ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυξάνονται οι «άστεγοι» στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης22 Νοεμβρίου 2020

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δεκατρία μέλη μετρά πλέον η «παράταξη των ανεξαρτήτων δημοτικών συμβούλων», των εκλεγμένων δηλαδή που αποχώρησαν από την παραταξή τους και έμειναν χωρίς στέγη στο δήμο της Θεσσαλονίκης. Τελευταία ανεξαρτητοποίηση -και μάλιστα ηχηρή- είναι εκείνη του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Λευτέρη Αρβανίτη ο οποίος αποχώρισε από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» που δημιούργησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος και σήμερα έχει επικεφαλής τον πρώην αντιδήμαρχο Βασίλη Γάκη.

Ο κ. Αρβανίτης ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του την πρόπερασμένη Παρασκευή με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή. 

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή ευχαριστεί τον κ. Ταχιάο «για την τιμή που μου έκανε να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο της παράταξης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά και τους συναδέλφους του στην παράταξη. «Από την έναρξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής μέχρι και σήμερα άσκησα τα καθήκοντά μου, τόσο από τη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου όσο και σαν δημοτικός σύμβουλος, με συνέπεια και ήθος έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του συλλογικού καλού» τονίζει επίσης ο κ. Αρβανίτης. 

Και συνεχίζει στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του: «κάνω σαφές ότι από τη θέση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου θα συνεχίσω να παλεύω για το καλό της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της. Τέλος, ζητώ να εφαρμοστεί το άρθρο 66 παρ.6 του Καλλικράτη και να απαλλαγώ από το προεδρείο και όλες τις επιτροπές στις οποίες ορίστηκα από την παράταξη , όπως προβλέπεται σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης δημοτικού συμβούλου».

Οι καλά γνωρίζοντες, αναφέρουν στη «ΜτΚ» πως η ανεξαρτητοποίηση του κ. Αρβανίτη από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» που στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήρθε δεύτερη και κατείχε τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης και σήμερα είναι τέταρτη σε αριθμό δημοτικών συμβούλων, αφού αριθμεί μόλις τρεις συμβούλους συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της «ψηνόταν καιρό, ωστόσο δεν είχε ανακοινωθεί».

Σήμερα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, το σώμα ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Σώμα μέσω τηλεδιάσκεψης με σκοπό την εκλογή του νέου αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου μετά την ανεξαρτητοποίηση και κατ’ επέκταση την παραίτηση του κ. Αρβανίτη από τη θέση. 

Από δεύτερη, τέταρτη

Μέχρι σήμερα πάντως, η παράταξη που στο παρελθόν δημιούργησε ο Νίκος Ταχιάος μετρά τις περισσότερες απώλειες. Από τους έντεκα συνολικά συμβούλους που κάθισαν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου με την «ομπρέλα» της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» πλέον κάθονται μόλις τρεις. Αρχικά ανεξαρτητοποιήθηκαν οι: Δήμητρα Ακριτίδου, Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου και Μιχάλης Κούπκας. Οι τέσερις από τους πέντε σήμερα συμμετέχουν στην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ως αντιδήμαρχοι, ενώ η κόρη του αείμνηστου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Ντίνου Κοσμόπουλου, Ιωάννα είναι πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου (ΚΕΔΗΘ).

Ακολούθησε ο Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων ΑΕ και ο Στέφανος Γωγάκος, ο οποίος ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος μετά την παραίτηση Ταχιάου. Τελευταίος που ανεξαρτητοποιήθηκε είναι ο Λευτέρης Αρβανίτης.

Αντιπολίτευσης... αποχωρήσεις

Παράλληλα, δημοτικοί σύμβουλοι από τις υπόλοιπες παρατάξεις ανακοίνωσαν επίσης την ανεξαρτητοποίησή τους. Η Δήμητρα Αλεξίου εγκατέλειψε την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο Κώστας Ιακώβου, Στέλιος Λιακόπουλος, Θεόφιλος Πατέλης ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» με επικεφαλής τον Γιώργο Ορφανό. 

Σήμερα, ο πρώτος είναι εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις που αφορούν την εποπτεία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του δήμου και ο δεύτερος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Τέλος, ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ανεξαρτητοποίήθηκε από την παράταξη «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Σπύρο Βούγια και σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του δ.σ. του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη διοίκηση, χωρίς να είναι μέλη της παράταξης του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, συμμετέχουν επίσης οι τρεις επικεφαλής παρατάξεων: Πέτρος Λεκάκης, Εφραίμ Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος, ως αντιδήμαρχοι Αθλητισμού, νεολαίας, εθελοντισμού, Τεχνικών έργων και Κοινωνικής Πολιτικής, αντίστοιχα. Οι τρεις επικεφαλής, όπως ορίζει ο νόμος, μετά τις εκλογές του 2019 συνέπραξαν με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στο σχήμα της διοίκησης συμμετέχει και ο Βασίλης Μωυσίδης ως εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία. Και ο κ. Μωυσίδης είναι επικεφαλής παράταξης και διεκδίκησε το 2019 τον δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης.

Αναβάλλεται λόγω κορονοϊού

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σε μία προσπάθεια να εντάξει κάτω από την «ομπρέλα» της παράταξής του τους ανεξάρτητους και «ορφανούς» πολιτικά δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι κινούνται ιδεολογικά στο χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει ξεκινήσει διεργασίες για την συγκρότηση ενιαίας παράταξης, που θα μπορέσει να διεκδικήσει τη στήριξη κομμάτων και μία νέα δημαρχιακή θητεία το 2023. 

Επιδίωξη του εγχειρήματος είναι να μετατραπεί η δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται ο κ. Ζέρβας σε ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των πολιτικών χώρων και κυρίως της ΝΔ, η οποία στις τελευταίες δημοτικές εκλογές για τον κεντρικό δήμο ήταν κατακερματισμένη. 

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά το συντονιστικό όργανο της παράταξης και το οποίοι αποτελούν οι: Νίκος Σδούγγος, Κέλλυ Μιμικοπούλου, Άρτεμις Μπαλαμούτσου, Θανάσης Βρίτκας και Πέτρος Λεκάκης έχουν ήδη προχωρήσει στον ορισμό της 15μελους οργανωτικής επιτροπής που θα αποτελείται από υποψηφίους συμβούλους του ψηφοδελτίου «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» αλλά και τον ανεξάρτητο Στέφανο Γωγάκο. 

Η πρώτη εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη και το νέο lockdown οδήγησε στην μετάθεσή της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Νοεμβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.