Ενημερωτική συνάντηση του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνου Γκιουλέκα με καθηγητές σεισμολογίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, για την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος. Το «άγνωστο» για τον κόσμο μέχρι πρότινος ρήγμα άρχισε να απασχολεί από τα μέσα καλοκαιριού με σχεδόν καθημερινές σεισμικές δονήσεις έως και 4,6 Ρίχτερ.
Λόγω των πολλαπλών σεισμών που δεν σταματούν μετά από τρεις μήνες, ο κ. Γκιουλέκας κάλεσε τρεις καθηγητές σεισμολογίας για τον ενημερώσουν για το ρήγμα αλλά και για το εάν χρειάζεται να γίνουν κάποιες ενέργειες. «Μας διαβεβαιώσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, είναι μια σεισμική δραστηριότητα από τις πολλές που συμβαίνουν και σε άλλα σημεία της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Στο υφυπουργείο βρέθηκαν οι καθηγητές σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης και Γιώργος Καρακαΐσης, ενώ ο Κώστας Παπαζάχος συμμετείχε διαδικτυακά, καθώς βρίσκεται στην Κέρκυρα για ευρωπαϊκό συνέδριο σεισμολογίας. Οι δυο σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους, διαβεβαιώσαν ότι δεν παρατηρούν κάτι ανησυχητικό στο ρήγμα που παρατηρούν πλέον, ενώ τόνισαν πως δεν αναμένουν υψηλότερα Ρίχτερ. «Νομίζω επειδή το ρήγμα είναι μικρό, τα μεγέθη των Ρίχτερ θα είναι στα μεγέθη που ήδη βλέπουμε. Δεν υπάρχει εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος που μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο» δήλωσε ο Μανώλης Σκορδίλης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο για σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή από το συγκεκριμένο ρήγμα.
Όσο για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Σκορδίλης ανέφερε πως «δεν το ξέρουμε για πόσο καιρό θα συνεχίσει. Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες επίμονες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν και κράτησαν κάποιους μήνες. Δεν πιστεύω ότι θα πάει πολύ μακριά αλλά δεν μπορούμε να πούμε και πότε θα σταματήσει».
Από την πλευρά του ο και Γιώργος Καρακαΐσης τόνισε πως δεν είναι ασυνήθιστη μια τέτοια σεισμική δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. «Σας θυμίζω τα Ψαχνά Ευβοίας, τον ανατολικό Κορινθιακό όπου είχαμε σεισμικές εξάρσεις αρκετών εβδομάδων με τα ίδια μεγέθη. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά επειδή η περιοχή είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Έλληνες, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή και τα κοιτάμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Σε γενικό πλαίσιο, ο κ. Σκορδίλης επισήμανε πως γενικά σε όλη τη χώρα πρέπει να υπάρχει προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια. «Έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν γενικότερα και όχι μόνο στα δημόσια κτίρια αλλά και στα ιδιωτικά. Αλλά αυτό δεν αφορά τη συγκεκριμένη διέγερση. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο ενεργητικής αντισεισμικής πολιτικής» τόνισε.
«Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτή τη σύσκεψη, για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η δραστηριότητα δεν γεννά κανένα λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας» κατέληξε ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.