ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Παραβάσεις, αυξήσεις τιμών και αναμονή για άδειες στα beach bar

Θεολόγος Ηλιού26 Ιουνίου 2024

Με παραβάσεις και καταπατήσεις αιγιαλών άρχισε και φέτος η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική. Την ώρα που εκατοντάδες επιχειρήσεις αναμένουν τις αδειοδοτήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία για να μπορέσουν να ανοίξουν έστω και στο… παρά πέντε, άλλες επιχειρήσεις άνοιξαν και άπλωσαν ομπρέλες και ξαπλώστρες υπέρ του δέοντος και νόμιμου.

Οι καταγγελίες από το δίκτυο του Κινήματος της Πετσέτας στη Χαλκιδική, που δημιουργήθηκε πέρσι και ακόμη διατηρείται, άρχισαν από τα μέσα Μαΐου και καθημερινά υπάρχουν νέες φωτογραφίες με παραβάσεις στους αιγιαλούς. Παρότι πλέον οι καταγγελίες ανεβαίνουν άμεσα στο MyCost, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν βλέπουν άμεσες παρεμβάσεις ακόμη…

Οι παραβάσεις είναι και φέτος οι σύνηθες, δηλαδή οι πρώτες ξαπλώστρες δεν απέχουν 4-5 μέτρα από το σημείο που σκάει το κύμα και δεν εκμεταλλεύονται μόνο το 50% της έκτασης που μισθώνουν -όπως ορίζει ο νόμος- αλλά καταπατούν το σύνολό της.

Οι καταγγελίες

Για ακόμα μία χρονιά, το Κίνημα της Πετσέτας στη Χαλκιδική φαίνεται πως απασχολεί το Πευκοχώρι. Πρόκειται για μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς το πλάτος της ακτής είναι μικρό και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για ξαπλώστρες και πρέπει οι επιχειρήσεις να περιορίζονται σε δύο σειρές ή και μία. Ωστόσο, οι εικόνες που καταγράφτηκαν πέρσι αποτύπωναν ένα πάρτι ανομίας με ομπρέλες και ξύλινες κατασκευές μέσα στο νερό και μηδενικές αποστάσεις στις ξαπλώστρες και τις επιχειρήσεις στην άμμο.

Η πρώτη καταγγελία από το Κίνημα της Πετσέτας για το Πευκοχώρι έγινε στις 7 Ιουνίου, με μία φωτογραφία που δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά συγκριτικά με πέρσι. «Όπως το βλέπουμε σήμερα 7 Ιουνίου. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ομπρέλες σε όλο το πλάτος της λωρίδας» ανέφερε ο καταγγέλλων. Στις 12 Ιουνίου, σε νέα καταγγελία, φαίνεται beach bar να μην τηρεί τις απαιτούμενες αποστάσεις για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες μεταξύ τους αλλά και την απόσταση που θα έπρεπε να έχουν από κύμα.


Σύμφωνα με καταγγελία στη «ΜτΚ», στην Τρανή Αμμούδα υπάρχουν δύο beach bars που έχουν απλώσει ξαπλώστρες χωρίς να έχουν άδειες ακόμη και φαίνεται να μην κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις, καθώς έχουν καταλάβει μεγαλύτερες εκτάσεις από τις προβλεπόμενες και να είναι σχεδόν ενωμένα. 



«Από τις άκρες των δύο beach bars βλέπουμε ότι δεν τηρούν τις αποστάσεις, ενώ δεν έχουν πάρει ακόμη άδεια. Όταν πας στο σημείο και ανοίγεις την εφαρμογή δεν δείχνει το τετραγωνάκι που ορίζει τις άδειες και τις εκτάσεις που έχουν μισθώσει. Θα έπρεπε να απέχουν 4 μέτρα από το σημείο που σκάει το κύμα, ενώ βλέπουμε να έχουν απλώσει ξαπλώστρες κατά μήκος όλου του αιγιαλού και όχι μόνο στο 50% που θα έπρεπε να χρησιμοποιούν» καταγγέλλει στη «ΜτΚ» ο Γεώργιος Θεοδωρίδης, κάτοικος Χαλκιδικής.

Την ίδια ώρα, καταγγελίες υπάρχουν και φέτος για γνωστό beach bar στην περιοχή Όρμου Παναγιάς ότι καταπατά περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. «Ο ιδιοκτήτης του beach bar είχε αγοράσει μία έκταση πίσω από την ακτή αλλά τώρα έχει καταλάβει όλη την ακτή. 

Πέρσι δεν μπορούσες να περάσεις από το σημείο, φέτος ακόμη δεν έχουν βάλει ομπρέλες μέσα στο νερό. Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς και δεν έχει πολύ κόσμο για να απλωθούν περισσότερο. Ήδη όμως ο χώρος που έχουν αφήσει ελεύθερος στην περιοχή Natura είναι ελάχιστος» καταγγέλλει ο κ. Θεοδωρίδης.

Στη Βουρβουρού, παρότι δεν έχει γεμίσει ακόμη με κόσμο η περιοχή, ένα beach bar ήδη έχει τοποθετήσει ομπρέλες μία ανάσα από τη θάλασσα, όπως διακρίνεται στη φωτογραφία της καταγγελίας. «Οι ομπρέλες φτάνουν στο μισό μέτρο από το κύμα. Καταπατείται ο αιγιαλός όπως πέρσι, χωρίς καμία αλλαγή» επισημαίνει ο Γεώργιος Θεοδωρίδης.


Ο φόβος

Εκπρόσωποι του Κινήματος Πολιτών για Ελεύθερες και Προσβάσιμες Παραλίες στη Χαλκιδική, διακρίνουν φέτος μία διστακτικότητα ακόμη στις παραβάσεις από τις επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει ο φόβος της άμεσης καταγγελίας μέσω της εφαρμογής ΜyCost.

«Έχουμε διακρίνει φέτος ότι υπάρχει φόβος, καθώς πλέον οι καταγγελίες δεν γίνονται με ένα τηλέφωνο στην αστυνομία αλλά απλά μπορεί ο καθένας με ένα κλικ στην εφαρμογή να καταγγείλει ανώνυμα τις παραβάσεις» τονίζει ο κάτοικος της Χαλκιδικής, Γιώργος Θεοδωρίδης.

«Το θέμα είναι τι γίνεται μετά τις καταγγελίες, πώς θα το διεκπεραιώσουν οι αρχές και αν θα γίνουν έλεγχοι. Αν υπάρχουν 1.000 καταγγελίες για τη Χαλκιδική και στη Κτηματική Υπηρεσία υπάρχει ένας ή τρεις υπάλληλοι, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος» επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης.

«Άδειασαν παράνομα 217 φορτηγά με χώμα»

Οι παραβάσεις επιχειρήσεων στη Χαλκιδική, έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα και καταπατήσεις ιδιωτών στις κατοικημένες περιοχές κοντά σε αιγιαλούς. Η Αγγελική Χατζούδη από το Πόρτο Κουφό, μιλώντας στη «ΜτΚ» καταγγέλλει παράνομα μπαζώματα σε οικόπεδα αλλά και αμμοληψίες από τη θάλασσα.

«Στο Πόρτο Κουφό υπάρχει γενικότερο πρόβλημα, καθώς ήταν εκτός σχεδίου η παραλία και κανείς δεν μπορούσε να βγάλει άδειες. Με τον νόμο 4495, νομιμοποιήθηκαν όσα είχαν κτιστεί πριν του 2011 και δηλώσαμε όλα τα κτίσματα. Όμως, δίπλα από το αγροτεμάχιο μας, το 2018 ήρθαν και επιχωμάτωσαν το οικόπεδό τους με 217 φορτηγά χώμα και ανέβασαν 1 μέτρο το ύψους του εδάφους συγκριτικά με το δικό μας. 

Ενώ, τον Μάρτιο είδαμε να προχωρούν σε παράνομες αιμοληψίες από τη θάλασσα» καταγγέλλει η κ. Χατζούδη στη «ΜτΚ». Μάλιστα, όπως λέει ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές αλλά υποστηρίζει ότι δεν ενέργησαν όπως θα έπρεπε. «Δεν γίνεται να καταγγέλλω αιμοληψία και να μην γίνεται τίποτα. Είναι αδιανόητο. Ενώ όταν προχωρήσαμε σε καταγγελίες για τις παράνομες κατασκευές των γειτόνων, ο υπεύθυνος από τον δήμο μας απάντησε ‘τώρα θα δείτε και σε σας τι θα κάνω’. Δηλαδή, ήρθε να γράψει εμάς για αντίποινα» καταγγέλλει η κάτοικος στο Πόρτο Κουφό.

«Ένας υπάλληλος στην Κτηματική Υπηρεσία»

Αν και βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου, πολλές είναι επιχειρήσεις που ακόμη περιμένουν τις εγκρίσεις και τις άδειες από την Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής για να ανοίξουν. Οι επιχειρηματίες του νομού, κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση φέτος στην υπηρεσία και για εκατοντάδες επιχειρήσεις που παραμένουν αναγκαστικά κλειστές.

«Στη Χαλκιδική από δύο υπαλλήλους που είχε η Κτηματική Υπηρεσία, αναβαθμίστηκε σε… έναν! Δεν ξέρω πραγματικά τι μπορεί να πρωτοκάνει αυτός ο άνθρωπος και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του. Φέτος ειδικά γίνεται ένας ακταρμάς με τις άδειες. Σε έναν νομό όπως η Χαλκιδική ότι υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος σε μία τόσο κομβική υπηρεσία είναι εκ του νου άνευ» αναφέρει στη «ΜτΚ» υπεύθυνος μεγάλου και γνωστού beach bar στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Επιχειρηματίες αναφέρουν στη «ΜτΚ» ότι ίσως να αναμένουν ακόμα και 400 επιχειρήσεις για άδειες από την Κτηματική Υπηρεσία. «Θα χάσουν όλη τη σεζόν, αν πάρουν άδεια στα μέσα Ιουλίου, δεν αξίζει να ανοίξουν για έναν μήνα» αναφέρει στη «ΜτΚ» ιδιοκτήτης beach bar στην Καλλικράτεια.

Η Αγγελική Χατζούδη, διατηρεί αναψυκτήριο στην παραλία στο Πόρτο Κουφό και μέχρι την Παρασκευή δεν την είχαν επισκεφτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις άδειες. «Μας είχαν πει θα περάσουν έως τις 15 Ιουνίου για να πάρουμε την άδεια. Ακόμη δεν ήρθαν και δεν ξέρουμε πότε θα λάβουμε άδεια για να δουλέψουμε» αναφέρει η κ. Χατζούδη.

«Καίνε» οι τιμές της ξαπλώστρας

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που από πέρσι έχουν συμμορφωθεί και τηρούν τα προβλεπόμενα, αλλά θέλοντας να βγάλουν τα «σπασμένα» ανεβάζουν τις τιμές στα σετ και το μενού. Τηρώντας όσα προβλέπουν οι άδειες, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν χάσει μεγάλο αριθμό από τις ξαπλώστρες που άπλωναν και για να διατηρήσουν τον τζίρο τους αναθεώρησαν το κόστος σε όλες τις υπηρεσίες τους. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που συνεχίζουν να βάζουν ομπρέλες μέσα στη θάλασσα και τις πωλούν για… χρυσάφι.

«Βλέπουμε ότι όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε στα μέσα καλοκαιριού, ανεβάζουν τις τιμές. Σε beach bar που μείωσε τις ξαπλώστρες του, είδαμε ότι φέτος έχει βάλει 30 και 40 ευρώ το σετ. Κάποιες άλλες επιχειρήσεις που βάζουν ξαπλώστρες πάνω στο κύμα, ζητούν 50-60 ευρώ για να καθίσεις, ενώ στα περισσότερα παρατηρούμε να έχουν καθιερώσει την ελάχιστη κατανάλωση» σημειώνει ο κάτοικος Χαλκιδικής Γεώργιος Θεοδωρίδης.

Στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ωστόσο, υπάρχουν beach bar που αγγίζουν σε τιμές το νησί της Μυκόνου. Συγκεκριμένα στο Παλιούρι, υπάρχει beach bar που έχει καθορίσει το κόστος για τις πρώτες κεντρικές ξαπλώστρες στα 100 ευρώ το άτομο ως ελάχιστη κατανάλωση. Δηλαδή, δύο άτομα για να καθίσουν στις κεντρικές ξαπλώστρες στο σημείο που σκάει το κύμα πρέπει να ξοδέψουν το λιγότερο 200 ευρώ, ενώ γύρω από αυτές, οι τιμές κυμαίνονται στα 20-50 ευρώ το άτομο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.06.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.