Στην Εισαγγελία Χανίων αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών, με επίκεντρο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην πόλη των Χανίων.
Πρόκειται για εννέα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ' επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη, πλαστογραφία πιστοποιητικών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος,4 γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία.
Για την υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη η προανάκριση, η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία.
Η συμμορία δρούσε για τουλάχιστον 10 (!) χρόνια και είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ως ορμητήριo την Κρήτη και δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη. Οι «δουλειές», ωστόσο, γίνονταν σε όλη την επικράτεια. Αττική, Αγρίνιο, Κατερίνη, Τρίκαλα, είναι ορισμένες από τις περιοχές που έδρασε κατά τα προηγούμενα χρόνια η μαφία του εμπορίου βρεφών και των παράνομων υιοθεσιών.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχαν προηγηθεί καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες από την κλινική, την οποία επισκέπτονται ζευγάρια, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά κι απ' όλη την Ελλάδα, την Τουρκία, τα Βαλκάνια και άλλες χώρες, τα οποία ονειρεύονται να αποκτήσουν παιδί.
Μια Ρουμάνα και μια Γεωργιανή είχαν αναλάβει τον ρόλο «μεσιτριών» σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη ακόμα και στο εξωτερικό κι εντόπιζαν ευάλωτες οικονομικά γυναίκες πείθοντάς τις να παρανομήσουν, υποβάλλοντας τα σώματά τους σε σωρεία ιατρικών παρεμβάσεων κι επεμβάσεων.
Για κάθε μωρό που παρέδιδε σε οικογένειες, ή μοναχικούς άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια, το ποσό που προσπόριζε η συμμορία μπορούσε να φθάσει μέχρι και τις 120.000 ευρώ.
Από τον Δεκέμβριο 2022 που άρχισε η έρευνα για την εγκληματική αυτή υπόθεση καταγράφηκαν:
- 71 διαφορετικές γυναίκες, από τα σώματα των οποίων αφαιρέθηκαν κυτταρικοί ιστοί (ωάρια), ως επί το πλείστον αλλοδαπές. Σε κάποιες από αυτές αφαιρέθηκαν κατ’ επανάληψη ωάρια από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
- 98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση από τα μέλη της οργάνωσης ως παρένθετες μητέρες, οι οποίες παρέμειναν εποπτευόμενες και αποκλεισμένες από το οικογενειακό τους περιβάλλον έως την επίτευξη του τοκετού.
- 13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας.
- 14 σπίτια που είχαν εξασφαλίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την προσωρινή διαμονή παρένθετων μητέρων – θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στα Χανιά.
- 11 περιπτώσεις εξαπάτησης γυναικών που απευθύνονταν στην κλινική για να τεκνοποιήσουν.