ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλκιδική: Τον Σεπτέμβριο του 2025 αρχίζει η παραγωγή μεταλλεύματος στις Σκουριές (βίντεο, φωτ.)

Σοφία Χριστοφορίδου17 Οκτωβρίου 2024

Σε λιγότερο από 11 μήνες θα αρχίσει η παραγωγή συμπυκνώματος χαλκού- χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής από την Ελληνικός Χρυσός To πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που έχει εντοπιστεί εκεί χαρακτηρίζεται «παγκόσμιας κλάσης» από την εταιρεία.

Εκστρατεία αναζήτησης προσωπικού

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού του μεταλλεύματος έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου. Συνολικά το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 76%. Σήμερα στο εργοτάξιο εργάζονται πάνω από 1000 άτομα, στην πλειονότητα τους μέσω συνεργαζόμενων εργολάβων, και αναζητούνται άλλα 300, καθώς το κατασκευαστικό μέρος του έργου εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή του τοποθετείται από την εταιρεία στον Σεπτέμβριο του 2025. Στο μεσοδιάστημα η εταιρεία θα κάνει εκστρατεία αναζήτησης προσωπικού για τη λειτουργία του εργοστασίου στις Σκουριές. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 1.300 άτομα μόνο για το έργο των Σκουριών. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Μπαλάσκας, πολύ σύντομα θα εκκινήσουν διαδικασίες υποβολής βιογραφικών και το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τον δήμο Αριστοτέλη, όπου αναπτύσσει τη μεταλλευτική δραστηριότητα η Ελληνικός Χρυσός, ακολούθως θα γίνουν ανάλογες ενημερώσεις σε όλη τη Χαλκιδική, ενώ γίνονται επαφές με τα πανεπιστήμια και τις τεχνικές σχολές, ώστε οι απόφοιτοι να απορροφηθούν άμεσα.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι μέχρι σήμερα οι δεσμεύσεις πληρωμών για το έργο στις Σκουριές φτάνουν τα 723 εκατ.δολ. και με την ολοκλήρωση της επένδυσης το ποσό θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και τόκων).

O μεγάλος θραυστήρας που θα χρησιμοποιείται στη διαδικασία θραύσης και λειοτρίβισης του μεταλλεύματος

Επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη

Η παραχώρηση στις Σκουριές εκτείνεται σε έκταση 30.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη βορειοανατολική Χαλκιδική, εκ των οποίων 2.500 στρέμματα καλύπτουν το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλεύματος, η επιφάνεια ανοικτής εκσκαφής του μεταλλείου και ο χώρος ξηρής απόθεσης των μεταλλευτικών καταλοίπων. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, κατά τη διάρκεια διήμερης ξενάγησης στους χώρους των μεταλλείων, το κοίτασμα των Σκουριών θα εξορυχθεί με συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης, που θα εξελίσσονται ταυτόχρονα. Το 30% αποθέματος θα εξορυχθεί από την επιφάνεια και το 70% υπόγεια. Όπως αναφέρθηκε από στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, η λύση αυτή επιλέχθηκε «για να μην καταστραφεί το δάσος του Κάκαβου», προσθέτοντας ότι αν επιλεγόταν να γίνει ανοικτή εκσκαφή για το σύνολο του κοιτάσματος η διάμετρος του ορύγματος θα ήταν 2-3 χλμ, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τη λύση που επιλέχθηκε (800 μέτρα). Από τον δέκατο χρόνο της εκμετάλλευσης αυτή η επιφάνεια θα αρχίσει να αποκαθίσταται, με προοδευτικό γέμισμα του κώνου που θα έχει σχηματιστεί και στη συνέχεια φύτευση δέντρων. Με το τέλος της εικοσαετούς περιόδου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, ο χώρος της ανοικτής εκσκαφής θα πρέπει να έχει επανέλθει στην πρότερη κατάσταση του δάσους. Η υπόγεια εξόρυξη, που θα φτάσει σε βάθος 1000 μέτρων, θα συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια των 20 ετών.


Μπροστά ο χώρος επιφανειακής εξόρυξης και στο βάθος το εργοστάσιο εμπλουτισμού


Η διαχείριση των αποβλήτων

Τα κατάλοιπα μετά την παραγωγή συμπυκνώματος χαλκού-χρυσού (ένα μείγμα νερού και στείρων υλικών που ονομάζεται τέλμα) θα υφίστανται αφύγρανση με τη χρήση φιλτροπρέσσας. Μετά από αυτή τη διαδικασία το τέλμα θα πρέπει να περιέχει νερό σε ποσοστό 20% κατα μέγιστο και θα αποτίθεται στη θέση Καρατζά Λάκος. Με τη μέθοδο της ξηρής απόθεσης απαιτείται μόνο ένας χώρος απόθεσης, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό θα δημιουργούταν δύο λίμνες τελμάτων, απαιτώντας όλη την έκταση της κοιλάδας του Λοτσάνικου ρέματος.

Στο βάθος ο Καρατζιά Λάκος όπου θα γίνει η ξηρή απόθεση του τέλματος


Το εργοστάσιο μεταλλουργίας

Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2025 αναμένονται νεότερα σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας του μεταλλεύματος που θα εξορύσσεται από τις Σκουριές. Το εργοστάσιο μεταλλουργίας σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στα μεταλλεία του Μαντέμ Λάκου, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα να καθοριστεί η μέθοδος μεταλλουργίας, κάτι που εξετάζεται από επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Ελληνικός Χρυσός. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως, αναφορικά με τη μέθοδο μεταλλουργίας, η εταιρεία θα προχωρήσει σε πρόσθετη επένδυση 500-600 εκατ. δολ. για την κατασκευή του νέου εργοστασίου.

Στο μεταξύ, το 2026 λήγει η πρώτη εικοσιπενταετία της παραχώρησης των μεταλλείων από το ελληνικό δημόσιο, αρχικά στην TVX, η οποία στη συνέχεια πέρασε στην Ελληνικός Χρυσός, η οποία στην πορεία εξαγοράστηκε από την καναδική Eldorado Gold. Από τη στιγμή που υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα η παραχώρηση αναμένεται να ανανεωθεί για άλλα 25 χρόνια.

Η συνολική επένδυση

Η Ελληνικός Χρυσός υπολογίζει ότι η επένδυσή της στα μεταλλεία Χαλκιδικής αθροίζουν ένα συνολικό ποσό 3 δισ.δολ μέχρι σήμερα και περιλαμβάνουν:

  • την επένδυση στις Σκουριές
  • τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μεταλλείου χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα, και το φυτώριο 100 στρεμμάτων της Ολυμπιάδας
  • τον χώρο ξηρής απόθεσης παλαιότερων μεταλλευτικών καταλοίπων στον Κοκκινόλακκα
  • τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου- Μαύρων Πετρών (από το 2021 σταμάτησε η παραγωγή και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε καθεστώς συντήρησης) και το Κέντρο εκπαίδευσης στο Στρατώνι


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.