ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χορτιάτης: «Κραυγή αγωνίας» από τους κατοίκους για την προστασία του δάσους (φωτ.)

MakThes Team02 Δεκεμβρίου 2022

Της Ανατολής Μαυρίδου

«Κραυγή αγωνίας» από τους κατοίκους του Χορτιάτη για την προστασία του δάσους -Ορεινού Όγκου Χορτιάτη και για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή όπως παραθέτουν στην επιστολή που στέλνουν στις αρμόδιες αρχές. 

 Μπορεί να βρίσκεται μόλις 20 χλμ από τον Λευκό πύργο, αλλά τα σοβαρά προβλήματα στο δάσος του Χορτιάτη παραμένουν στο πέρασμα των χρόνων άλυτα. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι παραβλέψεις της πολιτείας όπως αναφέρεται στην επιστολή οδηγούν στην δημιουργία σοβαρών προβλημάτων για την όαση πρασίνου και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Ορεινό όγκο του Χορτιάτη πολλά, άλυτα και διαχρονικά. 

Όπως αναφέρει ο Μπάμπης Νανακούδης, που συμμετέχει στην καμπάνια που γίνεται για την ανάδειξη των σοβαρών- διαχρονικών προβλημάτων του δάσους και εν γένει ορεινού όγκου Χορτιάτη «Πριν 3 χρνια κάναμε έναν αγώνα για να απαγορευτεί το κυνήγι στα κεντρικά τουλάχιστον μονοπάτια ώστε να μην κινδυνεύουν και οι πεζοπόροι, το καταφέραμε και απαγορεύτηκε. Ανάλογη καμπάνια κανουμε και τώρα ώστε οι αρμόδιοι: δήμαρχος, περιφερειάρχης, δασάρχης και οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης να σκύψουν πάνω στα προβλήματα που είναι διαχρονικά εδώ και 30 χρόνια.»

 Ο κ. Νανακούδης παραθέτοντας τα προβλήματα που υπάρχουν τονίζει πως εκτός από τις πολίτες της περιοχής θα πρέπει να ενδιαφερθούν και οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών ώστε να διατηρηθεί το δάσος ως πηγη οξυγόνου.«Δεν πρέπει να είναι ο αγώνας κάποιων πολιτών πρέπει να γίνει πρόβλημα για όλους καθώς το δάσος είναι πνεύμονας ζωής της Θεσσαλονίκης.» Τα προβλήματα εινσι πολλά, όχι όμως και άλυτα καθώς και οι πολίτες που υποστηρίζουν την καμπάνια προτείνουν άμεσες λύσεις. 

Ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται είναι: οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η προσπάθεια δημιουργίας του οικισμού "ΚΙΣΣΟΣ". Το "Πάρκο Κεραιών", το κυνήγι στο μεγαλύτερο μέρος του δάσους, οι διανοίξεις δασικών δρόμων, η διέλευση τροχοφόρων οχημάτων. 

 Προβλήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν άμεσα και επείγει να διευθετηθούν είναι η παροχή πόσιμου νερού που δεν υπάρχει σε όλη την έκταση του δάσους και οι πεζοπόροι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. «Μπορεί και για 3 - 4 ώρες οι πεζοπόροι που επισκέπτονται το δάσος να μην έχουν παροχή νερού. Δύο ιστορικές βρύσες μπορούν τουλάχιστον να εξυπηρετούν τους πεζοπόρους τα «3 Αδέλφια» και «Κρύα Βρύση», στη διαδρομή του «Μονοπατιού των Παγοποιών».

«Κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει αφορά το πάρκο των κεραιών όπου πριν απο χρόνια χάσαμε μια μάχη. Πρέπει να απομακρυνθούν όλες οι ανενεργές κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αφού πλέον είναι ψηφιακά. Το κυνήγι πρέπει να απαγορευθεί σε όλο το δασικό μερος καθώς υπάρχει και πιθανότητα ατυχήματος. Όσον αφορά την διέλευση τροχοφόρων οχημάτων θα πρέπει να απαγορευθεί και να υπάρξει περιφρούρηση»

 Σημαντικό βάρος έχει η ανάδειξη μνημείων όπως οι παλιές δεξαμενές που καθάριζαν τις πηγές του δάσους και του λιθόστρωτού δρόμου που κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Στο τραπέζι σαν λύση για την προστασία του δάσους και της εν γένει του Ορεινού Όγκου Χορτιάτη έχει πέσει εδώ και 6 χρόνια η πρόταση του Νομικου Περιβάλλοντος και Νομικού Συμβούλου του κράτους, Γιάννη Παπαγιάννη «Σχέδιο Διατάγματος για τον Χορτιάτη».





This page might use cookies if your analytics vendor requires them.