ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά COVID και last minute στον τουρισμό

Σοφία Χριστοφορίδου26 Ιουλίου 2021

Σαφώς καλύτερα από την περσινή, καταστροφική χρονιά, κινείται μέχρι στιγμής ο τουρισμός, αλλά προφανώς απέχει παρασάγγες από το 2019. Την εβδομάδα που πέρασε άνοιξε και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, μία από τις δύο κύριες αγορές για το ελληνικό τουρισμό, ενώ η έτερη, η Γερμανία, κινείται σε μέτρια επίπεδα. Πλέον οι προσδοκίες μετατίθενται για τον Αύγουστο, και αναλόγως επιδημιολογικών δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, ιδανικά και τον Οκτώβριο.

«Πάμε πολύ καλύτερα από το 2020. Συνολικά η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας κυμαίνεται στο 55%-65% και οι αεροπορικές αφίξεις από 600.000 πέρσι έφτασαν φέτος τα 2,3 εκατομμύρια» σημειώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου «άνοιξε» στις 19 Ιουλίου, με ελλείπεις αφίξεις και όχι σε όλη τη χώρα. Στο τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν να έρχονται τουρίστες που έκλεισαν με τους μεγάλους tour operators TUI και Jet2, ενώ από τον Αύγουστο θα αρχίσει να φαίνεται κινητικότητα πανελλαδικά, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. Από την άλλη, κύρια αγορά για την Ελλάδα, τη γερμανική η κίνηση είναι μέτρια, με εξαίρεση προορισμούς όπως το Ηράκλειο και η Κως.

Στη Βόρεια Ελλάδα, «πρωταγωνιστές» της φετινής σεζόν είναι οι Βαλκάνιοι, με τους Ρουμάνους μάλιστα να ξεπερνούν σε αριθμό τους Σέρβους, που παραδοσιακά ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα τουριστών από τα Βαλκάνια.

«Είναι κομβικό για την Ελλάδα να μείνουμε ασφαλείς, με αυστηρή τήρηση των μέτρων να παραμείνουμε έστω και στο κίτρινο. Αν υπάρχει ηρεμία θα δουλέψει ο τουρισμός τον Σεπτέμβριο, ίσως και τον Οκτώβριο».

Η περίπτωση της Μυκόνου

Αν κάτι «ταρακούνησε» τον τουρισμό τις προηγούμενες ημέρες ήταν το εξπρές lockdown στη Μύκονο, τον πιο εμβληματικό προορισμό του ελληνικού καλοκαιριού. Αμέσως μειώθηκαν οι προ-κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έως το τέλος Ιουλίου και υπήρξαν ακυρώσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που οδήγησε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση που αποφάσισε να επαναφέρει το νησί στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο. Ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στην φαντασία όσων τα γράφουν. Μίλησα με τους ξενοδόχους και με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής. Κατά φαντασίαν υπουργό τον χαρακτήρισε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «την ώρα που οι ξένοι ταξιδιώτες εγκαταλείπουν το νησί κατά εκατοντάδες, την ώρα που οι επαγγελματίες μιλούν για χιλιάδες ακυρώσεις, ο υπουργός τουρισμού αποδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά πως δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα».

Πάντως ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι «δεν επηρεάζει η Μύκονος το σύνολο της χώρας», παρότι υπάρχει ένα γενικότερο μούδιασμα και στη Χαλκιδική ξύπνησαν μνήμες του περασμένου Αυγούστου, οπότε και είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, αμέσως μετά την Πάρο, που είχε δώσει και το όνομα της στα μέτρα και έκτοτε όλοι μιλούσαν για το «μοντέλο Πάρου».

Φέτος, περίπτωση της Μυκόνου, όπου το 80% των ντόπιων ήταν εμβολιασμένοι, έδειξε ότι υπήρχαν κενά στο σύστημα ελέγχων, σε ότι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση.

Γι’ αυτό εξάλλου πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη φορέων στη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι εμβολιασμοί

Πρόβλημα παραμένει το υψηλό ποσοστό του προσωπικού που δουλεύει στα ξενοδοχεία της χώρας και δεν έχει εμβολιαστεί. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 25%-30% σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. Οι ξενοδόχοι προφανώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις -όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και γιατί τα προγράμματα οικονομικής στήριξης δεν το επιτρέπουν. Έτσι, οι επιχειρήσεις είτε επαφείονται στην καλή θέληση και την ειλικρίνεια των εργαζομένων, ότι έκαναν ιδίοις εξόδοις τα απαραίτητα τεστ της εβδομάδας, είτε καλύπτουν οι ίδιες το σχετικό κόστος.

Επιπλέον, κάθε χώρα έχει τα δικά της κριτήρια και επιβάλλει τα δικά τους μέτρα περιορισμού στα ταξίδια προς την Ελλάδα, εξετάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων και όχι τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και τους θανάτους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρουμανίας που έβαλε τη χώρα μας στο «κίτρινο» και όσοι μη εμβολιασμένοι επιστρέφουν από την Ελλάδα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών. Παρόλα αυτά οι Ρουμάνοι αναδεικνύονται σε μια από τις πιο δυναμικές αγορές για φέτος σε όλη τη χλωρά και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα όπου καταφθάνουν οδικώς, αλλά και σε νησιωτικούς προορισμούς που έρχονται με πτήσεις τσάρτερ.

Πώς κινούνται οι προορισμοί που είναι δημοφιλείς στη Βόρεια Ελλάδα

Μπορεί οι νέοι να κατέκλυσαν τα νησιά, μετά το τέλος μιας δύσκολης σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, όμως πολλοί Έλληνες τουρίστες από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και κυρίως οικογένειες με παιδιά, στρέφονται σε προορισμούς που μπορεί να προσεγγίσουν εύκολα με αυτοκίνητο, είτε για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τους ελέγχους στα καράβια είτε για να έχουν τη σιγουριά της γρήγορης πρόσβασης σε κάποιο νοσοκομείο, αν παραστεί ανάγκη.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινήθηκαν στο 40%-45% τον Ιούνιο, όταν πέρσι όλα ήταν κλειστά. Τον Ιούλιο, μέχρι στιγμής, επτά στις δέκα κλίνες είναι γεμάτες, όταν πέρσι, με τα μισά ξενοδοχεία εν λειτουργία οι πληρότητες δεν ξεπερνούσαν το 35%. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά πληρότητας και για τον Αύγουστο (65%-70% από 30%-35% πέρσι). «Αυτό είναι μια καλή βάση, δεδομένου ότι πέρσι τα μισά ξενοδοχεία ήταν κλειστά» αναφέρει ο κ. Τάσιος, με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επένδυση που έκαναν οι τοπικοί φορείς του τουρισμού, ήδη από 2006, για την προβολή της Χαλκιδικής στις βαλκανικές αγορές, και τα τελευταία χρόνια δρέπουν τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. «Αυτές οι εθνικότητες στα δύσκολα μας στηρίζουν» σχολιάζει ο κ. Τάσιος.

Μαγνησία

Στο Βόλο και το Πήλιο οι πληρότητες είναι στο 40% και θα κυμανθεί στο 50%, με βάση τις προκρατήσεις. «Χάθηκε ο μισός Ιούλιος, τώρα αρχίζει να υπάρχει κινητικότητα» σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, που χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά «last minute για να μην πω last second» θέλοντας να καταδείξει το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση. Σημειώνει ότι μπορεί κανείς να βρει κατάλυμα με 50-120 ευρώ με αρκετά μεγάλη ευκολία και ότι το προσωπικό σε ποσοστό 50% είναι εμβολιασμένο. Όπως λέει ο προορισμός είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες, επισκέπτες, που αποτελούν και το 60% των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.

Πιερία

Τα ξενοδοχεία της Πιερίας είναι μισογεμάτα, με πληρότητες 50% κυρίως από Έλληνες.

«Ελπίζουμε ότι θα πάει καλά η χρονιά. Ο Αύγουστος έχει καλό επίπεδο προκρατήσεων, κοντά στο 50%» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλής Τσιτλακίδης, που χαρακτηρίζει το 2021 «χρονιά COVID και last minute». Στα ξενοδοχεία της περιοχής οι μισοί εργαζόμενοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ ένας στους πέντε δεν έχει κάνει ούτε τη μία δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη, η Πιερία ήταν παραδοσιακά ένας προορισμός για όσους προτιμούν τον οδικό τουρισμό από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά ένα παραπάνω φέτος, που υπάρχουν περισσότερες διατυπώσεις και έλεγχους σε όσους μετακινούνται ακτοπλοϊκώς. «Είμαστε σε απόσταση 4-5 ωρών από τις άκρες της ηπειρωτικής Ελλάδας και προσφέρουμε ελκυστικό τελικό πακέτο και διακοπές που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό. Έχουμε μεγάλο νοσοκομείο και χαμηλά επιδημιολογικά δεδομένα» λέει, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του προορισμού.

Θάσος

Από τις 15 Ιουνίου έως τώρα αρκετά καλή στη Θάσο, με πληρότητες που αγγίζουν το 80%, ενώ για τον Αύγουστο, τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθημερο θα φτάσει το 90-95%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, Πάρη Παρασχούδη.

Παρότι η Θάσος δούλευε παραδοσιακά με Άγγλους και Γερμανούς, υπάρχει αβεβαιότητα από αυτές τις αγορές. Οι κρατήσεις από τους Βαλκάνιους είναι καλές αλλά τους ξενοδόχους τους έχουν ζώσει τα μαύρα σύννεφα εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας, κάτι που μας έβαλες στο «κίτρινο» και ανέκοψε την αυξανόμενη ροή από χώρες όπως η Ρουμανία. Πάντως ο κ. Παρασχούδης, εκτός από τις ομορφιές του νησιού και την εύκολη πρόσβαση, προσθέτει τα πλεονεκτήματα της Θάσου ότι «δεν έχουμε κρούσματα και γύρω στο 60%-65% είναι εμβολιασμένοι».

Λευκάδα

Ένας δημοφιλής προορισμός, για όσους θέλουν να αποφύγουν το ταξίδι με καράβι είναι η Λευκάδα, όπου υπάρχει αρκετή κίνηση και από ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ελλάδα. Όμως όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μανόλης Θερμός, υπάρχει ο φόβος ακριβώς για αυτό το λόγο το νησί να προσελκύσει πολλούς ανεμβολίαστους και εξ αυτού του λόγου να αυξηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Ήδη το νησί δέχεται πολλούς νέους που φτάνουν ομαδικά, με λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νησί έχει πολλούς επισκέπτες του Σαββατοκύριακου αλλά η εικόνα αλλάζει τις Δευτέρες- από 60-70% πέφτει στο 40%. Πολυήμερες κρατήσεις δεν γίνονται, και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχουν και ακυρώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Θερμό, καλύτερα δουλεύουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η βραχυχρόνια μίσθωση ενώ στα ξενοδοχεία ζήτηση υπάρχει μόνο για τα φθηνά.

Τον Ιούνιο καταγράφηκε το πρώτο κύμα ακυρώσεων, το λεγόμενο early booking, που ήταν κρατήσεις για διαμονή 7-15 ημερών. «Κάνουμε απίστευτες προσφορές, κόβουμε ράβουμε για να καλύψουμε τα κενά» λέει. Το δεύτερο κύμα ακυρώσεων ήρθε με τη μετάλλαξη δέλτα και τη Μύκονο. «Ακυρώνουν συνέχεια, όσες είναι οι νέες κρατήσεις τόσες και ακυρώσεις. Αν δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ο Αύγουστος δεν θα είναι άσχημος για την τοπική οικονομία, αλλά όχι απαραίτητα και για τα ξενοδοχεία» εκτιμά.

Θεσπρωτία

Στα ίδια με πέρσι και ίσως λίγο καλύτερα κινείται η Θεσπρωτία, με τις πληρότητες στην Ηγουμενίτσα στο 30% και στα Σύβοτα και την Πέρδικα στο 40%- 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Ντίνο Ρέβη. Η περιοχή δουλεύει κυρίως με Έλληνες και με Ιταλούς (που έρχονται κυρίως τον Αύγουστο) ενώ τα τελευταία χρόνια υποδέχεται και πολλούς Βαλκάνιους. «Η κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς τα μέτρα, ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφαλής, δεν έχει λεφτά μετά από ένα χρόνο με τα επιδόματα, υπάρχει και η αβεβαιότητα με την εξέλιξη της πανδημίας… Τα ξενοδοχεία που θα δουλέψουν δύο μήνες, αν δεν πιάσουν 80-90% πληρότητα, θα έχουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» εκτιμά ο κ. Ρέβης. Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της περιοχής σημειώνει: «Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, γιατί το χειμώνα η περιοχή είναι πιο απομονωμένη, δεν έχουμε μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουμε μεγάλες παραλίες και δεν έχουν συνωστισμό. Οι ντόπιοι σε ποσοστό πάνω από το 60% είναι εμβολιασμένοι».

Πρέβεζα

Η περιοχή της Πρέβεζας δουλεύει κυρίως με δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού. Τις παραλίες της επιλέγουν όλο και περισσότεροι επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα, χάρη στην εύκολη πρόσβαση (αλλά και το χαμηλότερο μεταφορικό κόστος, σε σχέση με τα νησιά) όπως αναφέρει ο Πολύκαρπος Χαλκίδης πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας. «Οι τιμές είναι προσιτές, στα ίδια επίπεδα από το 2015-2016. Δεν χρεώνουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα, δεν έχουμε συνωστισμό στα beach bar και οι παραλίες μας είναι μεγάλες, ενώ από τους μισούς εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστίαση είναι εμβολιασμένοι». Όπως λέει ο ίδιος τα ξενοδοχεία που έχουν σύμβαση με το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού ή του ΟΑΕΔ εμφανίζουν πληρότητα 60-80%, ενώ τα υπόλοιπα στο 30-40%. «Έως 20 Αυγούστου θα πάμε πολύ καλά, ίσως πάρουμε βδομάδα από τον Σεπτέμβριο» εκτιμά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.