ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Έτοιμοι να «οργώσουν» την Ελλάδα οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη

MakThes Team27 Νοεμβρίου 2024

Νταλίκες και φορτηγά, φωνές, τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, αλλά και κεράσματα κι ευχές, είναι η εικόνα που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες το ορεινό χωριό του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με τους ελατοπαραγωγούς να ετοιμάζονται πυρετωδώς, προκειμένου την Παρασκευή 29/11 να βρεθούν στα «πόστα» τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σταδιακά σε περισσότερα από 60 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

«Επικρατεί μία τρέλα στο χωριό μας και οι περισσότεροι των 1000 κατοίκων -όλοι ελατοπαραγωγοί, είμαστε επί ποδός τακτοποιώντας τις τελευταίες εκκρεμότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη Χαλκιδικής, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός και ο ίδιος. Προσθέτει, δε, ότι το «πράσινο φως» για την έναρξη της διακίνησης των δέντρων άναψε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κι «εμείς οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε κανένα νοικοκυριό να μην μείνει χωρίς το νούμερο ένα σύμβολο των Χριστουγέννων».

Κάποιοι από τους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα χρειαστεί να διανύσουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φέρουν τα Χριστούγεννα στα σπίτια όλων, ενώ άλλοι θα ταξιδέψουν περισσότερες ώρες για τον ίδιο σκοπό. Όλοι τους όμως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ξάκης, «φορώντας» την καλή τους διάθεση και με το χαμόγελο στα χείλη, θα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη, ενώ την ίδια στιγμή θα ανταπεξέρχονται επιτυχώς και έγκαιρα στις τηλεφωνικές παραγγελίες που ήδη έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, αλλά και από την Κύπρο και την Αλβανία (από τα Τίρανα). Στις δύο αυτές χώρες εξάγονται περισσότερα από 2.500 έλατα συνολικά και όπως υπενθυμίζει ο κ. Ξάκης, «έχουμε παρουσία στην Κύπρο περισσότερα από 18 χρόνια, ενώ στην Αλβανία θα είναι φέτος η τρίτη χρονιά που θα διαθέσουμε χριστουγεννιάτικα έλατα».

Τιμές για όλα τα βαλάντια

Σε ό,τι αφορά τις φετινές τιμές των ελάτων Ταξιάρχη, ο κ. Ξάκης σημειώνει πως παρά το ότι το μεταφορικό κόστος παραμένει σημαντικά αυξημένο, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και το γεγονός ότι είναι υψηλό το ποσό που καταβάλλουν οι ελατοπαραγωγοί στους δήμους όπου εγκαθίστανται προκειμένου να κάνουν τις πωλήσεις τους, «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε και φέτος "πλάτη" και να μην αφήσουμε κανέναν καταναλωτή παραπονεμένο».

Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 40-100 ευρώ και στα 50-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού όπως σημειώνει ο κ. Ξάκης, «στην πρωτεύουσα πολλά νοικοκυριά "ψηφίζουν" τα πολύ ψηλά δέντρα». Μάλιστα, όπως τονίζει, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, εάν οι οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους. Όπως λέει, για να φτάσει στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται να πληρώσει μέχρι και 50% ακριβότερα σε μεταφορικά και ενοικίαση του χώρου όπου θα εγκατασταθεί.

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, «παραγωγοί και καταναλωτές θα κάνουμε τα καθιερωμένα μας παζάρια, ενώ δεν λείπουν και οι διευκολύνσεις», σημειώνει ο κ. Ξάκης και προσθέτει ότι «ενώ είμαστε μακριά από τα σπίτια μας και υπάρχει μια ταλαιπωρία, ωστόσο όλοι οι ελατοπαραγωγοί αδημονούμε να βρεθούμε στις εορταστικές μας θέσεις γιατί συναντάμε ανθρώπους που έχουν μπει στην καρδιά μας και δεν είναι μόνο πελάτες».

Για την ποσότητα ελάτων Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που θα διοχετευθεί φέτος στην ελληνική αγορά, ο κ. Ξάκης σημειώνει ότι «ήδη είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα και εκτιμώ ότι στη χειρότερη περίπτωση θα πιάσουμε τα περσινά μεγέθη, ήτοι 32.000 δέντρα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων». Τις μεγαλύτερες πωλήσεις έκαναν οι ελατοπαραγωγοί Ταξιάρχη το 2009, οπότε και διέθεσαν συνολικά πάνω από 48.000 έλατα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι το σήμα της εορταστικής περιόδου δόθηκε και φέτος από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής στις 7/11, οπότε και στο πλαίσιο εκδήλωσης φωταγωγήθηκε ένα 13 μέτρων έλατο, που είναι τοποθετημένο στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν περάσουν και από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», εξηγεί ο κ. Ξάκης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.