ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Χαλκιδική: Αρνητικό το ύποπτο δείγμα για πανώλη αιγοπροβάτων

MakThes Team08 Αυγούστου 2024

Ανακούφιση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Χαλκιδικής προκάλεσαν τα αρνητικά αποτελέσματα για πανώλη στα αιγοπρόβατα σε δείγματα που ελήφθησαν από κτηνοτροφικές μονάδες σε περιοχές του νομού.

Συγκεκριμένα σήμανε συναγερμός όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέδειξε στοχευμένα κτηνοτροφική μονάδα στον νομό, η οποία έλαβε φορτίο με κριάρια, που σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας οι εκτροφές βγήκαν θετικές στον ιό.

Όπως αναφέρει όμως στο XalkidikiPolitiki ο αναπληρωτής Προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σπήλιος Γεωργιάδης ο συναγερμός έληξε όταν οργανωμένο κλιμάκιο με κτηνιάτρους μετέβη στην συγκεκριμένη μονάδα και έλαβε δείγματα από τα ζώα, τα οποία εν τέλη βγήκαν αρνητικά στην πανώλη: «Πράγματι υπήρξε μια υποψία για πανώλη αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον νομό, όμως ύστερα από τα δείγματα που ελήφθησαν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού αυτά βγήκαν αρνητικά. Η συγκεκριμένη εκτροφή βέβαια βρίσκεται σε παρακολούθηση για ακόμη λίγες ημέρες, προληπτικά», λέει υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Ο ίδιος εξηγεί πως γίνεται προληπτικός έλεγχος συνεχώς και ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προχωρήσει και σε πλήρη ενημέρωση προς τους κτηνοτρόφους: «Προληπτικά ελέγχουμε και άλλες μονάδες για τυχόν συμπτώματα που να διέλαθαν την προσοχή των κτηνοτρόφων, αν και όσον αφορά την πανώλη έχουμε προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση, έχουμε κάνει σύσκεψη με κτηνοτρόφους και έχουμε εκδώσει δελτία τύπου με συγκεκριμένες οδηγίες».

Και συνεχίζει: «Δώσαμε στους κτηνοτρόφους χρήσιμες οδηγίες για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να βελτιωθούν και να λάβουν τα σωστά μέτρα προφύλαξης για να μην εξαπλωθεί η νόσος. Τονίσαμε τους κινδύνους της χαλάρωσης, καλώντας τους κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα».

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε κάνοντας σαφές πως η πανώλη δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, ενώ είπε πως τα μέτρα περιορισμού μεταφοράς και σφαγής ζώων συνεχίζονται: «Η πανώλη αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Από την άλλη όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού μεταφοράς και σφαγής ζώων επεκτείνονται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας».

«Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων και η μεγαλύτερη επιτυχία για την κτηνοτροφία είναι να παραμείνουμε άπαντες σε επαγρύπνηση. Αν συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια, με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, θα τα καταφέρουμε», καταλήγει ο αναπληρωτής Προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σπήλιος Γεωργιάδης, κάνοντας αυστηρή σύσταση στους κτηνοτρόφους να εξετάζουν με προσοχή ποια ζώα θα βάλουν στην εκτροφή τους και βέβαια να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και έγγραφα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.