Του Χάρη Καστανίδη
Υποψήφιος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης
Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο έχουν κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση δευτερεύοντα ζητήματα, χωρίς καμιά αναφορά στα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών, με υπαρκτό τον κίνδυνο να προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και χωρίς γνώση των θέσεων των κομμάτων για τις προτεινόμενες λύσεις στη δύσκολη μετεκλογική προοπτική.
Η συνθήκη αυτή βοηθά την κυβέρνηση, η οποία επιδίδεται στην αφήγηση μιας δήθεν επιτυχούς πολιτικής, μιας ιστορίας οικονομικών επιτυχιών, ανάπτυξης, κοινωνικής φροντίδας και ακόμη καλύτερων εξελίξεων.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ολότελα διαφορετική και αποτυπώνεται με ενάργεια στα στοιχεία στατιστικών υπηρεσιών και διεθνών οργανισμών.
Τον Δεκέμβριο του 2022, το δημόσιο χρέος υπερέβη τα 400 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ανερχόταν στα 353 δισ. ευρώ. Τα κοινοτικά όργανα ήδη ζητούν από τις υπερχρεωμένες χώρες την επιστροφή στους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, μετά τη λήξη της περιόδου δημοσιονομικής χαλαρότητας εξαιτίας της πανδημίας.
Το ιδιωτικό χρέος ανήλθε ταχέως, κατά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, στα 220 δισ. ευρώ. Οι μισοί Έλληνες οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες. 1 εκατ. είναι τα κόκκινα δάνεια, ενώ την ίδια ώρα το εισόδημα των πολιτών μειώθηκε κατά 7,4%, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού το 2022. 800 χιλιάδες νέοι αμείβονται στην ιδιωτική αγορά εργασίας με 400 ευρώ μηνιαίως, λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι περίφημες, κατά τον κ. Μητσοτάκη, ξένες επενδύσεις είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επενδύσεις funds σε μετοχές τραπεζών και σε εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων.
Μέσα στις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει προεκλογικές παροχές, χωρίς να εξηγεί από που θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα του. Το χειρότερο είναι ότι ο ελληνικός λαός θα βρεθεί προ εκπλήξεων, αν τα ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα επιμείνουν σε πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας, γιατί δεν θα έχει προηγηθεί μια σοβαρή διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για εναλλακτικές πολιτικές.
Η δυσάρεστη αυτή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με το που θα καταλήξει η συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κανόνες της οικονομικής διοίκησής της, συζήτηση με απούσα τη δεξιά ελληνική κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι μοιραία οδηγούμαστε στην άσκηση σκληρών οικονομικών πολιτικών.
Υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, όπως η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Αλλά, αυτό προϋποθέτει διαφορετική κυβέρνηση, κυρίως προϋποθέτει μεγάλη εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ για να παίξει το ρόλο του αναχώματος σε συντηρητικές πολιτικές και του κόμματος που προωθεί και επιβάλλει προοδευτικές επιλογές.
Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τις 12 βασικές προγραμματικές προτεραιότητες του Κινήματος, στηριζόταν σε προσεκτικά μελετημένο σχέδιο για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, που θα κάνουν πράξη τις εξαγγελίες για κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα που υπεύθυνα διευκρινίζει τι θα κάνει για να εξασφαλίσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των πολιτικών του.
Τονίζουμε ότι θα χρειαστούν δύο σημαντικές αλλαγές. Πρώτον, θα χρειαστεί ο ανασχεδιασμός των χρηματικών ενισχύσεων από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στις ροές προς το κοινωνικό κράτος, όπως η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και ενός σοβαρού προγράμματος κοινωνικής στέγης για τους νέους, κάτι που αγνόησε η παρούσα κυβέρνηση στις αποφάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δεύτερο, θα απαιτηθεί εντατική διαπραγμάτευση με δανειστές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να μειωθούν τα προβλεπόμενα για την επόμενη δεκαετία πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού από 2,5% και άνω σε 1%, κάτι απολύτως εφικτό. Η δημοσιονομική αυτή ανάσα εξασφαλίζει πόρους για τις δημόσιες επενδύσεις, άρα για την ανάπτυξη, αυξάνοντας, έτσι, κατά σειρά τα έσοδα.
Είναι προφανές ότι με τέτοιου είδους σταθερές κινήσεις δημιουργείται ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν τα εισοδήματα και μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.
Να γιατί είναι εθνική ανάγκη ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.05.2023