Της Σουζάνας Καζάκα
Μία πολλά υποσχόμενη τουριστική σεζόν βλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου στη Χαλκιδική, καθώς είναι ευοίωνα τα στοιχεία των προκρατήσεων στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, ο νομός βρίσκεται στην πεντάδα της Ευρώπης ως προς την προτίμηση των ταξιδιωτών, με την Αγγλία και τη Γερμανία να κλείνουν ήδη σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Τσεχίας.
«Θετικό είναι το πότε πέφτει το Πάσχα φέτος για εμάς, και το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι θα είναι ήδη ανοιχτά τον Μάιο. Όσο ανοίγουμε την ψαλίδα της λειτουργίας μας, τόσο διευρύνουμε και τις τουριστικές αγορές που προσελκύουμε», τονίζει ο κ. Τάσιος, προσθέτοντας πως έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις προβολής προς κάθε παλιά και νέα αγορά.
Η ίδια αισιόδοξη εικόνα επικρατεί και στον χώρο των μικρότερων καταλυμάτων. Ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, μιλά για κρατήσεις που φέρνουν ακόμη και πληρότητα για τον μήνα Αύγουστο, και κάποιες μέρες του Ιουλίου.
«Πέρσι η σεζόν επεκτάθηκε κατά 3 εβδομάδες», τονίζει και εξηγεί ότι οι πελάτες τους προέρχονται κατά 65 τοις εκατό από Ρουμανία, ενώ βλέπουμε και πολλούς Ιταλούς να αναζητούν και φέτος φθηνές διακοπές σε σχέση με την ακριβή χώρα τους. Επίσης, τα μικρά καταλύματα προτιμούν Βούλγαροι, κάποιοι Γερμανοί και κάποιοι Αυστριακοί.
FlyΟver και οδικός τουρισμός
Η κατασκευή του υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου στη Θεσσαλονίκη και η ταλαιπωρία στον περιφερειακό της πόλης δεν αφήνει απροβλημάτιστους τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του έργου στον οδικό τουρισμό.
Ωστόσο, η παραίνεση του προέδρου των ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου προς όλους, είναι να μην υπερτονίζεται το πρόβλημα, στον βαθμό που θα αποθαρρύνει τους τουρίστες. «Ας συμβουλεύουμε τους πελάτες μας για τον χρόνο έλευσης και αποχώρησης και να τους παροτρύνουμε να ξεκινούν πιο νωρίς το ταξίδι τους ώστε να αποφεύγουν την ταλαιπωρία», σημειώνει ο κ. Τάσιος.
Οι νέες προκλήσεις
Το τέλος ανθεκτικότητας που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελεί ανοιχτό μέτωπο για τον κλάδο, με μόνο θετικό στοιχείο ότι το ίδιο τέλος επιβαρύνει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με το ύψος του διαφοροποιείται.
Οι αυξήσεις, και όχι η αντικατάσταση του τέλους είναι η ένσταση του κλάδου, όπως τονίζει ο κ. Τάσιος από τους ξενοδόχους. «Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς κάνουμε τον εισπράκτορα του τέλους. Μεσολαβούμε ανάμεσα στον πελάτη και το κράτος. Όταν όμως ο πελάτης πληρώνει το τέλος με την πιστωτική του κάρτα, τότε η επωμιζόμαστε και την επιβάρυνση της κάρτας», τονίζει.
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα θα έρθουν επίσης αντιμέτωπα με το μείζον θέμα της διαχείρισης στερεών και οργανικών αποβλήτων, βάσει των νέων δεδομένων. Αν και οι περισσότερες μονάδες έχουν προχωρήσει στη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, το πρόβλημα αδυναμίας εξυπηρέτησης από πλευράς δήμων παραμένει.
Στο συγκεκριμένο θέμα, απαίτηση των τουριστικών φορέων είναι να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με την αυτοδιοίκηση, που ναι με έχει το δίκιο της ως προς την υποχρηματοδότηση, αλλά καλείται να βρει τρόπους, και να χαραχθεί από κοινού μια γραμμή, στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Σε αυτό επιμένει ο Γρηγόρης Τάσιος, εκφράζοντας την άποψη ότι οι νέες επιχειρήσεις, κολοσσοί στον κλάδο των ξενοδόχων, αυτά τα θέμα τα έχουν λυμένα και με σωστή τεχνογνωσία εδώ και πολλά χρόνια.
Τα προβλήματα όμως ανακύπτουν «έξω από τον φράχτη τους», όπως λέει, όπου οι δήμοι και το κράτος πρέπει να βάλουν πλάτες. ‘Όπως λέει για τους ξενοδόχους «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριζόμαστε τα οργανικά απόβλητα, και κυρίως όσοι συνάδελφοι είναι συνολικά άνω των 100 κλινών. Οι μικρές επιχειρήσεις όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Σίγουρα θα πάμε στο ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’».
Στο ίδιο μήκος κύματος, έρχεται ο προβληματισμός της νέας αποχής με εκατοντάδες αδειοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων σε μικρά χωριά της Χαλκιδικής, που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, μόνο στη Νικήτη έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ, κάτι λιγότερο από δύο χιλιάδες νέες κλίνες. «Μόνο για το κέντρο της Νικήτης με υποδομές για 10 χιλιάδες ατόμων, πέρσι φιλοξενήσαμε 44 χιλιάδες τουρίστες. Εκκρεμούν στη Νικήτη 1860 νέες κλίνες σε επιχειρήσεις με 50% επιδότηση, δηλαδή νέες μονάδες που σίγουρα πρόκειται να κατασκευαστούν. Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτά τα δεδομένα στα κέντρα των μεγάλων χωριών», τονίζει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.2024