Λιγότερο από το 50% των πραγματικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις πυρκαγιές της περυσινής χρονιάς, θα καλύψουν οι κρατικές αποζημιώσεις. Οι φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, μπορούν αποτελεσματικά να αποκατασταθούν σε ποσοστό ως και 90%, μόνο μέσω της Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ΣΔΙΤ που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί.
Τη θέση αυτή, υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Interlife AAEΓΑ, Ιωάννης Βοτσαρίδης, από το ανοικτό μέρος της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Εταιρείας.
Nα σημειωθεί ότι στο κλειστό μέρος της Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για τη διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ/μετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρέχουσα χρήση, εξελίσσεται θετικά, με διψήφια αύξηση στην παραγωγή ασφαλιστρών. Εφ’ όσον η ανάπτυξη στο υπόλοιπο της χρονιά συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, η Interlife, το 2024, θα πιάσει και θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών.
Στην εκδήλωση που ειχε ως θέμα “Η αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, ο ρόλος του Κράτους και της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος της Interlife παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύονται οι περιορισμένες δυνατότητες του κράτους να καλύπτει τις μεγάλες ζημίες από τις φυτικές καταστροφές.
Το 50% των ζημιών του 2023 θα καλύψει το κράτος
Μόνο για τις ζημίες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, η Πολιτεία έχει καταβάλλει ως σήμερα 171 εκατ., ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για τις δασικές πυρκαγιές και τις δύο μεγάλες πλημμύρες κατέβαλαν 450 εκατ. ευρώ. Όταν όμως ο συνολικός λογαριασμός από τις περυσινές τεράστιες καταστροφές φθάνει στα 3,8 δισ. και, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 εχει εγγραφεί κονδύλι 1 δισ. ευρώ, γίνεται φανερό, όπως υπογράμμισε ο κ. Βοτσαρίδης, ότι το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το τεράστιο βάρος των αποζημιώσεων, οπότε, με τις όποιες καθυστερήσεις, το πολύ να καλυφθεί το 50% των ζημιών.
Η κλιματική κρίση, αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο από χρόνια βρισκόμαστε, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Interlife, αφού διαχρονικά οι αποζημιώσεις της Πολιτείας σε φυσικές καταστροφές, δεν ξεπερνούν το 40% της ζημίας.
Οι Έλληνες δεν ασφαλίζονται
Μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι οι Έλληνες, συστηματικά, δεν ασφαλίζονται. Στην Ελλάδα μόνο το 16%-17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες.
Υπάρχουν όμως μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στο να ξυπνήσει η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα. Ο κ. Βοτσαρίδης υποστήριξε ότι ειδικά τα Ασφάλιστρα Φυσικών Κατασκευών θα πρέπει να έχουν ολική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.
Επίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αυξηθεί στο 25% η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, γιατί το 10% που έχει νομοθετηθεί είναι πολύ χαμηλό και, όπως αποδεικνύεται , τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνδέονται με τραπεζικά δάνεια.
Ασφάλιση εταιρειών
Ο επικεφαλής της Interlife , σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση των εταιρειών επισήμανε ότι το σχετικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να κάνει την ασφάλιση υποχρεωτική για επιχειρήσεις με τζίρο 1 εκατ. ευρώ και άνω, σε πρώτη φάση και, μετά από ένα χρόνο, να μειώσει αυτή την απαίτηση στις 500.000 ευρώ τζίρο. Τα 2 εκατ. ελάχιστου τζίρου που τίθενται ως απαίτηση, αφήνουν εκτός σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βοτσαρίδης.
Κρατικές αποζημιώσεις και ΣΔΙΤ με ιδιωτικό τομέα
Οι ζημίες από τις φυσικές καταστροφές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή είναι τεράστιες και όλο θα μεγεθύνονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων. Αποτελεί συνεπώς αναγκαιότητα η δημιουργία ενός ΣΔΙΤ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οικονομικά οι ζημίες.
Μάλιστα ο κ. Βοτσαρίδης παρέπεμψε και στη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρας ότι οποία είναι πει ότι “η σύμπραξη Δημόσιο και Ιδιωτικού Τομέα στην Ασφάλιση, είναι η μελλοντική προοπτική”.
Οι Έλληνες ασφαλιστές, μέσω της ΕΑΕΕ, ετοιμάζονται να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα.
Στην εκδήλωση της Interlife προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και την πρόληψη εκτεταμένων ζημιών, όπως με την προμήθεια νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών αλλά και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.