ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χίος: Λιμενικοί έσωσαν τη ζωή ανήλικης κάνοντας ΚΑΡΠΑ μετά από διάσωση μεταναστών

MakThes Team22 Σεπτεμβρίου 2023

Ενέργειες ανάνηψης, με τη μέθοδο της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), διενεργήθηκαν από στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. σε ανήλικο κορίτσι κατά την διάρκεια επιχείρησης περισυλλογής προσφύγων-μεταναστών, πρωϊνές ώρες Παρασκευής, 22/9/23, όπου και επετεύχθη τελικά η ανάκτηση των αισθήσεων του κοριτσιού.

Το περιστατικό σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν η Λιμενική Αρχή Χίου ενημερώθηκε για ύπαρξη μηχανοκίνητης πνευστής λέμβου με σημαντικό αριθμό επιβαινόντων, στην θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών.

Στην περιοχή έσπευσαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν την πνευστή λέμβο.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στη θέα των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., επιβαίνοντες της λέμβου την κατέστρεψαν και έπεσαν στη θάλασσα.

Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής συνολικά 39 ατόμων (21 άνδρες, 7 γυναίκες και 11 παιδιά), εκ των οποίων και το ανήλικο κορίτσι που ήταν χωρίς τις αισθήσεις του.

Το ανήλικο κορίτσι και η μητέρα του, μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι του χωριού Λαγκάδα, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίσθηκαν στο ¨ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ¨ Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Τα υπόλοιπα 37 άτομα μεταφέρθηκαν με ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Χίου και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη ΒΙΑΛ Χίου.

Συλλήψεις δύο προσφύγων-μεταναστών
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν 2 άτομα από το σύνολο προσφύγων- μεταναστών, ηλικίας 21 και 36 ετών. Ο 21χρονος συνελήφθη για παράβαση του Ν. 3386/05 «περί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών», του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 «περί διακίνησης μεταναστών στη ελληνική επικράτεια», ενώ ο 36χρονος για παράβαση του άρθρου 306 Π.Κ. «περί έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο».

2ο περιστατικό στην Παναγιά
Επίσης σε άλλο περιστατικό, επίσης πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Χίου, ενημερώθηκε για την ύπαρξη λέμβου κοντά στην ακτή βορειοανατολικά της νησίδας Παναγιάς των Οινουσσών.
Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε συνολικά 30 πρόσφυγες- μετανάστες (18 άνδρες, 6 γυναίκες και 6 παιδιά), οι οποίοι βρίσκονταν σε χερσαία περιοχή της νησίδας Παναγιάς. Με σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Χίου και στη συνέχεια στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ Χίου.

Περιστατικό στη Δασκαλόπετρα
Ένα τρίτο περιστατικό σημειώθηκε επίσης πρωινές ώρες Πέμπτης, 21/9, στη θαλάσσια περιοχή της Δασκαλόπετρας. Εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ακυβέρνητη πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο οπότε και ειδοποιήθηκε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
Το πλήρωμά του, προχώρησε στην άμεση περισυλλογή και διάσωση 16 προσφύγων- μεταναστών (10 άνδρες και 6 γυναίκες), οι οποίοι επίσης μετά τη μεταφορά τους στο Λιμάνι Χίου μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Προανάκριση για όλες τις περιπτώσεις διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.