Tα θαλάσσια ρεύματα γέμισαν με μικρές μέδουσες παραλίες της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική αναστατώνοντας τους λουόμενους. Με αρωγό τα θαλάσσια ρεύματα κι αφού κάνουν τον κύκλο τους θα εξαφανιστούν στα ανοιχτά του πελάγους λέει καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας.
Υπερπληθυσμοί με μικρές καφέ μέδουσες έκαναν την εμφάνιση τους κατά μήκος πολλών παραλιών στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής διώχνοντας τους λουόμενους από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων στο Sputnik, το Σαββατοκύριακο η θάλασσα στη Χανιώτη αλλά και σε άλλες διπλανές περιοχές όπως Πευκοχώρι και το Πολύχρονο γέμισε με μικρές καφέ μέδουσες «και δεν μπορούσαμε να μπούμε για μπάνιο γιατί κάποιους τους τσίμπησαν ενώ άλλοι προσπαθούσαν να τις βγάλουν με τα κουβαδάκια αλλά ήταν πάρα πολλές».
Εμφανίστηκαν λόγω των ρευμάτων
Η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Φανή Χαλκιά μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν πολλές μέδουσες στις παραλίες της περιοχής «οι οποίες εμφανίστηκαν λόγω θαλάσσιων ρευμάτων και με τον ίδιο τρόπο θα φύγουν». «Ήδη μαθαίνω έχουν εκτοπιστεί προς τον Τορωναίο κόλπο» είπε η κα Χαλκιά.
Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου επισήμανε στο Sputnik ότι οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα που δημιουργούνται ενώ όσον αφορά τις συγκεκριμένες μικρές καφέ μέδουσες είπε ότι ανήκουν σε δύο κατηγορίες «ή στην πελάτζια νοκτιλούκα ή στην χρυσάνθεα» οι οποίες είναι τοξικές.
«Οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή εξαιτίας των ρευμάτων γιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης. Θα κάνουν τον κύκλο που έχουν και θα εξαφανιστούν σιγά - σιγά στο ανοιχτό πέλαγος. Αλλά το φαινόμενο εξαρτάται και για ποια μέδουσα μιλάμε. Οι μικρές και καφέ μέδουσες είναι δύο κατηγορίες. Ή είναι η πελάτζια νοκτιλούκα η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική ή είναι χρυσάνθεα που κι αυτή είναι τοξική» είπε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή «αυτά τα είδη εμφανίζουν μια περιοδική αύξηση πληθυσμιακή».
«Δεν γνωρίζουμε όμως για ποιο λόγο εμφανίζουν αυτή την πληθυσμιακή έξαρση. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια ανά 4-5 χρόνια εμφανίζεται μια έξαρση μικρότερη ή μεγαλύτερη» ανέφερε.
Οι μικρές καφέ μέδουσες είναι τοξικές καθώς εξαιτίας των τοξινών τρέφονται όπως είπε ο κ. Χιντήρογλου δηλαδή ρίχνουν τις τοξίνες για να σκοτώσουν το ζωοπλαγκτόν που τρέφονται.
Τι κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσουν
Ο κ. Χιντήρογλου συμβουλεύει τους λουόμενους αν είναι πάρα πολλές οι μέδουσες να αποφύγουν να κάνουν μπάνιο αφού θα δεχτούν τσιμπήματα και σε περίπτωση που κάποια τσιμπήσει τον κολυμβητή μπορεί πολύ απλά να χρησιμοποιήσει αμμωνία και κάποιο τζελ ανακούφισης της κοκκινίλας.
Επιπρόσθετα μπορείτε να κάνετε τα εξής:
-Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή: όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί.
-Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε με θαλασσινό νερό. Ποτέ μη βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
-Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος.
-Τοποθετήστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός,
-Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.
Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, καθώς μπορεί να χρειάζεστε ένεση κορτιζόνης.