ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Χαράσσει» τις ψυχές ο εγκλεισμός

Δημήτρης Λαζόπουλος15 Ιανουαρίου 2021

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καθημερινά μία φωνή υποστήριξης, κάποιον ο οποίος θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν όσα τους προβληματίζουν εν μέσω πανδημίας και ειδικότερα υπό το αδιάλειπτο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων.

Από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, 120 πολίτες έχουν αποταθεί στις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης που έχει ενεργοποιήσει ο δήμος, με την εθελοντική προσφορά ειδικών επιστημόνων, αναφέρει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Πέτρος Λεκάκης.

Η Αιμιλία Αξιωτίδου, οικογενειακή σύμβουλος, ψυχοθεραπεύτρια, ψυχοπαιδαγωγός, επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική κλινική του «ΑΧΕΠΑ» και εθελόντρια στις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης του δήμου, επισημαίνει στη «ΜτΚ» ότι στις γραμμές τηλεφωνούν, πλέον, άνδρες και παιδιά στην εφηβεία.

«Ανοίγονται» οι άνδρες

«Ενώ κυριαρχούν οι γυναίκες», οι άνδρες έχουν αρχίσει να τηλεφωνούν με μεγαλύτερη συχνότητα και το εύρος ηλικίας των καλούντων κυμαίνεται από τα 15 έτη και φτάνει τα 50, παρατηρεί η κ. Αξιωτίδου.

Ειδικά οι άντρες εκφράζουν την αγωνία τους «για το αν θα βγάλουν πέρα από το άγχος που έχουν. Άγχος για την ανεργία», λέει η κ. Αξιωτίδου και συμπληρώνει πως στα αιτήματα που καταθέτουν οι άνδρες στο τηλέφωνο, είναι οι αϋπνίες και όσοι είναι διαζευγμένοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να συναντήσουν τα παιδιά τους.

Γιατί ανησυχούν οι πολίτες

Συνολικά πάντως τα θέματα που απασχολούν όσους καλούν στις γραμμές είναι σχετικά με τον κορονοϊό, αλλά αφορούν πλέον και τις επιπτώσεις του εγκλεισμού, επισημαίνει η κ. Αξιωτίδου. «Δεν αφορούν μόνο φοβίες για τον κορονοϊό. Αναφέρονται κακοποιήσεις, όχι μόνο μεταξύ συζύγων, αλλά και από εφήβους που παραπονιούνται ότι οι γονείς τους είναι κάπως κακοποιητικοί», σημειώνει η ίδια, διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν έχουν καταγγελθεί περιστατικά άσκησης σωματικής βίας. Ειδικότερα αναφέρονται πολλά προβλήματα επικοινωνίας «με φωνές και φασαρίες» μεταξύ γονέων και παιδιών και ανάμεσα στα ζευγάρια. «Υπάρχει μεγάλη ένταση» με τσακωμούς μέσα στις οικογένειες, την ώρα που τα έφηβα παιδιά στο σπίτι, δεν μπορούν να είναι άλλο κλεισμένα μέσα, εξηγεί η κ. Αξιωτίδου.

Πέραν αυτών, οι άνθρωποι που τηλεφωνούν στις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης γνωστοποιούν και άλλες αγωνίες τους, όπως για συγγενείς τους που νοσούν από κορονοϊό, ή τι θα γίνει με το «στίγμα» του κορονοϊού, εφόσον οι ίδιοι είναι άρρωστοι. «Πώς θα με αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι; Πώς θα το πω;», ρωτούν κάποιοι, όπως λέει η κ. Αξιωτίδου.

Παράλληλα, πολύ έντονα είναι τα προβλήματα με τις αϋπνίες, λόγω του στρες, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με την ποιότητα του ύπνου, προσθέτει η ίδια.

Κάποιοι δηλώνουν ανήσυχοι και μιλούν για τις φοβίες τους απέναντι στα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του, όσο και την αποτελεσματικότητά του, σημειώνει η κ. Αξιωτίδου, την ώρα που υπάρχουν πολίτες οι οποίοι ρωτούν εάν… δικαιούνται επίδομα εφόσον έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους, αναρωτούνται πώς θα επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς και πώς θα προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα.

«Πνίγει» ο φόβος της ασθένειας και του θανάτου

Άτομα που έχουν χάσει αγαπημένους ανθρώπους τους από κορονοϊό και άλλα αίτια και που δεν μπορούν λόγω των περιοριστικών μέτρων να διαχειριστούν την απώλεια του γονιού, ή του αγαπημένου προσώπου, απευθύνονται στις τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης.

«Υπάρχει υπερβολική ανησυχία από το φόβο μην αρρωστήσει κάποιος δικός μας άνθρωπος και χρειαστεί να πάω στο νοσοκομείο. Μη τυχόν πάω και κολλήσω κορονοϊό, ή δεν μπορώ να εξυπηρετηθώ», είναι κάποια από τα λόγια των πολιτών τα οποία μεταφέρει συνοπτικά η κ. Αξιωτίδου.

Αυξάνονται οι ψυχοπαθολογίες

Δυστυχώς, έχουν αυξηθεί οι ψυχοπαθολογίες σε νέους ανθρώπους που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, ενώ κάποιοι που είχαν διαγνωσθεί και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή, τώρα την έχουν παραμελήσει, ενδεχομένως και λόγω της δύσκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες, εκτιμά η ψυχοθεραπεύτρια, ψυχοπαιδαγωγός, επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική κλινική του «ΑΧΕΠΑ». «Ήταν υπό αγωγή και τώρα είναι απορυθμισμένοι», λέει χαρακτηριστικά η κ. Αξιωτίδου.

Οι ανησυχίες των γυναικών

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, κάποιες εξ’ αυτών καταγγέλλουν στις τηλεφωνικές γραμμές προβλήματα εθισμού του συντρόφου τους σε διάφορες ουσίες, αλλά κυρίως στο αλκοόλ, αποκαλύπτει η κ. Αξιωτίδου. Πολύ συχνά κάποιες γυναίκες εκφράζουν τον φόβο τους μήπως μείνουν μόνες και αβοήθητες καθώς επίσης και αισθήματα μοναξιάς.

Πέρα από αυτά, γυναίκες μοιράζονται την ανησυχία τους για την ανεργία, είτε αφορά τις ίδιες, είτε τους συζύγους του και το «τι θα γίνει μετά», υπογραμμίζει η κ. Αξιωτίδου.

Η ψυχοθεραπεία των ψυχοθεραπευτών

Πώς όμως «αποσυμπιέζονται» οι άνθρωποι στην άλλη πλευρά του ακουστικού; Οι ψυχοθεραπευτές λειτουργούν με επόπτες, δηλαδή συζητούν με αυτούς ομαδικά, ή ο καθένας ατομικά με τον επόπτη του, ή δημιουργούν ομάδες συζήτησης στις οποίες καταθέτουν τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους, τόσο για όσα ακούν από τους πολίτες, όσο και για τις προσωπικές ανησυχίες του, εξηγεί η κ. Αξιωτίδου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων της μάλιστα έχει, είτε αϋπνίες, είτε ανήσυχο ύπνο, συνεχίζει η ίδια και διαμηνύει ότι ο ψυχοθεραπευτής γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό, σε αντίθεση με τους πολίτες που καλούν στις γραμμές πανικόβλητοι, λέγοντας πως έχουν χάσει τον έλεγχο και απορούν γιατί τους συμβαίνει αυτό, ενώ το ίδιο ακριβώς παρατηρείται σε όλο τον κόσμο.

«Την πρώτη περίοδο ήταν ο φόβος. Πόσο καιρό θα μείνουμε μέσα. Τώρα, είναι σαν να το έχουμε πάρει απόφαση και προκύπτουν όλα τα άλλα», συμπεραίνει η κ. Αξιωτίδου.

Η απειλή ενόψει

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επόμενων χρόνων, όπως έχει υπογραμμίσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα είναι κυρίως οι ψυχικές διαταραχές, «λόγω του κορονοϊού, λόγω του εγκλεισμού, της ανεργίας, του φόβου» τα οποία αποτελούν αλυσίδα. Θα αφήσει «κουσούρια» σε πολλά επίπεδα, προειδοποιεί η κ. Αξιωτίδου, ακόμη και στα μικρά παιδιά, στους εφήβους, τους ανθρώπους σε αναπαραγωγική ηλικία. Επισημαίνει όμως ότι αυτό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά το βλέπουμε παντού.

Πώς γίνεται η επικοινωνία

Όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή στα τηλέφωνα 2313-317641 και 2313-317642 και υπό καθεστώς ανωνυμίας να συζητούν με την ομάδα των εθελοντών ψυχολόγων για ό,τι τους απασχολεί. Η επικοινωνία με τις γραμμές του δήμου μπορεί να δώσει λύσεις σε φαινόμενα και ανησυχίες, όπως τα παραπάνω, ενώ όταν εντοπίζονται περιπτώσεις που χρήζουν ψυχοθεραπείας, ή συστηματικής αντιμετώπισης, παραπέμπονται στις ανάλογες υπηρεσίες, όπως μπορεί να συμβεί με κάποιον που είναι αυτοκτονικός, ή αποτελεί θύμα βίας, καταλήγει η κ. Αξιωτίδου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Ιανουαρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.