Στα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, η ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, η κατασκευή του Flyover και μια σειρά σιδηροδρομικών και οδικών παρεμβάσεων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο «Economist Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τη σημασία αυτών των έργων, που βελτιώνουν τη συνδεσιμότητα, ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και προάγουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
«Συμπερασματικά, με όλα αυτά τα έργα και με προγραμματισμό και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων, αναβαθμίζεται ριζικά το σύστημα των υποδομών της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Βελτιώνονται η ασφάλεια, η ποιότητα και οι συνθήκες των μετακινήσεων, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των εμπορευματικών μεταφορών, μπαίνουν θεμέλια για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, ισχυροποιείται, πολύπλευρα, η πατρίδα μας», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα:
Η Ελλάδα έχει καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εξέλθει από τη στενωπό της κρίσης και να εισέλθει στον δρόμο της ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο τομέας των υποδομών και μεταφορών συνέβαλε και συμβάλλει σε αυτή τη συλλογική επιτυχία, που εδράζεται σε θυσίες, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και ενισχυμένη αυτοπεποίθηση.
Η συνεισφορά του στην οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι καθοριστική.
- Ενισχύει άμεσα την εγχώρια αγορά και την απασχόληση με δημόσια έργα.
- Δημιουργεί υποδομές που διευκολύνουν το εμπόριο μεταξύ των περιφερειών της χώρας, καθώς και με άλλα κράτη.
- Ενσωματώνει νέες τεχνολογίες που εκσυγχρονίζουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες.
- Μειώνει τις αποστάσεις ανάμεσα σε πόλεις, συνοικίες και ανθρώπους.
- Πρωτοστατεί στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Όλες αυτές οι παράμετροι αποτελούν, ταυτόχρονα, και τα κριτήρια που λαμβάνουμε υπόψη στο Υπουργείο κατά το στάδιο σχεδιασμού οποιασδήποτε παρέμβασης.
Επιδιώκουμε, δηλαδή, κάθε έργο ή νέα υπηρεσία να συμβάλλει:
- Στη βελτίωση της συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας.
- Στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
- Στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με όρους χαμηλής επιβάρυνσης και υψηλής ανθεκτικότητας.
Και όλα αυτά, βέβαια, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δυνατοτήτων, γιατί είναι δεδομένο πως οι ανάγκες είναι απεριόριστες, ενώ οι πόροι είναι περιορισμένοι.
Συνεπώς, άλλη μια κρίσιμη παράμετρος είναι η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.
Είτε πρόκειται για την κατασκευή εμβληματικών έργων, είτε για μικρότερης έκτασης παρεμβάσεις που υλοποιεί το Υπουργείο σε όλη την επικράτεια.
Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην αιχμή αυτής της προσπάθειας.
1ον. Μετρό Θεσσαλονίκης
Σε 86 ημέρες, το Μετρό θα παραδοθεί στους πολίτες.
Με επιμονή και μεθοδικότητα, επιτυγχάνουμε, όλοι μαζί, τον στόχο που θέσαμε.
Το έργο περιλαμβάνει:
· 13 σύγχρονους Σταθμούς,
· 9,6 χλμ. γραμμής με δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς,
· προμήθεια 18 υπέρ-αυτόματων συρμών τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους,
· μέγιστη ικανότητα μεταφοράς 18.000 επιβάτες / ώρα / κατεύθυνση,
· αμαξοστάσιο έκτασης 52.000 τμ., με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, στην περιοχή της Πυλαίας,
· εκτιμώμενη ημερήσια επιβατική κίνηση 254.000 επιβάτες,
· σύστημα αυτόματων θυρών επί των αποβαθρών σε κάθε σταθμό, για να λειτουργήσει σε συντονισμό με τους συρμούς, μέσω του συστήματος σηματοδότησης.
Παράλληλα, η επέκταση προς την Καλαμαριά θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Η πρόοδος του έργου είναι, σήμερα, στο 89,4%.
Πρόσφατα δε, παρουσιάστηκε η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα το 2040, η οποία αποτελεί έναν οδηγό για τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό.
2ον. Αστικές Συγκοινωνίες
Οι αστικές συγκοινωνίες είναι κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη.
Αποτελούν βασική υποχρέωση της Πολιτείας, τις αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό και τις στηρίζει ως κοινωνική αναγκαιότητα.
Προγραμματίζουμε την αναδιάρθρωση της αστικής συγκοινωνίας και αναμένουμε ο προτεινόμενος ανασχεδιασμός να αναδείξει τον ρόλο και τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και της χρήσης αξιόπιστων, ποιοτικών, οικονομικών και ασφαλών μέσων μαζικής μετακίνησης.
Δημιουργούμε, με επιμονή, τις συνθήκες εκείνες ώστε να έχουμε μόνο καθαρό στόλο στη Θεσσαλονίκη σε τρία χρόνια από σήμερα, όταν μόλις 3 χρόνια πριν η μέση ηλικία του στόλου ήταν στα 17 χρόνια.
Σχεδιάζουμε και οικοδομούμε σύγχρονους τερματικούς χώρους, πολύ-τροπικά κέντρα, που όχι μόνο θα ελκύσουν ικανοποιημένους επιβάτες, αλλά θα γίνουν οχήματα ανάπτυξης μεγάλων περιοχών που σήμερα υστερούν.
Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη:
1ον. Κυκλοφορούν, από τις αρχές Ιουνίου 2024, τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, με τα οποία ανανεώθηκε το 1/3 του στόλου του ΟΑΣΘ.
2ον. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΟΣΕΘ για τη μίσθωση 220 επιπλέον λεωφορείων, για 10+5 έτη.
3ον. Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΟΑΣΘ για μίσθωση 164 οχημάτων για τρία έτη, με χρονοδιάγραμμα παραλαβής μέσα στο 2025.
4ον. Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στον νέο μεγάλο διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για 700 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων, περισσότερα από 200 προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, όταν βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση.
5ον. Έγιναν προσλήψεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 190 οδηγών στον ΟΑΣΘ και αυξάνονται σημαντικά οι μη-μισθολογικές παροχές του συνόλου των οδηγών.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, να κυκλοφορούν περίπου 300 λεωφορεία, 16% περισσότερα από πέρυσι.
3ον. Flyover
Οι εργασίες κατασκευής προχωρούν.
Σε καθημερινή βάση εργάζονται 250 άτομα και 80 βαρέα μηχανήματα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ανάδοχου εταιρείας, το επόμενο χρονικό διάστημα, οι εργασίες θα εξελιχθούν με ακόμη υψηλότερες ταχύτητες.
Με βάση και τις συμβατικές υποχρεώσεις, η παράδοση του χρήσιμου και αναγκαίου αυτού οδικού έργου τοποθετείται για τον Μάιο του 2027.
4ον. Σιδηροδρομικά Έργα
Δρομολογούμε μια σειρά από σιδηροδρομικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο και γεω-στρατηγικό αποτύπωμα.
Συνδέουμε τον σιδηρόδρομο με τα λιμάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
Επιδιώκουμε να αντλήσουμε τους μέγιστους εφικτούς κοινοτικούς πόρους και να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Και αυτό γίνεται με επιτυχία.
1ον. Εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον, για τον διαγωνισμό του έργου Τοξότες - Νέα Καρβάλη, ύψους κοινοτικής χρηματοδότησης 212 εκατ. ευρώ.
2ον. Εξασφαλίστηκαν επιπλέον 520 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση σιδηροδρομικών έργων, που θα υλοποιηθούν στην επόμενη τετραετία και προέρχονται από την τελευταία πρόσκληση του φακέλου Ταμείου Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης (CEF II).
Οι εγκριθείσες προτάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων:
· Την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας (112 εκατ. ευρώ).
· Την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύθιο - Ορμένιο (187 εκατ. ευρώ).
3ον. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τη Σύνδεση του 6ου Προβλήτα Θεσσαλονίκης και τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης.
5ον. Οδικά Έργα
Μεταξύ άλλων:
· Εκτελούνται εργασίες για την ολοκλήρωση της σύνδεσης αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. και Εγνατίας Οδού με τον 6ο προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο της περιοχής Καλοχωρίου.
· Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και Δράμα - Αμφίπολη.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2024 ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και μετά την υποβολή σχολίων από τους προεπιλεγέντες θα ακολουθήσει και 2ος Κύκλος.
Με την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα συνταχθεί το Τεύχος Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (ΒΙΙ Φάση), με προβλεπόμενη ημερομηνία το Νοέμβριο του 2024.
Προσωρινός ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί στο 1ο τρίμηνο του 2025.
Η εκτιμώμενη ολοκλήρωση των έργων είναι 3 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
6ον. Κτιριακά Έργα
Μεταξύ άλλων:
· Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ.
· Σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ.
· Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στην Καλαμαριά.
· Ανέγερση 25ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
· Αποκατάσταση του εξωτερικού περιτυπώματος του Κτιρίου Διοίκησης του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου».
· Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος».
Συμπερασματικά, με όλα αυτά τα έργα και με προγραμματισμό και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων, αναβαθμίζεται ριζικά το σύστημα των υποδομών της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας.
Βελτιώνονται η ασφάλεια, η ποιότητα και οι συνθήκες των μετακινήσεων.
Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των εμπορευματικών μεταφορών.
Μπαίνουν θεμέλια για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
Ισχυροποιείται, πολύπλευρα, η πατρίδα μας.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό μας με ειλικρίνεια, συνέπεια, ευθύνη και ρεαλισμό.