Αν η πανδημία... "εξαφανιζόταν" αύριο, υπάρχει άνθρωπος που δε θα έτρεχε να βγει έξω και μάλιστα με κινηματογραφικές κινήσεις; Υπάρχει άραγε έστω και ένας που θα θυσίαζε για λίγο ακόμα την ελευθερία του; Σύμφωνα με τη Χρύσα Κατσαρίνη και το Θωμά Ζάμπρα το νέο τους stand up comedy special με τίτλο «Α! Εδώ, σπίτι» είναι εκείνο το δέλεαρ που όπως λένε «και να έληγε η καραντίνα, θα επιλέγατε να μείνετε στο σπίτι για να το δείτε».
Μία ώρα, δύο κωμικοί και μία σκηνή είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία ενός υπερθεάματος και αυτά μας προσφέρουν με τη νέα τους παράσταση. Το γέλιο μεταδίδεται, ταξιδεύει, ξεπερνά τις οθόνες, τις αποστάσεις και αν είναι της Χρύσας και το φράγμα του ήχου. Κατσαρίνη και Ζάμπρας στέκονται μπροστά σε ένα επταμελές κοινό και κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Γεννούν χαμόγελα ακόμα και αν αυτά... κρύβονται πίσω από τις μάσκες.
«Είναι περίεργο να κάνεις κωμική παράσταση με αυτές τις συνθήκες αλλά είναι η καλύτερη κατάσταση που μπορούμε να έχουμε όσον αφορά τις παραστάσεις. Μέχρι το καλοκαίρι είχαμε τα drive in αλλά τώρα λόγω κρύου δεν μπορούμε να σταθούμε στη σκηνή. Δεν είναι ιδανικό για κανέναν αλλά και μόνο που μπορέσαμε να έχουμε αυτά τα επτά άτομα κοινό ήταν εξαιρετικό.
Είχαμε να παίξουμε με live κοινό, να βλέπουμε τα πρόσωπά τους, από το καλοκαίρι. Πήραμε άδεια για να μπουν αυτά τα επτά, οκτώ άτομα τα οποία ήταν δικά μας και εννοείται ότι όλοι είχαμε κάνει test και τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας αλλά δε θα μπορούσαμε να παίξουμε αλλιώς. Έπρεπε να υπάρχει κοινό για να καταλαβαίνουμε ότι τα αστεία λειτουργούν και να δίνεται ο χρόνος που πρέπει στο γέλιο αλλιώς θα ήταν πολύ άβολο και θα φαινόταν αυτό και στην κάμερα. Έπρεπε να υπάρχει αλληλεπίδραση.
Το χαρήκαμε γιατί ήρθαμε σε επαφή με τη δουλειά μας με τον τρόπο που έπρεπε να γίνει. Δεν ήταν ιδανικό γιατί το να μη βλέπεις τα χαμόγελα ήταν πολύ περίεργο και το σχολιάζουμε και μέσα στην παράσταση. Ελπίζω να εμβολιαστούμε όλοι και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα όπως τη γνωρίζαμε», αναφέρει η Κατσαρίνη.
"Το ότι ο πολιτισμός είναι πλέον είδος πολυτελείας με σοκάρει"
Με το μέλλον των χώρων πολιτισμού να παραμένει άγνωστο, οι καλλιτέχνες «συμβιώνουν» με την ανασφάλεια και το φόβο ενώ σύμφωνα με τη Χρύσα η στήριξη που τους δίνεται είναι για… γέλια.
«Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι βουτηγμένος στην ανασφάλεια έτσι κι αλλιώς. Είμαστε χρόνια σε αυτή την κατάσταση που δεν ξέρεις τί θα γίνει με τη δουλειά σου απλώς τώρα είναι πιο έντονο και αφορά και άλλα επαγγέλματα. Το ότι ο πολιτισμός είναι πλέον είδος πολυτελείας με σοκάρει. Έχει μπει σε δεύτερη μοίρα το τί θα γίνει με το άνοιγμα του πολιτισμού και δεν αφορά κανέναν από την κυβέρνηση και εμένα αυτό με τρομάζει. Προσπαθώ πολύ να είμαι αισιόδοξη αλλά δεν είναι εύκολο γιατί βλέπεις μία τρομερή αδιαφορία για ανθρώπους που έχουν να δουλέψουν πάνω από χρόνο και δίνεται ένα επίδομα που δεν μπορεί να σε κρατήσει» εξηγεί η ίδια και συμπληρώνει πώς «με μία σωστή κατανομή χρημάτων θα μπορούσαν να βοηθηθούν όλοι. Μιλάω με συναδέλφους ηθοποιούς οι οποίοι μου λένε ότι έχουν μείνει με ελάχιστα χρήματα στο λογαριασμό τους και περιμένουν να δουν αν θα πάρουν το επίδομα. Δεν είναι ζωή αυτή. Είναι μία δύσκολη συνθήκη για όλους αλλά και οι καλλιτέχνες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού για να τους αντιμετωπίζεις έτσι.»
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορεί να πιστεύουν ότι η παρούσα κατάσταση θα αποτελέσει ανεξάντλητη τράπεζα θεμάτων για έναν κωμικό. Πώς θα αντιμετωπίσεις όμως με χιούμορ μία καθημερινότητα που σου κόβει το γέλιο μαχαίρι;
«Με πλησιάζουν και μου λένε ότι τώρα με την κατάσταση εμείς οι κωμικοί θα έχουμε υλικό και θα πλουτίσουμε και απαντάω ότι όχι γιατί είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και όπως όλοι έτσι και εμείς ήμασταν σε κατάθλιψη. Δεν είμαστε παρανοϊκοί για να σκεφτούμε ότι έρχεται μία καταστροφή και επιτέλους θα γράψουμε υλικό. Σκεφτόμασταν ότι δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό, πότε θα ξαναδούμε τη σκηνή του θεάτρου και το κοινό. Στην καθημερινότητά μας πλέον οι συζητήσεις μας έχουν περιοριστεί στα ελάχιστα και δεν έχεις ερεθίσματα. Υπάρχει απερίγραπτη μιζέρια εξαιτίας αυτής της κατάστασης αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο», τονίζει η Χρύσα.
Τέλος, η κωμικός αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο για να δει μία παράσταση, «αφού τώρα τα έξοδα παραγωγής είναι λιγότερα» όπως της λένε:
«Ο κόσμος περιμένει τους κωμικούς να ανεβάσουν πράγματα αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ανέβει η παράσταση και όχι σε δωρεάν πλατφόρμες. Μου είχε στείλει κάποιος ότι ζητάμε οκτώ ευρώ για ένα εισιτήριο ενώ τα έξοδα είναι λιγότερα σύμφωνα με τον ίδιο, πράγμα που δεν ισχύει. Έχουμε τη βιντεοσκόπηση, το συνεργείο, τα φώτα, τα έξτρα γυρίσματα, το ενοίκιο του θεάτρου κλπ. και πέρα από αυτό πρέπει να ζήσουμε κιόλας.»
Ιnfo
H παράσταση «Α! Εδώ, σπίτι» θα προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας viva.gr κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και 25 Απριλίου.
*Και για όσους δεν ξέρουν ακόμα τι εστί Κατσαρίνη... ένα κλικ είναι αρκετό.