ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ο Χαβρίας δεν θα… φέρει νερό ούτε το επόμενο καλοκαίρι

Φανή Σοβιτσλή02 Νοεμβρίου 2024

Σε κατάσταση… δίψας κινδυνεύει να παραμείνει η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, όπου το περασμένο καλοκαίρι η λειψυδρία ταλαιπώρησε κατοίκους, τουρίστες και επαγγελματίες, ενώ συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο με τους δημάρχους Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας να ζητούν την κήρυξη των δήμων τους δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης νερού.

Οι εικόνες με τουρίστες να εγκαταλείπουν τα καταλύματά τους, εξαιτίας της λειψυδρίας και κατοίκους να βρίσκονται στα… κάγκελα, αποτύπωσαν την τραγική κατάσταση που βίωσε, κυρίως το καλοκαίρι, ο νούμερο ένα δημοφιλής προορισμό της Βόρειας Ελλάδας, η οποία όμως δεν φαίνεται να αλλάζει, ενώ όπως όλα δείχνουν η Χαλκιδική θα διψάσει και το επόμενο καλοκαίρι.

Στο θέμα του νερού επικεντρώθηκε η συζήτηση κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου, μεταξύ άλλων, έγιναν αναφορές από περιφερειακούς συμβούλους της Χαλκιδικής σε όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι τόσο στον δήμο Κασσάνδρας, όπου δεν υπήρχε σταθερή υδροδότηση, γεγονός που εξόργισε τουρίστες και κατοίκους, όσο και στον δήμο Νέας Προποντίδας, όπου η δημοτική αρχή ελάττωσε την υδροδότηση για κάποιες ώρες, ενώ αύξησε την τιμή του νερού, οδηγώντας σε απόγνωση επαγγελματίες, καλλιεργητές αλλά και νοικοκυριά.

Ωστόσο τη βόμβα έριξε η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, η οποία απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή» Γιάννη Μυλόπουλου για τη λειψυδρία, είπε ότι το μεγάλο και πολυπόθητο έργο του φράγματος Χαβρία παραμένει «παγωμένο», αφού δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.

«Το έργο δεν είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επομένως, δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η διαχείριση της υλοποίησής του πραγματοποιείται από την κεντρική κυβέρνηση και βρίσκεται σύμφωνα με αυτήν σε προτεραιότητα δημοπράτησης. Χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή στα χέρια μας δεν έχουμε και το έργο δεν προχωρά και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι» τόνισε στην τοποθέτησή της η κ. Ζωγράφου.

Πάντως αχτίδα φωτός αναμένεται να δώσουν τα έργα αφαλάτωσης, καθώς εγκρίθηκαν τρεις μονάδες αφαλάτωσης, στη Νικήτη στον δήμο Σιθωνίας, στα Μουδανιά του δήμου Νέας Προποντίδας και τον δήμο Κασσάνδρας.

Το φράγμα που θα… ξεδιψούσε τη Χαλκιδική

Και όλα αυτά, την ώρα που κάτοικοι, επαγγελματίες και καλλιεργητές της Χαλκιδικής γνωρίζουν ότι με την κατασκευή του θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της περιοχής και θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας, ενώ θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων.

Παρόλα αυτά, σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, η προσπάθεια της Περιφέρειας δεν σταμάτησε ποτέ. «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το έργο, θέτοντας στον ίδιο τον στον πρωθυπουργό, αλλά και στους συναρμόδιους υπουργούς» σχολίασε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του έργου είχε ξεκινήσει με τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 30 Οκτωβρίου 2020, ωστόσο ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Το αρχικά εκτιμώμενο κόστος του έργου ξεπερνά τα 105,89 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποιου είδους δημόσια επιδότηση ή κάποια συμμετοχή ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ ή TAA). Η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των απαραίτητων δικτύων.

Όσο πάντως το έργο κατασκευής του φράγματος Χαβρία παραμένει στον «πάγο», τόσο θα συνεχίζεται εντός του ποταμού η ρίψη επικίνδυνων υγρών αποβλήτων από ασυνείδητους.

Συγκεκριμένα η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής γνωστοποίησε ότι η διεύθυνση ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διενεργεί ελέγχους, σύμφωνα με τους οποίους την τελευταία τετραετία διαπιστώθηκε η ρίψη υγρών αποβλήτων στον ποταμό Χαβρία και στα ρέματα που καταλήγουν σε αυτόν.

Για το λόγο αυτό η ΠΕ Χαλκιδικής επέβαλε χρηματικά πρόστιμα ύψους 141.775 ευρώ, κατήγγειλε 6 επιχειρήσεις στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ σε μία περίπτωση επιβλήθηκε και διακοπή λειτουργίας της.

Η λειψυδρία δεν είναι… θεομηνία

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση στην Χαλκιδική, η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» υπέβαλε έναν κατάλογο 11 ερωτήσεων προς τη διοίκηση της Περιφέρειας, που ξεκινούν από τις προθέσεις και τα επόμενα βήματα που προγραμματίζει η Περιφέρεια προκειμένου να ξεκολλήσει, επιτέλους η κατασκευή του φράγματος Χαβρία, μέχρι τα συνοδευτικά έργα που τυχόν προγραμματίζει για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών, αλλά και για την αντιμετώπιση της σπατάλης του νερού και συγκεκριμένα των μεγάλων απωλειών σε διαρροές στα παλιά και μη συντηρημένα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.

«Η λειψυδρία δεν είναι… θεομηνία. Μπορεί να οφείλεται στις ακραίες συνθήκες της ξηρασίας και της ανομβρίας, είναι όμως απολύτως ανθρωπογενής» σχολίασε δηκτικά ο επικεφαλής της «Αλλαγής» Γ. Μυλόπουλος.

Στον Χαβρία, είπε, που είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Χαλκιδικής, καταλήγουν οι κυριότεροι χείμαρροι και τα ρέματα της κεντρικής και ανατολικής πλευράς του νομού, αλλά συγχρόνως και τα απόβλητα από τα ελαιοτριβεία, καθώς τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα οικισμών και γεωργικών αποβλήτων. Επιπλέον, σημείωσε οι συνεχείς παράνομες αμμοληψίες έχουν αλλοιώσει δραστικά την κοίτη του.

Στην ερώτηση της «Αλλαγής» που παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε ειδική αναφορά και στις αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή και στην ποιότητα του νερού του ποταμού από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή των πηγών του, στο όρος Κάκαβος, καθώς και στα σενάρια που θέλουν την καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου να συνδέεται με αυτή την ανταγωνιστική, σε σχέση με την ύδρευση και την άρδευση της Χαλκιδικής, χρήση των νερών του ποταμού. «Παρά την αναγνώριση της αναγκαιότητας του έργου και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, το έργο δεν έχει φτάσει σήμερα ούτε στο σημείο της δημοπράτησης, καθώς ο διαγωνισμός του 2020 τελικά κηρύχθηκε άγονος» τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26-27.10.2024