Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού των συνολικά 2.100 εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις υπηρεσίες των δήμων να εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις μέρες, καθώς τα στοιχεία με τις δηλώσεις επιθυμίας του προσωπικού θα πρέπει να σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο έως τις 30 Δεκεμβρίου στις 11.00 το βράδυ.
Ο εμβολιασμός του συγκεκριμένου προσωπικού εντάσσεται στην πρώτη φάση, και αφορά τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες και όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές, δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.
Ήδη οι περισσότεροι δήμοι στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία έχουν αρχίσει τη διαδικασία καταγραφής των δηλώσεων επιθυμίας των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι, ενώ εκτιμάται ότι η πλειοψηφία θα απαντήσει θετικά για να κάνει το εμβόλιο.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων στην Κεντρική Μακεδονία, Ζωή Ιωακειμίδου, το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών εστάλη στους δήμους, την παραμονή Χριστουγέννων και μάλιστα με κατεπείγοντα χαρακτήρα, ορίζοντας την 30η Δεκεμβρίου στις 23:00 μ.μ. ως αποκλειστική προθεσμία ενημέρωσης για τις «δηλώσεις επιθυμίας εμβολιασμού» του προσωπικού παροχής υπηρεσιών “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής
Αυτό το έγγραφο, όπως ανάφερε, μιλώντας στο makthes.gr η κ. Ιωακειμίδου, έρχεται σε συνέχεια εκείνου της 16ης Δεκεμβρίου, με το οποίο το υπουργείο είχε ζητήσει να σταλούν τα στοιχεία των εργαζομένων μέχρι τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.
«Εννοείται πως θα σταλούν και οι δηλώσεις επιθυμίας του προσωπικού, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν όντως και οι 2.100 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα απαντήσουν θετικά» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κατανοητή η αναγκαιότητα του εμβολίου, ωστόσο, όπως είπε, στις δηλώσεις θα πρέπει να αναγράφεται το δικαίωμα της επιλογής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια σημείωσε πως το προσωπικό του εν λόγω προγράμματος είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να ενταχθεί στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, καθώς παρέχει υπηρεσίες σε ευπαθείς πολίτες, ανήμπορους και ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς.
«Θεωρώ ότι οι περισσότεροι θα το κάνουν, αλλά είναι σεβαστή και η επιθυμία κάποιων να μην κάνουν το εμβόλιο, υπό την έννοια πως ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο» επισήμανε η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων.
Τι αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου
Όπως διευκρινίζεται στο νέο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, η συλλογή στοιχείων των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο της προετοιμασίας που διενεργείται στη χώρα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού COVID 19 το συντομότερο δυνατόν και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και για τη στοχευμένη ρύθμιση των απαιτούμενων διαδικασιών, οι εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες “Βοήθεια στο Σπίτι” θα πρέπει να δηλώσουν στο φορέα τους, δήμο ή Νομικό Πρόσωπο, εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.
Οι ΟΤΑ θα πρέπει να χορηγήσουν την πληροφόρηση αυτή στο υπουργείο, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που δίνονται στο έγγραφο, ενώ το συμπληρωμένο βάσει των οδηγιών αρχείο, θα πρέπει να αναρτηθεί από τους ΟΤΑ στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου για θέματα προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το αργότερο έως την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 11.00 το βράδυ.