«Η Θεσσαλονίκη αποκτά το Μητροπολιτικό της Πάρκο» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου, μετά το πέρας της σημερινής επίσκεψής του στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά το οποίο αποδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στον ομώνυμο δήμο της περιοχής, κάνοντας πράξη ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Η σημερινή επίσκεψη του υφυπουργού συνοδεύτηκε από ξενάγηση του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη και των στενών του συνεργατών και μελετητών της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου, έκτασης 330 στρεμμάτων, παρουσία του Μητροπολίτη των «δυτικών συνοικιών» όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Καράογλου τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ. Βαρνάβα.
Ο κ. Καράογλου ξεναγήθηκε σε διάφορα σημεία του πάρκου ξεκινώντας από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου, βρέθηκε στα κτίρια Α2 και Α3 που θα μετατραπούν σε δημαρχείο και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μουσείο των Αρχαίων της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ειδικοί η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ με τα κονδύλια να προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022- αρχές 2023. Οι εργασίες περιλαμβάνουν καθαρισμό του χώρου, δημιουργία υποδομών άρδευσης και ύδρευσης, κλαδεύσεις, τοποθέτηση κυλικείων, περίφραξη, φωτισμός ασφαλτόστρωση, φύτευση 7.000 οπωροφόρων δέντρων κ.α. Την ίδια περίοδο, αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι κατασκευές στο μακρόστενο κτίριο επί της οδού Λαγκαδά Α2 το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε δημαρχείο κατά το ήμισυ και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Προσφυγικού Ελληνισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 7.000.000 ευρώ με τα 2.500.000 ευρώ περίπου να προέρχονται επίσης από ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα, σύμφωνα με συνεργάτες του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη με το ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ που δεσμεύτηκε πως θα διαθέσει η κυβέρνηση δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη θα «τρέξουν» οι μελέτες για την ανακατασκευή των υπολοίπων κτιρίων, όπως το Α3 το οποίο θα μετατραπεί σε Μουσείο όπου θα τοποθετηθούν τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μετρό της Θεσσαλονίκης που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης. Από τα δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια που υπήρχαν εντός του πρώην στρατοπέδου, συμπεριλαμβανομένων και στάβλων, τελικά αυτά που θα διασωθούν και θα ανακατασκευαστούν θα είναι 25. Η διοίκηση του δήμου την δεδομένη στιγμή εστιάζει το ενδιαφέρον του σε έξι κτίρια, συνολικής έκτασης άνω των 10.000 τετραγωνικών μέτρων.
Βάσει του σχεδιασμού που υλοποιείται, μέσω των παρεμβάσεων θα διατηρηθεί η φυσική τοπογραφία, θα αποκατασταθούν οι χώροι πρασίνου, θα αναδειχθεί το κτηριακό απόθεμα και το πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά" θα μετατραπεί σε υπερτοπικό πάρκο. Σε ό,τι αφορά την φύλαξη του πάρκου υπάρχει πρόβλεψη να τοποθετηθούν πόρτες, ώστε το πάρκο να λειτουργεί με ωράριο και να φυλάσσεται.
Όπως δήλωσε ο κ. Καράογλου μετά την αυτοψία το έργο της ανάπλασης του χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να παραδοθεί προς χρήση το αργότερο στις αρχές του 2023.
"Η Δυτική Θεσσαλονίκη", σημείωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), "παρά το γεγονός ότι στις γειτονιές της χτυπά ο παλμός της νέας γενιάς, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε σχέση με τις υποδομές. Με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου "Παύλου Μελά" της δίνεται η ευκαιρία να βρεθεί στο προσκήνιο όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος μιας και στην έκταση των 330 στρεμμάτων θα συνυπάρχουν χώροι πρασίνου, κτήρια, μουσεία και υποδομές που θα μπορούν να χαρούν όλοι οι Θεσσαλονικείς.
Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι το έργο να παραδοθεί στους πολίτες για χρήση στις αρχές του 2023. Συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου όλα να εξελιχθούν κατ' ευχήν και σε αυτόν το χώρο ο πολιτισμός να συνδέεται με την ιστορική μνήμη και το φυσικό περιβάλλον".
Ερωτηθείς για συμμετοχή ιδιωτών ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι «έχει αποδειχθεί ότι όπου δυστυχώς οι δήμοι κάνουν τον επιχειρηματία τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Η χρήση από ιδιώτες αναψυκτηρίων πρέπει να υπάρχει. Θα μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει την επίσκεψή του στα τρία μουσεία, της Εθνικής Αντίστασης, των ευρημάτων του μετρό, του προσφυγικού ελληνισμού με μία βόλτα στο πράσινο και ένα καφέ».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξασφάλιση ενός εκατομμυρίου για τις μελέτες σε έξι κτίρια που βρίσκονται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου. Όσον αφορά το κτίριο Α2 ο κ. Δεμουρτζίδης τόνισε πως «αν τελειώσει γρήγορα το ειδικό χωρικό μπορούμε μέχρι τέλη της χρονιάς να το δημοπρατήσουμε». «Εκπληρώνουμε την συμβατική μας υποχρέωση από την σύμβαση παραχώρησης. Ωστόσο, είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και τον λαό να κάνουμε εδώ ένα μητροπολιτικό πάρκο, που θα αποτελεί πόλο έλξης, πόλο αναψυχής, πόλο πολιτισμού, πόλος ιστορίας και μνήμης», υπογράμμισε ο κ. Δεμουρτζίδης και τόνισε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό brand name της περιοχής αλλά εφαλτήριο για οικονομική ανάπτυξη.
"Είναι χρέος της Πολιτείας στην πολύπαθη και εγκαταλελειμμένη Δυτική Θεσσαλονίκη που λείπουν βασικά πράγματα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, υλοποιείται. Και είμαι βέβαιος πως θα συνεχιστεί. Εδώ βρίσκεται ο νεότερος πληθυσμός της πόλης και της χώρας" σχολίασε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βαρνάβας.