Δυναμική εκκίνηση της σεζόν αναμένει η Χαλκιδική με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς να αποτελεί ένα άτυπο κρας τεστ που θα ανοίξει την αυλαία της φετινής σεζόν.Τουριστικές επιδόσεις τουλάχιστον ίδιες, αν όχι καλύτερες με τις αντίστοιχες του φανταστικού 2022, περιμένουν οι επαγγελματίες του τουρισμού το καλοκαίρι του 2023, με την ακρίβεια βέβαια μόνιμο εμπόδιο για κέρδη και ταμεία.
Μπορεί τα πακέτα που κλείνονται για τη Χαλκιδική να είναι μέχρι και 10% αυξημένα σε σχέση με το 2022, ελέω ανατιμήσεων και ενεργειακών αναταράξεων, ωστόσο οι άνθρωποι του τουρισμού ευελπιστούν σε «χρυσό» καλοκαίρι με τα προμηνύματα που έρχονται να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και να προιδεάζουν για ονειρικές επιδόσεις, πάνω και από του 2019, αν και οι επαγγελματίες είναι πιο προσγειωμένοι στις εκτιμήσεις τους.
Επιπλέον κρίσιμο ρόλο ως προς την επιτυχή έκβαση της σεζόν θα παίξει και το κλείσιμο της πληγής των οδικών αφίξεων προς τη Χαλκιδική από τα Βαλκάνια αφού την περσινή σεζόν υπήρξαν… διαρροές σε αγορές του ανταγωνισμού με τα νούμερα να απέχουν από τα ρεκόρ του 2019.
«Φαίνεται από τα πρώτα μηνύματα πως η σεζόν θα πάει πολύ καλά, ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης ανοίγουν συνεχώς, όλες οι ενδείξεις δείχνουν μία εξαιρετική σεζόν», σημειώνει ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
«Κάποιες επιχειρήσεις έχουν κάποια κενά στις πληρότητες για Μάιο και Σεπτέμβριο αλλά αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά και οι συνθήκες είναι ήρεμες ευελπιστούμε πως θα καλυφθούν. Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις επιδόσεις του 2019», επισημαίνει.
Παράλληλα εστιάζει και στη διεύερυνση των δεξαμενών από όπου αντλεί τουρίστες Χαλκιδική. «Πλέον δεν έχουμε μόνο Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς, Γερμανούς, Άγγλους αλλά και τουρίστες από Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη», καταλήγει.
Σε γενικές γραμμές, χρονιά με υψηλές τουριστικές προσδοκίες χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς το 2023, δεδομένης της ισχυρής αναγνωρισιμότητας της χώρας ως κορυφαίου προορισμού διακοπών, των εξαιρετικών περσινών επιδόσεων αλλά και της πτωτικής τάσης που δείχνουν να ακολουθούν οι τιμές της ενέργειας διεθνώς. Εκτιμάται μάλιστα πως τα τουριστικά έσοδα μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 18,2 δισ. ευρώ, πάνω και από τα αντίστοιχα του 2019 που είχαν προσεγγίσει τα 18 δισ. ευρώ.