ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτόν τον Μάρτιο ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν γιορτάζει τη Γυναίκα - Μετράει «Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη» (βίντεο)

Δημήτρης Λαζόπουλος02 Μαρτίου 2024

Με διαφορετική ματιά και με το μήνυμα ότι δεν είναι γιορτή, προσεγγίζει φέτος τον Μάρτιο την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 του μήνα, ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης, επισημαίνει μιλώντας στο makthes.gr ότι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας έχει θεσμοθετηθεί από το 1977 από τον ΟΗΕ για να υπενθυμίζει στις κοινωνίες τους αγώνες που έχουν καταβάλει οι γυναίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου για να πετύχουν την ισότητα και τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φέτος λοιπόν, το 2024, ο δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού τιμά τη γυναίκα, προσεγγίζοντας την ημέρα και το πανανθρώπινο μήνυμά της και εστιάζει στους πολλαπλούς ρόλους και τα προβλήματα που συνεχίζουν να λιμνάζουν άλυτα, σημειώνει ο κ. Γάκης, αναφερόμενος στο δεκαήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη».

Τι θα δούμε το δεκαήμερο 4-14 Μαρτίου «Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη»

«Προσπαθούμε μέσα από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σε μία ακραία μορφή έμφυλης βίας που είναι οι γυναικοκτονίες. Υπάρχουν πάρα πολλά θεατρικά και κινηματογραφικά έργα που εμφανίζουν τη γυναίκα ως θύμα βίας είτε λόγω πάθους είτε για πολλά άλλα θέματα και αυτά προσπαθούμε να αναδείξουμε.

Ο Β. Γάκης

 

Τα δρώμενα είναι παραστάσεις (σ.σ. performances) που «εκτός από τους κλειστούς χώρους προσπαθούμε οι εκδηλώσεις αυτές να βγουν έξω στην κοινωνία στον δημόσιο χώρο, ώστε να απευθυνθούμε σε ακόμη περισσότερο κοινό, άνδρες και γυναίκες, ώστε μέσα από την παράσταση να αποσπάσουν την προσοχή και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα».

Στο πλαίσιο αυτών των παραστάσεων, που είναι δομημένες αποκλειστικά για το 10ήμερο των εκδηλώσεων, ο δήμος συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ειδικά στην εκδήλωση της 8ης Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη (σ.σ. Casa Bianca) ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα διαβάσουν αποσπάσματα από διάφορα λογοτεχνικά έργα των οποίων το κύριο θέμα τους είναι οι γυναικοκτονίες, ενημερώνει ο κ. Γάκης. Ήδη στην Casa Bianca έχουν τοποθετηθεί μικρές αφίσες στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα γυναικών που έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, άλλες εκδηλώσεις του 10ημέρου θα εστιάσουν στους αγώνες που έχουν δώσει οι γυναίκες ανά τον κόσμο στα βάθη των αιώνων, διεκδικώντας ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα που για τους άνδρες θεωρούνταν αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στην ψήφο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γάκης στέλνει μήνυμα το οποίο εμπεριέχει όλη την ουσία των εκδηλώσεων: «Καμία απουσία, η ζωή σας χρειάζεται όλες».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Γάκη εκπέμπει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στις δηλώσεις του: 

«Η τέχνη συμπορεύεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι: εμπνέει, δημιουργεί πρότυπα, καταγγέλλει και προκαλεί προβληματισμούς για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα.

Η έμφυλη βία, τόσο ορατή, τόσο σοκαριστική και τόσο επίκαιρη, προσεγγίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού.

«Απουσίες στη ζωή κα στην Τέχνη»:

Απουσίες γυναικών στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στην όπερα, στη λογοτεχνία, αλλά και γυναίκες σημερινές, κάθε ηλικίας, σηματοδοτούν το πολιτισμικό ήθος της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας:

Είναι ώρα να σπάσουμε τη σιωπή, να βάλουμε τέλος στον εξευτελισμό, στην καταπίεση, σε κάθε μορφή βίας.

Καμία μόνη, καμία ανυπεράσπιστη».

Τα σημεία των παραστάσεων και των flash mobs 

Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι του δεκαήμερου των δράσεων «Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη» αυτό στήθηκε από τη διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το δημοτικό Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Europe Direct Thessaloniki-Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους, όπως στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη-Casa Bianca, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Europe Direct, καθώς και σε εξωτερικά σημεία της πόλης, όπως η Πλατεία Αριστοτέλους και ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 24 γυναίκες από τον χώρο του θεάτρου, της δημοσιογραφίας, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής δηλώνουν on camera το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα «Καμία Απουσία. Η ζωή μάς χρειάζεται όλες».

Οι συμμετέχουσες με αλφαβητική σειρά είναι οι: Δήμητρα Αγκαθίδου, Μαρία Αμανατίδου, Ελένη Αντωνιάδου, Κατερίνα Γερονικολού, Κυριακή Γιαννακίδου, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Ναταλία Δραγούμη, Άννα Ευθυμίου, Έφη Θεοδωράκη, Ράνια Θρασκιά, Ελένη Κεχρή, Άννα Κουρή, Θεοδώρα Λειψιστινού, Ραλλιώ Λεπίδου, Μιμή Ντενίση, Βούλα Πατουλίδου, Έλσα Ποιμενίδου, Έλενα Ράπτη, Σύνθια Σάπικα, Μίνα Φιλιοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ενώ 20 εργαζόμενες γυναίκες στον δήμο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν σε ειδική street performance (σ.σ. flash mob).

https://e-thessalonikiculture.gr/wp-content/uploads/2024/02/video_absences_art.mp4

Εκκίνηση στις 4 Μαρτίου: «Οι γυναίκες που δεν σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι» και «Ακόμα;»

Πιο αναλυτικά, η πρώτη εκδήλωση που πλαισιώνει την 8η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ομιλία του συγγραφέα, δοκιμιογράφου, εκδότη και αρθρογράφου Θανάση Τριαρίδη, με τίτλο «Οι γυναίκες που δεν σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι».

Ο Θανάσης Τριαρίδης θα προσεγγίσει τη γυναικοκτονία, όπως εκφράστηκε και αποτυπώθηκε στην Τέχνη. Ο Θ. Τριαρίδης κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και έχει διακριθεί για την κοινωνική και ακτιβιστική δράση του, ενώ έχει εκδώσει 60 βιβλία με αφηγήσεις, δοκίμια και μυθιστορήματα. Εδώ και πολλά χρόνια έχει διοργανώσει περισσότερα από 1.500 σεμινάρια τα οποία εστιάζουν σε διάφορους άξονες του δυτικού πολιτισμού, καθώς και εργαστήρια πυροδότησης θεατρικής γραφής.

Έχει εκδώσει (έντυπα και ηλεκτρονικά) 30 θεατρικά έργα, από τα οποία έχουν προκύψει περισσότερες από 60 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, των Η.Π.Α. και της Κύπρου, καθώς και στο διαδίκτυο.

Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr/tag/thanasis-triaridis/).

Μετά την ομιλία Τριαρίδη, μαθητές της ιδιωτικής δραματικής σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» παρουσιάζουν στις 21:00 της Δευτέρας και πάλι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη με τίτλο «Ακόμα;». Υπεύθυνος διδασκαλίας είναι ο Παύλος Δανελάτος.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διεύθυνσης Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στο https://e-thessalonikiculture.gr/ και διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.