ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Καστανίδης: Θα ξαναγυρίσουμε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής ως πρωταγωνιστές

Βαγγέλης Στολάκης03 Οκτωβρίου 2021

Για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής από τις οποίες θα αναδειχτεί ο νέος αρχηγός του κόμματος μιλά στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την αρχηγία Χάρης Καστανίδης. Ο κ. Καστανίδης σημειώνει πως «είναι η ώρα για μία νέα αρχή της δημοκρατικής παράταξης» και αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών τονίζοντας με έμφαση: «θα ξαναγυρίσουμε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής ως πρωταγωνιστές».

Τι μηνύματα λαμβάνετε από την μέχρι σήμερα πορεία σας στον δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες;

Αντί άλλης αξιολόγησης, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στα μέλη, στους φίλους και τις φίλες του Κινήματος Αλλαγής, στους πολίτες που στέγασαν παλιότερα τα όνειρά τους στο ΠΑΣΟΚ και κάποια στιγμή αποστασιοποιήθηκαν, σε όλους αυτούς που δίνουν τη μάχη δίπλα μου, σε κάθε νομό, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και δίνουν τη μάχη, όχι επειδή δεσμεύονται από κάποιο οργανωτικό μηχανισμό, αλλά γιατί πιστεύουν βαθιά στην ψυχή τους ότι είναι η ώρα για μια νέα αρχή της δημοκρατικής παράταξης.

«Είναι ανάγκη να ξαναβρεί (η παράταξη) την ψυχή της, την ταυτότητά της και τον βηματισμό της, να ξαναγίνει μεγάλη, γιατί μόνο έτσι θα βρουν και τον δικό τους βηματισμό προς το μέλλον η Ελλάδα και οι Έλληνες» αναφέρετε μεταξύ άλλων στην δήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας. Ποιο είναι κατά την άποψή σας, το διακύβευμα των εκλογών αυτών; Γιατί να σας ψηφίσουν οι φίλοι και τα μέλη του κόμματός σας;

Νομίζω ότι η ανακοίνωσή μου είναι σαφής. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, γιατί μόνον αυτή μπορεί να εγγυηθεί και πάλι ένα δημιουργικό άλμα της χώρας προς το μέλλον. Χρειαζόμαστε τη μεγάλη παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε μια εποχή-μεταίχμιο, που καταρρέουν οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και αναδεικνύονται ξανά οι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους πρόνοιας, της αλληλεγγύης, της αληθινής και σφύζουσας δημοκρατίας. Αξίες και αρχές που μπορούν να υπηρετήσουν μόνον οι προοδευτικοί σοσιαλδημοκράτες, γιατί δικές τους είναι, όχι άλλων. Χρειαζόμαστε ένα νέο και ισχυρό Κίνημα με σαφή ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα και σε πλήρη οργανωτική άνθηση, γιατί θα χρειαστεί να πάρουμε μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες σε σύντομο χρόνο, για να αποτρέψουμε πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις, όταν το 2022 θα πάψει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Λοιπόν, θα ξαναγυρίσουμε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής ως πρωταγωνιστές.

Έχετε δηλώσει ότι το ΚΙΝΑΛ χρειάζεται μία σαφή και ευκρινή πολιτική ταυτότητα. Δεν την έχει το κόμμα αυτή τη στιγμή;

Όχι. Όταν ξέσπασε η δεκαετής δημοσιονομική κρίση και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον διεθνή μηχανισμό στήριξης, υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε ως κόμμα πολιτικές επινοημένες από τους δανειστές, βαθύτατα συντηρητικές, πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης. Το μίγμα της πολιτικής που εμπνεύστηκαν οι δανειστές αποδείχτηκε λανθασμένο, όπως αργότερα ομολόγησαν οι ίδιοι. Τη νύφη την πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει σημασία ότι οι δεξιοί δημιουργοί της κρίσης δεν τιμωρήθηκαν, δεν έχει σημασία ότι οι ριζοσπάστες αριστεροί της αντιμνημονιακής «αντίστασης» εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές χωρίς να βραχούν. Σημασία έχει ότι ο κόσμος έχασε από το βλέμμα του εκείνες τις διαχωριστικές γραμμές που έκαναν το ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίζει από τους άλλους. Αυτή τη ζημία πρέπει να διορθώσουμε. Να ξαναμιλήσουμε στους πολίτες στο όνομα των προοδευτικών ιδεών, να σμιλέψουμε την ταυτότητά μας με τις ιδέες ενός σύγχρονου διαφωτισμού που δίνει το πρωτείο στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, όχι στις αχαλίνωτες αγορές, που δίνει το πρωτείο στη Δημοκρατία και όχι στα ολιγαρχικά οικονομικά συμφέροντα, που δίνει το πρωτείο στην πολιτική, όχι στα χρηματιστήρια.

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Τι στάση θα κρατήσετε εάν εκλεγείτε αρχηγός;

Στο συνέδριο, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την εκλογή αρχηγού, θα θέσω το θέμα της επιστροφής στο όνομα και τα σύμβολα της παράταξης. Μαζί με αυτό, θα ζητήσω την οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στηριγμένη σε πρωτοβουλίες βάσης και σε ένα εντελώς νέο και καινοτόμο καταστατικό χάρτη του Κινήματος.

Πρόσφατα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η επόμενη κυβέρνηση θα έχει προοδευτικό πρόσημο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνεργασίες καλώντας τον καθένα και την καθεμία να αναλάβει τις ευθύνες του την επόμενη ημέρα. Με εσάς αρχηγό θα συζητούσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι ήδη έχετε απορρίψει δημόσια οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ;

Φανταζόσασταν πριν από το 2012 ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία; Κι όμως, συνέβη, με τεράστιο πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ. Συνέβη, επίσης, να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα μέρος της σκληρής Δεξιάς, χωρίς κανένα κόστος για τον κ. Τσίπρα. Αφού οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενοχλήθηκαν από τη συνεργασία τους με την σκληρή Δεξιά, προτρέπω τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα να βρουν κυβερνητική λύση μεταξύ τους.

Ποιοι οι στόχοι σας για το κόμμα, σε περίπτωση εκλογής σας στην αρχηγία;

Στους πρώτους τρεις μήνες του επομένου έτους θα παρουσιασθεί μια νέα Διακήρυξη Αρχών του πολιτικού μας φορέα. Θα είναι το ιδεολογικό μανιφέστο της σύγχρονης ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, που στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το τακτικό μας συνέδριο. Μέχρι τις αρχές του θέρους, θα ετοιμαστεί το προγραμματικό μας σχέδιο, ένα πανόραμα συγκεκριμένων ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Το τελικό αποτέλεσμα θα προκύψει από τη συστηματική διαβούλευση με τα μέλη και τους φίλους του Κινήματός μας. Μέχρι την αρχή του φθινοπώρου, θα επιδιώξουμε να λειτουργεί στην έδρα, τουλάχιστον κάθε νομού, η αντίστοιχη νομαρχιακή οργάνωση, στεγασμένη σε τόπους συναντήσεων, ανταλλαγής ιδεών και οργανωτικής προετοιμασίας. Θα προσέλθουμε στις εθνικές εκλογές πλήρως προετοιμασμένοι και έτοιμοι να κάνουμε το εκλογικό άλμα ανόδου.

Ποια η σημασία της νίκης του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και την Ελλάδα;

Οι γερμανικές εκλογές και οι εκλογές στη Γαλλία για την αυτοδιοίκηση έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ανακάμπτει. Αυτό είναι ένα πρώτο καλό μήνυμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Θα χρειαστεί, όμως, να μην βιαστούμε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Από τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο μέχρι τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης μεσολαβεί πολύς δρόμος ακόμη. Και θα χρειαστεί επίμονη και συνεπής δουλειά σε όλη την Ευρώπη. Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν.

Πώς αξιολογείτε μέχρι σήμερα την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και την αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα; Εθνικές εκλογές «βλέπετε»;

Πώς θέλετε να αξιολογήσω την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μια κυβέρνηση που ήδη έχει εκτινάξει το δημόσιο χρέος στο 210% του ΑΕΠ και τα ελλείμματα στο ονομαστικό ύψος των 19,5 δισ. ευρώ, μέσα σε μόλις 2 χρόνια; Πώς θέλετε να αξιολογήσω μια κυβέρνηση που κάνει οικτρές νομοθετικές παρεμβάσεις για να ελέγξει τις ηγεσίες Ανεξαρτήτων Αρχών; Μου είναι δύσκολο ακόμη και ένα συγκαταβατικό σχόλιο για μια κυβέρνηση που επέτρεψε να αυξηθεί μέσα στο 2020 ο τραπεζικός δανεισμός μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 9,5%, από το οποίο το μισό το πήραν έξη μεγάλες εταιρείες. Πώς να σχολιάσω μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει πασιφανή κρίση στρατηγικής; Τέλος, κρίνω ως πολύ πιθανές τις εθνικές εκλογές εντός του 2022.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Οκτωβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.