Οι προκλήσεις μίας κομβικής τουριστικής χρονιάς απασχόλησαν διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδας στην οποία οι εμπορικοί ακόλουθοι της χώρας μας σε γειτονικές χώρες σκιαγράφησαν το τοπίο που διαμορφώνεται.
"Ο χερσαίος τουρισμός είναι κομβικός για τους ξενοδόχους, τα μηνύματα που λαμβάνω μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα θετικά", σημείωσε ο Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας.
«1 εκατ. Σέρβοι έρχονταν μέχρι το 2019 στην Ελλάδα, το 2020 ήρθαν 60.200 τουρίστες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών από την Σερβία που θέλουν να έρθουν στην χώρα μας, το κόστος των τεστ είναι μεγάλο εμπόδιο όταν ο μέσος μισθός των Σέρβων κυμαίνεται μεταξύ 450 – 500 ευρώ τον μήνα. Οι νέοι στην Σερβία κατά μεγάλη πλειοψηφία ανήκουν στο εμβολιαστικό κίνημα. Οι αφίξεις στο καλύτερο σενάριο θα πλησιάσουν τις 500.000 φέτος», ανέφερε o Βασίλης Σκρόνιας, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ Σερβίας.
«Οι πολίτες της Β. Μακεδονίας έχουν διάθεση να έρθουν στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, πολλοί από αυτούς έχουν και ακίνητη περιουσία, δεν είναι απαισιόδοξα τα μηνύματα. Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστικός προορισμός για αυτούς. Η πανδημία αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα, 500.000 λιγότεροι τουρίστες επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα από 1.000.000 μέχρι το 2019», είπε η Παγώνα Λάρδα, επικεφαλής γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων και σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ Βόρειας Μακεδονίας.
«Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Είναι μεγάλο το κόστος του PCR test για μία οικογένεια από την Βουλγαρία που θέλει να έρθει στην Ελλάδα ενώ και οι ατελείωτες ουρές στον Προμαχώνα είναι τεράστιο πρόβλημα και λειτουργούν αποτρεπτικά. Μέχρι το 2019 έρχονταν στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατ. Βούλγαροι, το 2020 ήρθαν 180.000 άτομα, εκτίμηση ασφαλής για φέτος δεν υπάρχει» επεσήμανε ο Δημήτριος Μάος, γραμματέας ΟΕΥ Α’ Βουλγαρίας.