα για το φετινό έτος. Στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό αυξάνονται οι αυτοκτονίες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τον φετινό Μάιο, το 85% όσων αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους είναι άνδρες και το υπόλοιπο 15% γυναίκες.
Η ηλικιακή ομάδα 45 με 49 ετών, δηλαδή άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών, παρουσίασε τις συχνότερες αυτοκτονίες αυτό το διάστημα, αλλά και στις ηλικίες 25 με 29 έτη, επίσης ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν ήταν αρκετά υψηλός.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο πιο συχνός τρόπος αυτοκτονίας ήταν η πτώση από ύψος (ποσοστό 32%) και ακολουθούν, ο απαγχονισμός (21%), ο πνιγμός (7%), ο αυτοπυροβολισμός (4%) και η δηλητηρίαση (2%).
Τον μήνα Μάιο η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις αυτοκτονίες καθώς σε αυτήν την περιφέρεια καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων 22 %.
Όπως εξηγεί στο makthes.gr η Αιμιλία Αξιωτίδου, Οικογενειακή-Συστημική ψυχοθεραπεύτρια, ψυχοπαιδαγωγός, “η αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτόχειρων μπορεί να παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή, όπως διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη, εξάρτηση από το αλκοόλ κι άλλες ουσίες, σχιζοφρένεια κ.λπ. Αυτά, σε συνδυασμό με διάφορα στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινής ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές καθώς επιδρούν πάνω στον ήδη ευάλωτο ψυχισμό των ασθενών”.
Σύμφωνα με την ίδια η διετής περίοδος της πανδημίας, επιβάρυνε την ψυχολογική κατάσταση των συμπολιτών μας. “Τα έτη 2021-2022 καταγράφεται μια αυξητική τάση στα περιστατικά αυτοκτονίας, όπως αυτό προκύπτει από την καταγραφή των διαφόρων πηγών καθώς επίσης και από τις κλήσεις στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018”.
Όπως σημειώνει η κ. Αξιωτίδου την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε μια σημαντική επιβάρυνση, κυρίως σε όσους συνανθρώπους μας είχαν ένα ανάλογο ψυχολογικό υπόβαθρο, κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής ή και αυτοκτονικού ιδεασμού. “Άνθρωποι οι οποίοι είχαν προβλήματα αλλά τα διαχειρίζονταν με σχετική επιτυχία χωρίς μάλιστα αγωγή, πριν από την πανδημία, τώρα πολλοί απ' αυτούς χρειάστηκε να πάρουν αγωγή για να τα καταφέρουν”.
Αρκετοί ασθενείς κάποια στιγμή εγκατέλειψαν τη φαρμακευτική αγωγή καθώς δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας ή στις μονάδες Πρόνοιας. Τους τελευταίους μήνες που οι περιορισμοί, λόγω της πανδημίας σταδιακά καταργήθηκαν, και πολλοί πήραν μια βαθιά ανάσα, ακολούθησε η ακρίβεια η οποία προκάλεσε μεγάλη πίεση σε πολλούς συνανθρώπους μας, επιδεινώνοντας την ψυχολογική τους κατάσταση.
“Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να αυξάνεται η προσέλευση στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς και ψυχολόγους. Δεν πρόκειται για βαριά περιστατικά αλλά ο κόσμος φαίνεται ζορισμένος”, επισημαίνει η κ. Αξιωτίδου. Παρατηρεί, επίσης, ότι πολλά περιστατικά αφορούν νεαρά άτομα, εφηβικής ηλικίας. “Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι, ήταν από τις κατηγορίες που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ψυχολογικά πλήγματα την περίοδο της πανδημίας. Παρατηρούμε αυξημένη προσέλευση αυτών των ηλικιών, γεγονός που οφείλεται βεβαίως και στο ότι οι γονείς είναι πλέον πιο ανοιχτοί στο να αναζητήσουν βοήθεια για τα παιδιά τους”.