Νέα αύξηση των επιτοκίων επίκειται τους προσεχείς µήνες, σύµφωνα µε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριµένα, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή, επισηµαίνει πως αυτή η νοµισµατική πολιτική συνεπάγεται µε βραχυπρόθεσµο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, µεσοπρόθεσµα όµως θα είναι ωφέλιµη, µειώνοντας τον υψηλό πληθωρισµό και οµαλοποιώντας την οικονοµία.
«Η σταθερότητα των τιµών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα µέτρα δηµοσιονοµικής στήριξης για τις υψηλές τιµές ενέργειας, τονίζει πως αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισµού.
Ως επιπλέον τρόπο συγκράτησης των πληθωριστικών τάσεων οι οποίες είναι σε άµεση συνάρτηση µε την ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει στις κυβερνήσεις να παρέχουν κίνητρα για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασµού.
Σε άλλο σηµείο της απάντησης της, τονίζει πως το Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται υπό αναθεώρηση από την ΕΚΤ, µε στόχο τη διατήρηση της δηµοσιονοµικής βιωσιµότητας στις χώρες της ευρωζώνης.
Η κ. Καϊλή σε μια περίοδο που το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξάνεται συνεχώς αναφέρει στην ερώτησή της προς την κ. Λαγκάρντ: "Το 2022 η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πολλαπλές κρίσεις ταυτόχρονα. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η αύξηση αυτή επηρεάζει δυσανάλογα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς αυξάνει μία από τα κυριότερες δαπάνες τους: τον δανεισμό. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ και του Euribor που χρησιμοποιούνται από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός και επιτευχθεί ο στόχος του 2%. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται η Επιτροπή: 1. Έχουν χαραχτεί ειδικές πολιτικές που να μετριάζουν τον βαθμό στον οποίο η εν λόγω πολιτική επιτοκίων θα επηρεάσει την ανάπτυξη, τα ποσοστά ανεργίας, το πραγματικό εισόδημα και τους μισθούς στην ΕΕ; 2. Υπάρχουν μέτρα αρωγής για τους Ευρωπαίους πολίτες; 3. Ποιο είναι το σχέδιο για μην καταστούν οι υγιείς πιστωτές προβληματικοί, γεγονός που θα προκαλούσε ύφεση και χρηματοπιστωτική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2008"