ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαριλάου Τρικούπη: Με στόχο να «πρασινίσει» ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών

Βαγγέλης Στολάκης08 Οκτωβρίου 2023

Να υπάρχει «πράσινο» χρώμα στο χάρτη τη βραδιά των αυτοδιοικητικών εκλογών προσδοκά η Χαριλάου Τρικούπη, αφού στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεωρούν σημαντικές τις σημερινές κάλπες που θα στηθούν στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να διατηρήσει τις δυνάμεις του που αυξήθηκαν στις πρόσφατες διπλές βουλευτικές εκλογές από τη μία και να διατηρήσει το αφήγημα της επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, με πρωταρχικό σκοπό στις επόμενες εθνικές εκλογές να «χτυπήσει» την διακυβέρνηση της χώρας. Τον οδικό χάρτη άλλωστε της Χαριλάου Τρικούπη αποκάλυψε πρόσφατα και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο.

Αν και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με εξαίρεση τον δήμο Αθηνών που στηρίζει την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα απέφυγε να δώσει στηρίξεις και χρίσματα σε υποψηφιότητες στους δήμους της χώρας, κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις «πράσινα» στελέχη βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα ή διεκδικούν ακόμα και τον ίδιο δημαρχιακό θώκο, στις Περιφέρειες με τον πλέον επίσημο τρόπο δήλωσε ποιους υποψήφιους υποστηρίζει. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη οι Περιφέρειες της χώρας έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό το κόμμα θέλησε να μπει στην μάχη με τους δικούς του στρατιώτες. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πάντως, εκτιμούν ότι το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου πολλά σημεία του εκλογικού χάρτη θα... πρασινίσουν.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος ο πρόεδρος παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις υποψήφιων Περιφερειαρχών προκειμένου να στηρίξει στην πράξη την προσπάθειά τους, όπως για παράδειγμα έκανε με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστο Παπαστεργίου με τον οποίο μάλιστα προχθές Παρασκευή έκανε κοινή περιοδεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δαμιανό Καγκελίδη τον οποίο επισκέφτηκε στην Καβάλα. Αντίστοιχα, συνεργάτες του και πρόσωπα που κατέχουν κομματικά αξιώματα συμμετείχαν σε δράσεις και εκδηλώσεις υποψηφίων με την «πράσινη» στήριξη. Κάτι αντίστοιχο, συνέβη και σε εκδηλώσεις υποψηφίων δημάρχων στις οποίες έδωσαν το παρών πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Χαριλάου Τρικούπη τους κλείνει το μάτι.

Το διακύβευμα των εκλογών

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη εξάλλου ο κ. Ανδρουλάκης όρισε ξεκάθαρα το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για το κόμμα του. «Θέλουμε ένα κράτος το οποίο θα είναι υπηρέτης του πολίτη και όχι του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα είναι πελατειακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι ευκαιρία την Κυριακή να μη στηρίξει ο ελληνικός λαός τα ‘μακριά χέρια’ του Μαξίμου στις περιφέρειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. Ως προς το κριτήριο επιλογής των υποψήφιων αυτοδιοικητικών με τη στήριξη του κόμματος σημείωσε: «Επιλέξαμε νέα πρόσωπα αλλά και πρόσωπα με εμπειρία, που δεν έχουν προτεραιότητα την καταγραφή αλλά την αλλαγή».

Τα βλέμματα πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη είναι στραμμένα στην αυριανή ημέρα με φόντο τις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί το κόμμα σχεδιάζει να στηρίξει υποψηφιότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου κόντρα σε «γαλάζιους» υποψηφίους δημάρχους.

Η αναγκαστική... αφωνία

Η επίσημη... αφωνία του κόμματος μέχρι σήμερα ήταν αναγκαστική, καθώς στις τοπικές κοινωνίες τα «πράσινα» στελέχη που συμμετέχουν σε συνδυασμούς ή στηρίζουν συγκεκριμένους υποψηφίους είναι σε... εμφύλιο πόλεμο εδώ και μήνες. Για παράδειγμα, στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης η πλειονότητα των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη, όπως και κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενώ και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης δημόσια στήριξε την υποψηφιότητα Αγγελούδη.

Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν τον Σπύρο Πέγκα. Μεταξύ αυτών, ο αναπληρωτής γραμματέας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Γιάννης Πιτσιώρας που είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη για Όλους» ή η επίσης υποψήφια Αγγελική Τριανταφυλλίδου που ήταν υποψήφια βουλευτής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Υπάρχουν βέβαια και «πράσινα» στελέχη όπως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο Νίκος Σδούγγος που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κωνσταντίνου Ζέρβα «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη».

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην Καλαμαριά, όπου τον δημαρχιακό θώκο διεκδικεί από τον Γιάννη Δαρδαμανέλη η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου με τον συνδυασμό «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη», ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βάρδας και ο πρώην αντιδήμαρχος Ματθαίος Αμπατζίδης. Εκτιμάται, ότι ενόψει δευτέρου γύρου με πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιωχθεί να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν και μάλιστα πολύ.

Μοιρασμένοι οι «πράσινοι» υποψήφιοι

Στο δήμο Παύλου Μελά, αμιγώς «πράσινη» υποψηφιότητα δεν υπάρχει με τα στελέχη του κόμματος να είναι μοιρασμένα στα τρία μεταξύ των Δημήτρη Δεμουρτζίδη, Δημήτρη Ασλανίδη και Γιώργου Λίλτση. Στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου επίσης δεν υπάρχει κάποια «πράσινη» υποψηφιότητα με στελέχη του κόμματος στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως είναι ο Κώστας Σωτηράκης να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κλεάνθη Μανδαλιανού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης αφού ως υποψήφιοι στον συνδυασμό του Λάζαρου Κυρίζογλου συμμετέχουν κομματικά στελέχη, όπως είναι ο Μιχάλης Ραλλίδης.

Στο δήμο Δέλτα ο Γιάννης Ιωαννίδης επιδιώκει την επανεκλογή του, ωστόσο και στην συγκεκριμένη περιοχή τα τοπικά κομματικά στελέχη είναι μοιρασμένα μεταξύ διαφόρων ψηφοδελτίων. Ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, για παράδειγμα, συμμετέχει στον συνδυασμό Ιωαννίδη, ενώ ο πρώην δήμαρχος Εχεδώρου Σπύρος Σταματάκης είναι υποψήφιος στον συνδυασμό της Γερακίνας Μπισμπινά. Στο δήμο Θερμαϊκού οι υποψήφιοι δήμαρχοι με αναφορές στην Χαριλάου Τρικούπη κόντρα στον Γιώργο Τσαμασλή είναι δύο, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης και ο Θεόδωρος Τζέκος, ενώ στο δήμο Χαλκηδόνας «πράσινες» αναφορές έχει ο υποψήφιος δήμαρχος Μηντσιούδης Μαυρουδής ενώ στελέχη του κόμματος συμμετέχουν και στον συνδυασμό του νυν δημάρχου Σταύρου Αναγνωστόπουλου. Στο δήμο Βόλβης ο «γαλάζιος» Διαμαντής Λιάμας έχει απέναντι τον... εαυτό του. 

Στο δήμο Λαγκαδά το ντέρμπι είναι ανάμεσα σε «γαλάζιους» οι οποίοι έχουν στις παρατάξεις τους «πράσινα» στελέχη, ενώ στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ο Νίκος Νυφούδης έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Στο Ωραιόκαστρο επίσης η μάχη μαίνεται μεταξύ «γαλάζιων» οι οποίοι στους συνδυασμούς τους περιλαμβάνουν «πράσινα» στελέχη.

Οι «σίγουροι»

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο Σίμος Δανιηλίδης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επικρατήσει... άνετα έναντι των αντιπάλων του, όπως και ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη, επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

*Δημοσιευθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.10.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.