Ο Δήμος Πολυγύρου επιλέχτηκε για τις καλές πρακτικές του, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσίασε την περιβαλλοντική του πολιτική, στις 19 -21 Νοεμβρίου 2024, στην πόλη Κρακοβία της Πολωνίας.
Τον Δήμο Πολυγύρου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, Γιάννης Λελεγιάννης, παρουσιάζοντας την καλή πρακτική του Δήμου, που φέρει τίτλο «Το Ανθισμένο χαρτί».
“Η ιδέα προέκυψε παρατηρώντας την σπατάλη κατά τη διάρκεια των Αυτοδιοικητικών και Ευρωπαϊκών εκλογών, οπότε παρατηρήθηκε ότι μεγάλες ποσότητες αχρησιμοποίητων ψηφοδελτίων πετάγονταν. Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να μετατρέψουμε αυτά τα απόβλητα σε κάτι ωφέλιμο και εμπνευσμένο; Από αυτήν την πρόκληση γεννήθηκε η ιδέα της εκπαιδευτικού, Βαλασίας Καζλάρη, «Το Ανθισμένο Χαρτί», η οποία μαζί με τους μαθητές της, εκμεταλλεύτηκε τα αχρησιμοποίητα ψηφοδέλτια που έμειναν, ως χαρτί εμπλουτισμένο με σπόρους. Στη συνέχεια, εκπαιδευτικοί και μαθητές, υπό την καθοδήγηση περιβαλλοντικών ειδικών, τα μετέτρεψαν σε πολτό χαρτιού χρησιμοποιώντας φυσικές τεχνικές. Οι σπόροι ενσωματώθηκαν στον πολτό, ο οποίος στη συνέχεια στέγνωσε και μορφοποιήθηκε σε μικρές κάρτες. Αυτές οι κάρτες, όταν φυτεύτηκαν μεταμορφώθηκαν σε λουλούδια ή αρωματικά φυτά” εξήγησε ο κ. Λελεγιάννης και πρόσθεσε: “Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, προάγει την αειφορία και ευαισθητοποιεί τους πολίτες για το περιβάλλον, δείχνοντας έμπρακτα πώς οι καθημερινές μας επιλογές μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα και να ενισχύσουν τη φύση. Το “Ανθισμένο Χαρτί» όπως φαίνεται δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό έργο, αλλά ένα σύμβολο ελπίδας και καινοτομίας, που εκφράζει τον Δήμο Πολυγύρου».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου MINEV, το οποίο αφορά στην “Ελαχιστοποίηση απορριμμάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις – Waste minimization in Large Events” και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe 2021-207 και Εθνικούς Πόρους. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων σε εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας και στρατηγικές για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα από τις περιοχές της Ευρώπης που συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο και συγκεκριμένα από τη Μάλαγα – Ισπανία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Ελλάδα, Κλαϊπέντα – Λιθουανία, Μπολόνια – Ιταλία και Κρακοβία – Πολωνία.