Τα χαμόγελα δεν έλλειπαν από τα πρόσωπα της ελληνικής αποστολής μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής και την αρχική συμφωνία των 27 για τα ενεργειακά. Μία συμφωνία που μένει να επιβεβαιωθεί και να εξειδικευθεί στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι μετά τη λήξη της συνάντησης. Πρόσθεσε όμως με νόημα: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» μία φράση που είναι ενδεικτική των δυσκολιών που υπήρξαν κυρίως λόγο της αρχικής διαφωνίας της Γερμανίας. Τώρα το μπαλάκι πάει τους υπουργούς Ενέργειας που θα πρέπει και αυτοί να συμφωνήσουν. «Όμως έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες, αφού πλέον δόθηκε σήμα από τη Σύνοδο Κορυφής. Εμείς πήραμε μία πολιτική απόφαση. Αν τώρα στο τεχνικό σχέδιο υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των υπουργών και το θέμα επιστρέψει σε εμάς τότε θα έχουμε μία αρνητική εξέλιξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δείχνοντας και το μέγεθος των δυσκολιών που καταγράφηκαν πάνω στο θέμα, αλλά και στην αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη και μετά την αρχική συμφωνία.
Όσον αφορά στο τι συμφώνησαν οι «27», αυτό το μετέφερε αρκετά συμπυκνωμένα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η κοινή αγορά, οι κανόνες κοινής χρήσης του φυσικού αερίου, οι συμφωνίες αλληλεγγύης και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση σοβαρής διακοπής είναι τα θέματα της συμφωνίας. Ακόμη είναι και το ζήτημα των υπερβολικών τιμών και πώς θα τις περιορίσουμε. Υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα στο τραπέζι πάνω στα οποία θα εργαστούμε. Το ένα στο επίπεδο του TTF, το άλλο αφορά στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Τα χαμόγελα στην ελληνική πλευρά έχουν να κάνουν με το ότι η απόφαση της ΕΕ λαμβάνει υπόψη πολλές από τις ελληνικές προτάσεις.
«Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Έως και λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μία εκ των παρεμβάσεων είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου», υπογραμμίζοντας ότι «ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει καταναλωτές και επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας».
«Κάνουμε παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε το κόστος που καταβάλει κάθε νοικοκυριό να είναι ανεκτό», είπε και πρόσθεσε ότι εκτός από τις οριζόντιες πολιτικές, έχουμε και στοχευμένες, «προκειμένου να ενισχυθούν τα αδύναμα στρώματα».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, γι’ αυτό και όπως είπε υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν. «Έχουμε αποδείξει πως έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες. Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%», σημείωσε παραπέμποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. «Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαμηλούς τόνους για τα ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους, με τη φράση που είπε ο πρωθυπουργός να είναι χαρακτηριστική. «Κρατάμε τις γέφυρες διαλόγου ανοικτές αλλά τις πόρτες της έντασης κλειστές» ενώ υποστήριξε πως υπάρχει μία κατανόηση και μία ενόχληση από το γεγονός ότι μία χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι μέρος του ΝΑΤΟ ωφελείται από την εμπορική της σχέση με τη Ρωσία. «Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», είπε και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».
Συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι αυτή που οξύνει τους τόνους ή αμφισβητεί το στάτους κβο στην περιοχή και δεν είναι η Ελλάδα που δεν σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας», για να συμπληρώσει ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη στάση της. «Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον», υπογράμμισε για να θυμίσει ότι προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης «ας παραμείνουμε στη θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».
Στην Αθήνα ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας
Στην κυβέρνηση η προσοχή πέφτει τώρα στην επίσκεψη του νέου καγκελάριου της Γερμανίας αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, με το τετ-α-τετ να είναι για τη Τρίτη το βράδυ στο επίσημο δείπνο και την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα, αν και έχουν προηγηθεί αρκετά τετ-α-τετ τω δύο ανδρών, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης πριν το καλοκαίρι στο πλαίσιο του βαλκανικού Summit, αλλά και διάφορες συναντήσεις εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ. Η βασική ατζέντα των συναντήσεων θα είναι τα ενεργειακά, όπου με βάση και την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής το θέμα είναι πολύ φλέγον. Ακόμη αναμένεται να συζητηθούν και τα εξοπλιστικά, ενώ είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Γερμανό καγκελάριο και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στη συνάντηση «θα τεθούν τα ζητήματα ενέργειας και οι διμερείς σχέσεις. Είναι ευκαιρία να τονίσουμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και η δύσκολη σχέση που είχαμε με τη Γερμανία ανήκει στο παρελθόν», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι η στάση της Γερμανίας όπως και των υπόλοιπων Ευρωπαίων είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.10.2022