ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Αυτοψία του makthes.gr στο εμβολιαστικό κέντρο της γειτονιάς της Τούμπας (φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης12 Μαρτίου 2021

«Τελειώσαμε; Σας ευχαριστώ πολύ» λέει η κ. Χαρίλεια στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του εμβολιαστικού κέντρου της Τούμπας, στο πρώην ΙΚΑ, ένα από τα περίπου 750 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Ικανοποιημένη και με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της βρέθηκε στο κέντρο σήμερα το πρωί προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ελπίζοντας πως η... ελευθερία θα έρθει σύντομα.

Το εν λόγω εμβολιαστικό κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 8 Φεβρουαρίου 2021 και ήταν ένα από τα πρώτα που άνοιξαν στην Θεσσαλονίκη και πραγματοποιούν εμβολιασμούς πολιτών, παράλληλα με εκείνα που λειτουργούν εντός νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Χριστοφορίδη, παθολόγο και αναπληρωτή συντονιστή του κέντρου Υγείας Τούμπας που ξενάγησε το makthes.gr στο κέντρο από τις 8 Φλεβάρη μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί εκεί σε πολίτες άνω των 75 ετών, υγειονομικούς και εργαζομένους στα σώματα ασφαλείας πάνω από 3100 εμβολιαστικές δόσεις.

Στο κέντρο όλα λειτουργούν «ρολόι». Καμία καθυστέρηση, καμία ουρά, κανείς συγχρωτισμός. Οι πολίτες μπαίνουν μέσα στο χώρο, θερμομετριούνται και στην συνέχεια περνούν από την γραμματεία όπου γίνεται η ταυτοποίησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη η χρονική διαφορά μεταξύ των εμβολιασμών όταν πρόκειται για την πρώτη δόση είναι δεκαπέντε λεπτά, και επτά όταν πρόκειται για την δεύτερη δόση. «Όσοι έρχονται είναι ικανοποιημένοι, ευχαριστημένοι και χαμογελούν» υποστηρίζει.

Εκτιμάται πως στο εν λόγω «εμβολιαστικό κέντρο της γειτονιάς» πραγματοποιούνται καθημερινά 130- 150 εμβολιασμοί. Η οργάνωση άρτια, αφού γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολίτες ώστε να μην χαθεί ούτε μια δόση. Και όπως λένε οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία «δεν χάνεται καμία δόση». «Όταν υπάρξει ακύρωση απευθείας επικοινωνούμε με το συντονιστικό όργανο και έρχονται εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας» αναφέρει ο κ. Χριστοφορίδης.

Αφού γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων των πολιτών, αναμένουν την σειρά τους έξω από τα γραφεία όπου λειτουργούν τρεις εμβολιαστικές γραμμές. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας προετοιμάζουν κάθε δόση ξεχωριστά. Τα φιαλίδια φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία, ενώ κάθε φιαλίδιο «βγάζει» έξι δόσεις. Χρειάζεται περίπου ένα τέταρτο της ώρας εκτός ψυγείου για να γίνει η ανασύσταση του εμβολίου. Ο γιατρός λαμβάνει το ιστορικό του κάθε πολίτη. Η θερμοκρασία των ψυγείων ελέγχεται πολλές φορές την ημέρα, ενώ διαθέτουν και ειδικές συσκευές ώστε εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι. Υπάρχει, δε πρόβλεψη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, καθώς το κέντρο υγείας διαθέτει γεννήτρια.

Ταυτόχρονα, μια υγειονομικός προετοιμάζει την δόση εμβολίου και εμβολιάζει τον πολίτη που βρίσκεται εκείνη την ώρα στον χώρο.

«Ελαφροχέρα;» ρωτάμε την κ. Χαρίκλεια. «Ναι, ναι, όλα τέλεια» εξηγεί κατεβάζοντας το μανίκι της.

Σημειώνεται πως μέχρι χθες, 11 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 1.222.393 εμβολιαστικές δόσεις, εκ των οποίων οι 390.629 είναι εμβολιασμοί 2ης δόσης.

Δείτε φωτογραφίες του makthes.gr 












This page might use cookies if your analytics vendor requires them.