ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χαλβάς Λουκά: Τρεις γενιές... νοστιμιάς

Θεολόγος Ηλιού24 Φεβρουαρίου 2020

Αγάπη, μεράκι και βιώματα. Αυτά είναι τα τρία βασικά συστατικά της συνταγής του «Χαλβά Λουκά», που παραμένει η ίδια από το 1945. Μια επίσκεψη στο παραδοσιακό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη αρκεί για να καταλάβει κανείς πως το μυστικό της επιτυχίας και της νοστιμιάς είναι οι καλές πρώτες ύλες. «Ο χαλβάς είναι αυτό που μάθαμε από μικροί ως τέχνη και ως τρόπος ζωής. Με το χαλβά γεννηθήκαμε και με το χαλβά προχωράμε» λέει στη «Θ» ο Γιώργος Λουκάς. Ο ίδιος και ο αδελφός του Ιωάννης αποτελούν την τρίτη γενιά παραγωγών χαλβά.

Η ιστορία του «Χαλβά Λουκά» ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη. Ο Γιώργος και Γιάννης Λουκάς αποφάσισαν να αναβιώσουν την παρασκευή του παραδοσιακού χειροποίητου χαλβά στην Πόλη. Το 1945 ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, φτιάχνοντας το πρώτο τους εργαστήριο κοντά στο τουρκικό προξενείο, στην οδό Αποστόλου Παύλου. Η επόμενη γενιά, ο Στέφανος Λουκάς, μεταφέρει την επιχείρηση στον Εύοσμο, σε ένα εργαστήρι όπου μέσα κάθε μέρα δοκίμαζαν και έπαιζαν τα παιδιά του. «Το εργαστήριο ήταν κάτω από το σπίτι μας, έτσι ήμασταν εκεί συνέχεια. Μας μύησε ο πατέρας μας σε αυτήν τη δουλειά» θυμάται ο Γιώργος Λουκάς. Μαθαίνοντας τα μυστικά και την τεχνική του χαλβά, τα παιδιά του Στέφανου Λουκά δεν άργησαν να αναλάβουν και να πάρουν στα χέρια τους την επιχείρηση, που διατηρούν και επεκτείνουν διαρκώς.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα το εργαστήριο βρίσκεται στην περιοχή της Λαχαναγοράς. Μπορεί να προμηθεύουν 1.200 πελάτες σε Ελλάδα και 10 χώρες του εξωτερικού, παραμένουν όμως πιστοί στην τεχνική τους και κρατούν ακόμα τα μεγάλα ημισφαιρικά «μπασίμια», που έφεραν οι παππούδες τους από την Πόλη. «Είμαστε όλη την ημέρα στο εργαστήριο και ζυμώνουμε» λέει ο Γιώργος Λουκάς στη «Θ». Λογικό, αν αναλογιστούμε πως η παραγωγή τους φτάνει τους δυο τόνους την ημέρα.

Η διαδικασία

«Δεν υπάρχει μυστικό. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι οι καλές πρώτες ύλες, το μεράκι και η τέχνη που έχουμε διδαχτεί από τους παππούδες μας» τονίζει ο Γιώργος Λουκάς πριν να ξεκινήσει να μας ξεναγεί στη διαδικασία παραγωγής του χαλβά.

Όλα ξεκινούν από τη ζάχαρη που μπαίνει στο χαλβαδοκάζανο. Εκεί μέσα βράζει, μέχρι να φτάσει τους 120 βαθμούς Κελσίου και να πάρει τη λευκή κρεμώδη μορφή. Το δεύτερο στάδιο είναι η ανάμειξη με το ταχίνι, που έχει παρασκευαστεί νωρίτερα και περιμένει μέσα στο μπασίμι την «καυτή λάβα». Όλα ξεκινούν τότε! Οι μάστορες του χαλβά αναλαμβάνουν δράση, βάζοντας τα χέρια τους μέσα στο μείγμα και ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθούν εκείνες οι ίνες που κάνουν τον χαλβά νόστιμο και αφράτο. Χωρίς να χάσουν χρόνο, αμέσως κόβουν τον χαλβά σε κομμάτια και αποθηκεύουν τη γεύση και την ιστορία του σε συσκευασίες.

Ο ξεχωριστός «Χαλβάς Λουκάς» έχει πάρα πολλές γεύσεις. Οι κλασικές που είναι: βανίλια, βανίλια - κακάο, βανίλια - φιστίκι, βανίλια αμύγδαλο και βανίλια - κουβερτούρα, μέλι, φιστίκι Αιγίνης αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως το πορτοκάλι κουβερτούρα, σύκο - κουβερτούρα, αμύγδαλο - κουβερτούρα, κρανμπερι - κουβερτούρα και οι νέες γεύσεις κάστανο - κουβερτούρα και φουντούκι - κουβερτούρα. Τέλος, να μην ξεχάσουμε το περιζήτητο καρυδόπαστο.

«Στόχος μας είναι να παραμείνει η ποιότητα ίδια. Πρέπει να είσαι προσηλωμένος και πιστός στις καλές πρώτες ύλες, για να το πετύχεις αυτό» τονίζει ο Γιώργος Λουκάς, αναφέροντας πως «την τελευταία πενταετία ο κόσμος αρχίζει και μαθαίνει τις θρεπτικές αξίες που έχει ο χαλβάς και ξεχωρίζει την καλή ποιότητα».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.