Το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό Museums in short 2024 κέρδισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους με την ταινία μικρού μήκους «Ancient Olynthos. A Unique Experience of a Journey in Space and Time».
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 40 μουσεία από 20 χώρες και η ΕΦΑΧΑΓΟΡ κέρδισε την 2η θέση με 1.144 ψήφους μετά την ταινία «The Female Perspective» του Μουσείου Prado στη Μαδρίτη με 1.781 ψήφους
Ο διαγωνισμός Museums in short 2024 είναι ένας διεθνής διαγωνισμός για τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους μουσείων.
Η ταινία παρουσιάζει το ανακαινισμένο ψηφιακό κέντρο πληροφόρησης ANODIC και την νέα εποχή στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου
Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Εφορίας, Γιώργος Σκιαδαρέσης στο makthes.gr: «Πρόκειται για μια ομαδική δουλειά που έγινε στο πλαίσιο του έργου 'Μετακινήσεις πληθυσμών και υλικός πολιτισμός: ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία έως τους Ιστορικούς Χρόνους'. Δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για το βίντεο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Σκοπός του βίντεο ήταν η προώθηση του ανακαινισμένου ψηφιακού κέντρου πληροφόρησης και του ψηφιακού ξεναγού στην αρχαία Όλυνθο που λειτουργούν τους τελευταίους μήνες στον αρχαιολογικό χώρο και έχουν γνωρίσει σημαντική αποδοχή από τον κόσμο».,
Την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική Διεύθυνση της ταινίας υπογράφει ο Γιώτης Βράντζας ενώ το σενάριο και την διεύθυνση Παραγωγής η Κατερίνα Μπόλματη.
Δείτε την ταινία
"Η Όλυνθος είναι μία αποκάλυψη"
"Η Όλυνθος είναι μια αποκάλυψη" τόνισε η κ. Μπόλματη σε δήλωση της στο makthes.gr και προσθέτει πως σκοπός ήταν να δουν οι επισκέπτες ότι μέσω του anodic να ταξιδεύουν στην αρχαιότητα, να νιώθουν ότι βρίσκονται εκεί".
Ολόκληρη η περιγραφή της για το anodic ήταν η εξής:
"Ήταν μεγάλη τύχη για εμάς να ασχοληθούμε με την ιστορία και τη φυσιογνωμία αυτής της πόλης και να την ανακαλύψουμε βαθύτερα. Και αυτό θέλαμε να περάσουμε και στους επισκέπτες. Να μπαίνουν μέσα στο Anodic και να ταξιδεύουν στην αρχαιότητα, να νιώθουν ότι βρίσκονται εκεί, στην καταστροφή της Ολύνθου από τους Πέρσες, στην εποχή της ακμής της ως κέντρο του κοινού των Χαλκιδέων, να μπαίνουν σε μία οικία της κλασικής Ολύνθου, να ζουν το ταξίδι της πορείας της στον χρόνο, από την προϊστορία μέχρι την άφιξη των προσφύγων και τις ανασκαφές της δεκαετίας του 1930. Έτσι, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, δημιουργήσαμε αυτό το video installation το οποίο ζωντανεύει, κυρίως με animation, πτυχές της ιστορίας της Ολύνθου. Και φαίνεται ότι, σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις, τη μουσική και το sound design, αυτές οι έξι διαφορετικές επιφάνειες προβολής, που συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο, καθηλώνουν τους επισκέπτες.
Σε συνδυασμό με τις ψηφιακές εφαρμογές στις οθόνες αφής, οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν μέσα από μία διαδραστική εμπειρία, μία ολόπλευρη εικόνα της Ολύνθου. Και φυσικά ο ψηφιακός ξεναγός τους συντροφεύει με πλούσιες οδηγίες, φωτογραφίες, επαυξημένη πραγματικότητα και μία συγκινητική βιωματική αφήγηση στην περιήγησή τους στον αρχαιολογικό χώρο. Ο ψηφιακός ξεναγός είναι έργο της εταιρείας Tetragon όπως και 2 από τις ψηφιακές εφαρμογές στο Anodic.
Έχοντας λοιπόν δουλέψει στον χώρο, έχοντας οραματιστεί μαζί με τους ανθρώπους της ΕΦΑ Χαλκιδικής το Anodic και έχοντας συμμετάσχει σε ένα μεγάλος μέρος της δημιουργίας αυτής της ψηφιακής εμπειρίας, ήταν σχετικά εύκολο να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το video, αλλά παράλληλα και μεγάλη ευθύνη, να μεταφέρουμε όντως, στο βαθμό που είναι εφικτό, μέσα από μερικές κινούμενες εικόνες, την εμπειρία της επίσκεψης στην Όλυνθο."
Λίγα λόγια για την ταινία
Χάρη σε μία σειρά ψηφιακών εφαρμογών, πλούσιων σε περιεχόμενο και με ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα, οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολύνθου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της ιστορίας και της φυσιογνωμίας αυτής την πόλης, με βιωματικό τρόπο, μέσα από ένα απολαυστικό ταξίδι που μετατρέπει την επίσκεψη στην αρχαία Όλυνθο σε μία μοναδική εμπειρία περιήγησης στον χώρο και στον χρόνο!
Πρώτος σταθμός το ανακαινισμένο ψηφιακό κέντρο πληροφόρησης ANODIC (Ancient Olynthos Digital Information Center) που, σύμφωνα με τον κ. Σκιαδαρέση το όνομα είναι και συμβολικό και καλωσορίζει τους επισκέπτες με ένα εντυπωσιακό video installation και τέσσερις πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής.
Πιο συγκεκριμένα:
Video Installation: Μικρές αφηγήσεις από μεγάλες στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης συνθέτουν μία πρωτότυπη οπτικοακουστική εγκατάσταση που προβάλλεται σε πέντε διαφορετικές επιφάνειες αξιοποιώντας κυρίως την τεχνική του animation με πρωτότυπη εικαστική προσέγγιση.
Ψηφιακή Προθήκη: Ο υλικός πολιτισμός της αρχαίας Ολύνθου ζωντανεύει μέσα από τρισδιάστατα μοντέλα που μπορεί ο επισκέπτης να «αγγίξει» και να μελετήσει από όλες τις πλευρές, με οδηγό τα εύληπτα κείμενα που τα συνοδεύουν. Ιστορίες των ανθρώπων της έρευνας: Από την πρώτη επίσκεψη των πρώτων ερευνητών στην Όλυνθο μέχρι τη σύγχρονη έρευνα, οι επισκέπτες κάνουν τη δική τους «ανασκαφή» στον χρόνο ανακαλύπτοντας μέσα από φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες πώς μία σπουδαία πόλη έρχεται στο φως.
Ψηφιακό Χρονολόγιο: Όλα τα γεγονότα σταθμοί της ιστορίας της αρχαίας Ολύνθου μέσα από ένα διαδραστικό χρονολόγιο προσκαλούν τους επισκέπτες σε ένα ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό ταξίδι στον παρελθόν.
Ψηφιακή διαδραστική κάτοψη: Μια εικονική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύπτει την εξέλιξη της πόλης μέσα από τα κτίρια και τα αντικείμενα των κατοίκων της, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Μετά την ανάβαση στον λόφο, οι επισκέπτες δικαιώνονται όχι μόνο από το εκπληκτικό θέαμα των ερειπίων της αρχαίας πόλης και την υπέροχη θέα από ψηλά, αλλά επιπλέον γιατί χάρη στον ψηφιακό ξεναγό μπορούν να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την πόλη, να ακούσουν μία πρωτότυπη βιωματική αφήγηση σε μορφή μυθοπλασίας από ένα κορίτσι του 4ου αιώνα π.Χ., ενώ με την έκδοση AR, σκανάροντας σε επιλεγμένα σημεία, έχουν τη δυνατότητα να δουν το παρελθόν να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους!.