Οι εργασίες του φόρουμ, που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί αύριο, πραγματοποιούνται διαδικτυακά και δια ζώσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης από έξι χώρες των Βαλκανίων.
Όπως είπε ο κ. Καράογλου, μέσω του φόρουμ «δεν λύνουμε τις διαφορές μας, αλλά οικοδομούμε σχέσεις και σφυρηλατούμε δεσμούς καλής γειτονίας. Δεν διαγράφουμε παρελθόν, αλλά κοιτάμε προς το μέλλον, ώστε ο τόπος να καθιερωθεί ως ισχυρό οικονομικό κέντρο». Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα έξι από τα 11 προγράμματα διακρατικής συνεργασίας, εντάχθηκαν περισσότερα από 200 έργα προυπολογισμού 450 εκατ. ευρω, με τη συμμετοχή 450 φορέων. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι εξετάζεται η η δημιουργία μιας μόνιμης δομής διαβαλκανικής συνεργασίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τόνισε δε ότι η ανοικτή κουλτούρα των Θεσσαλονικέων αποτελεί εγγύηση επιτυχίας του εγχειρήματος.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι η ΠΕΔ βρίσκεται σε επαφή με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης των Βαλκανίων, για την από κοινού διεκδίκηση προγραμμάτων, και πρόσθεσε ότι με τη συνεργασία στην πράξη μπορούμε να διώξουμε όσα μας στοιχειώνουν.
Ο υπουργός τοπικής αυτοδιοίκηση της Βόρειας Μακεδονίας Γκόραν Μιλέφσκι, αφού χαιρέτισε το κοινό στα ελληνικά, τόνισε ότι η χώρα του χτίζει γέφυρες συνεργασίας, με ειλικρινή σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και αναφέρθηκε στα 120 έργα διακρατικής συνεργασίας που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Ελλάδα και έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη κινητικότητα και τη δημιουργία περιβάλλοντος συνεργασίας.
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Οικονομιας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Ρουμανίας Λίβου Ρογκοζινάρου αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για περισσότερη διαλειτουργικότητα και διασυνδεσιμότητα του κράτους και στο κοινό ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, που έρχεται με την εξάπλωση των δικτύων 5G.