Να υποστηρίξουν τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής διερεύνησης προέτρεψε τους βουλευτές, κυρίως της πλειοψηφίας, ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, τοποθετούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της σύμβασης «717» (ευθύνη υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα).
«Είναι χρέος μου, και όλων μας, προς τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, να φωτιστούν τα πάντα», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης τονίζοντας ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες «όπου υπάρχουν». Αναφερόμενος στον προσωπικό λόγο, για τον οποίο ζητά τη σύσταση της Επιτροπής, είπε ότι «είναι η οριστική απάντηση στην προσπάθεια της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ, με στόχο τη διαχείριση των πολιτικών ευθυνών, και την καμπάνια με τίτλο "Πού είναι ο Σπίρτζης;", που ξεκίνησε από την επομένη του δυστυχήματος των Τεμπών. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να αποδείξουν εάν θέλουν να φωτιστεί πλήρως η υπόθεση».
Παράλληλα, ζήτησε να ενεργοποιηθεί, για πρώτη φορά, η διάταξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για σύσταση τριμελούς επιτροπής ανώτατων δικαστικών, που θα εισηγηθεί στην Επιτροπή της Βουλής, καθώς και τη νομοθετική τροποποίηση, έστω και προαιρετικά, για όποιον επιθυμεί, για μη παραγραφή πιθανών αδικημάτων, ώστε να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση με κάθε Έλληνα πολίτη, ώστε «να έχουμε μία υγιή σχέση εμπιστοσύνης όλου του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία».
Ακολούθως, ο κ. Σπίρτζης είπε πως, παρ' ότι η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 του 2014 δεν σχετίζεται με το δυστύχημα των Τεμπών, «όπως επικοινωνιακά επιχειρήθηκε για να διαχυθούν οι ευθύνες του δυστυχήματος, οφείλουμε να φωτίσουμε κάθε πτυχή του ως προς το οικονομικό και φυσικό της αντικείμενο». Επίσης, επεσήμανε ότι στις χιλιάδες σελίδες της υπόθεσης 717 «δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο που να με αφορά ή να αναφέρει το όνομά μου ή έστω ενός στελέχους, ενός υπαλλήλου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, από το 2015 έως το 2019».
Υπογράμμισε, δε, ότι «στο συγκεκριμένο ζήτημα, εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε πιθανές ευθύνες, είναι δικές μου και μόνο, ούτε της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ούτε του κόμματός μου. Εγώ δεν θα κάνω σε κανέναν τη χάρη για πιθανές δικές μου ευθύνες, αν κατορθώσατε να βρείτε, να στοχοποιηθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη και το κόμμα μου».
Μιλώντας για την αιτιολόγηση εμπλοκής του προσώπου του στην υπόθεση «717» από το ΠΑΣΟΚ για σοβαρές ενδείξεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της παράβασης καθήκοντος διότι δεν κήρυξε έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία, ανέφερε ότι το αντίθετο θα ήταν παράβαση καθήκοντος, καθώς προϊσταμένη Αρχή ήταν το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ και όχι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. «Δεν είστε ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015, που δεν είχε κυβερνητική εμπειρία. Δεν γνωρίζατε τα σχετικά έγγραφα; Ότι όταν δημοπρατήθηκε το έργο επί κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υποδομών και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ; ρώτησε ο κ. Σπίρτζης.
Τέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους προέτρεψε «να αντιμετωπίσουν το μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με περηφάνια και διάθεση ελέγχου όλων των πεπραγμένων μου, χωρίς καμία διάθεση συντροφικής αλληλεγγύης». Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι αν εγκριθεί η πρόταση για τη σύσταση της Προκαταρκτικής, «να μη δοθεί κανένα δικαίωμα μικροκομματικής αντιμετώπισης από πλευράς μας. Ακόμα κι αν επιχειρήσει οποιοσδήποτε να με στοχοποιήσει, να μην τσιμπήσετε. Το έχω συνηθίσει».