ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χρόνια Πολλά Μακεδονία!

Σοφία Χριστοφορίδου10 Ιουλίου 2020

10 Ιουλίου 1911. Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Μακεδονίας». Πουλιέται σε παράδες, μιας και η Θεσσαλονίκη είναι ακόμη μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τα γραφεία της είναι στον Φραγκομαχαλά, εκεί όπου έχει επιστρέψει έναν αιώνα μετά.

Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στην τρίτη επέτειο από την επανάσταση των Νεότουρκων που είχε ως αίτημα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προς ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς, μεταρρυθμίσεις τις οποίες η «Μακεδονία» δηλώνει εξ αρχής ότι θα υπερασπιστεί.

Σε εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, σελίδες αποτύπωσε μέρα τη μέρα την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας, και άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο για τους αναγνώστες.

Η "Μακεδονία" ήταν εκεί σε δύο Βαλκανικούς και δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Την έκλεισαν οι Τούρκοι λίγο πριν την απελευθέρωση. Κατέγραψε την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη το 1912, δημοσιεύοντας το ιστορικό πρωτοσέλιδο με την ελληνική σημαία. Κάηκε από τη μεγάλη Πυρκαγιά του 1917.
Κατέγραψε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τη μικρασιατική καταστροφή, το έπος του ’40. Την έκλεισαν οι Γερμανοί στην Κατοχή - μάλιστα ήταν μια από τις πρώτες εντολές των κατοχικών δυνάμεων.
Αποτύπωσε στις σελίδες της δύο δικτατορίες και έναν εμφύλιο. Η «Μακεδονία» βρέθηκε πρώτη από όλες τις εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη για να καλύψει τα «Σεπτεμβριανά».

Επιτυχίες, δράματα, εγκλήματα, μικρές ιστορίες της κάθε γειτονιάς και παγκόσμια γεγονότα καταγράφηκαν στα ρεπορτάζ της. 

Από τα γραφεία της πέρασαν γενιές και γενιές δημοσιογράφων, κάποιοι μάλιστα από τους πιο αξιόλογους της χώρας. Στις σελίδες της δημοσιεύτηκαν κείμενα ανθρώπων των γραμμάτων και γελοιογραφίες σκιτσογράφων με τις πιο μυτερές πένες.

Ήταν πρωτοπόρος στα εκδοτικά πράγματα της χώρας: δημιούργησε δική της γραμματοσειρά (εισάγοντας το μονοτονικό πολλά χρόνια πριν την υιοθέτησή του). Ήταν η πρώτη εφημερίδα με ένθετο περιοδικό ποικίλης ύλης στην κυριακάτικη έκδοση, η πρώτη στην Ελλάδα που δημιούργησε σελίδα στο ίντερνετ.

Πέρασε δύσκολες μέρες, με το πρώτο κλείσιμο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά και αργότερα, με τη δεκαετή οικονομική κρίση. Και πάντα αναγεννιόταν από τις στάχτες της.

Από το 2018 εκδίδεται από την «Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ» που αποτελεί μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα σύμπραξη ορισμένων εκ των παλιών εργαζόμενων στη «Μακεδονία» με επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, που αισθάνθηκαν την ανάγκη να στηρίξουν την ιστορική εφημερίδα του τόπου τους.

Κυκλοφορεί κάθε Κυριακή, ενώ η καθημερινή ενημέρωση καλύπτεται από το www.makthes.gr. Κάθε εβδομάδα κυκλοφορεί και η «Θεσσαλονίκη» (ξεφυλλίζεται ηλεκτρονικά πλέον).

Ξέρουμε ότι οι καιροί άλλαξαν. Οι εφημερίδες δεν είναι πια το μοναδικό μέσο για να μαθαίνουμε τις ειδήσεις από τον έξω κόσμο. Δεν είναι καν αυτός ο ρόλος τους πλέον. Ο ρόλος τους είναι η ανάλυση, η εμβάθυνση, η πολυσυλλεκτικότητα στις απόψεις ώστε να διευρύνονται οι ορίζοντες των αναγνωστών.

Όμως, όσο κι αν άλλαξαν οι καιροί, οι σκοποί της «Μακεδονίας» παραμένουν οι ίδιοι όπως διατυπώθηκαν στο πρώτο φύλλο της 10ης Ιουλίου 1911 και περιλαμβάνουν «την επισταμένη εξέταση όλων των ζητημάτων «των αναγόμενων εις τε τον πολιτικόν και τον κοινωνικόν ημών βίον γενικών τε και τοπικών» αλλά και «τον έλεγχο της πολιτείας εκείνων εις ους είνε εκάστοτε εμπεπιστευμέναι αι τύχαι της κοινής ημών πατρίδος», «την υπεράσπισιν των εθνικών και θρησκευτικών ημών δικαίων», «τον έλεγχο της πολιτείας των εθνικών και θρησκευτικών ημών ταγών" και φυσικά «την μετάδοσιν ειδήσεων αληθών και εξηκριβωμένων και την τήρησιν του δημοσίου ενήμερου πάσης της γενικής και τοπικής πολιτικής και κοινωνικής κινήσεως».


Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης. Ένας μικρός εφημεριδοπώλης το 1911, ή το 1912 πριν την απελευθέρωση, πουλά τη "Μακεδονία" στους δρόμους της Θεσσαλονίκης


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.