Τους λόγους για τους οποίους επιστρέφει ξανά στο δήμο Καλαμαριάς, εκεί απ' όπου ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία την πολιτική διαδρομή της, εξηγεί σε συνέντευξη στη «Μακεδονία της Κυριακής» η Χρύσα Αράπογλου. «Είναι κάτι, σαν «ένα χρέος» να καταθέσω όλες μου τις δυνάμεις και την εμπειρία που συσσώρευσα, από όλη την πορεία που περιγράψατε, στον γενέθλιο τόπο».
Η υποψήφια δήμαρχος ξεδιπλώνει πτυχές του προγράμματός της για την Καλαμαριά, καθώς και ορισμένα οραματικά στοιχεία για την Καλαμαριά της επόμενης δεκαετίας. Μιλά για τις αδυναμίες της διοίκησης του Γιάννη Δαρδαμανέλη και δηλώνει αποφασισμένη, ακόμη και να συγκρουστεί, εάν χρειαστεί, με όσους επιβουλεύονται τον δημόσιο χώρο και πρωτίστως το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς. Ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης η Χρύσα Αράπογλου απευθύνει πρόσκληση προς όλους «για μια μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική Συμμαχία που θα τιμήσει με έργα την Ιστορία της πόλης μας και θα εγγυηθεί το μέλλον της».
Ξεκινήσατε την πολιτική διαδρομή σας από το δήμο Καλαμαριάς, κι αφού διαγράψατε μια μακρά πορεία εν συνεχεία στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και στο Κοινοβούλιο, επιστρέφετε ξανά στο δήμο, ως υποψήφια δήμαρχος αυτή τη φορά. Τι ήταν εκείνο που σας παρακίνησε να πάρετε αυτήν την απόφαση;
Η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εγώ και ο γιος μου. Τον τόπο που έχτισαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, ανάμεσά τους ο παππούς και ο πατέρας μου. Η αγωνία μου για το μέλλον του. Η ανησυχία μου για τους κινδύνους απώλειας των τελευταίων αδόμητων χώρων της ευλογημένης και εγκαταλειμμένης παραλίας της Καλαμαριάς, μιας από τις ωραιότερες αστικές ακτές της χώρας. Και κάτι, σαν «ένα χρέος» να καταθέσω όλες μου τις δυνάμεις και την εμπειρία που συσσώρευσα, από όλη την πορεία που περιγράψατε, στον γενέθλιο τόπο.
Πως θα περιγράφατε την εικόνα της σημερινής Καλαμαριάς; Μένετε στην Καλαμαριά, παρακολουθείτε την καθημερινότητά της, πως αξιολογείτε τη διοίκηση του Γιάννη Δαρδαμανέλη;
Αντίληψη διοίκησης του '60, μείγμα αλαζονείας, αναίτιας έπαρσης, αδυναμίας σχεδιασμού, ενοχλητικά χαμηλής αισθητικής και καλλιέργειας χαμηλών προσδοκιών. Ξέρετε, αυτά τα παλιακά τα «κατόπιν ενεργειών μου» και μάλιστα για εισροές χρημάτων, πολύ χαμηλότερες από αυτές που πέτυχαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι σε δύσκολες εποχές. Όλα αυτά συνοδευόμενα από μια καλλιεργημένη, επικίνδυνη τοξικότητα του διαδικτύου. Για τα μεγάλα και σημαντικά, μένει ερώτημα που πρέπει από τον ίδιο να απαντηθεί, αν είναι από φόβο, άγνοια ή κάτι άλλο, η απροθυμία του να υλοποιήσει αποφάσεις ευρείας συμφωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου, για την παραλία. Και κάτι άλλο σημαντικό: έχει υποχρέωση πριν τις εκλογές να δώσει στοιχεία για τη δεινή κατάσταση των ταμείων του Δήμου.
Είδαμε πρώην αντιδημάρχους και άλλα στελέχη της παράταξης του κ. Δαρδαμανέλη, τα οποία πολιτικά πρόσκεινται στη ΝΔ, να εντάσσονται στην παράταξή σας. Είδαμε επίσης και πρόσωπα με πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν έχετε στήριξη από κανένα κόμμα. Που το αποδίδετε;
Στηριζόμαστε στις αξίες, στον καθαρό αυτοδιοικητικό μας λόγο, στο Πρόγραμμα μας που αποτελεί Στρατηγικό Σχέδιο για μια πόλη σύγχρονη, ανοιχτή, προσβάσιμη σε όλους, στην μη διαπραγματεύσιμη επιμονή μας για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για μελέτη εκτίμησης των αλλαγών στην οικονομία της πόλης με τη λειτουργία του μετρό, για έργα ανάπλασης στις γειτονιές μας, για μια Συμμετοχική Διοίκηση με τους πολίτες συνομιλητές, με πολιτικές για τους νέους, με τολμηρές προτάσεις για την Καλαμαριά στην εποχή της καινοτομίας. Στήριξη ζητάμε από τους ενεργούς πολίτες. Από την αρχή, καλέσαμε σε μια μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική Συμμαχία που θα τιμήσει με έργα την Ιστορία της πόλης μας και θα εγγυηθεί το μέλλον της. Προσωπικά, αισθάνομαι τιμή και ευθύνη από την απόφαση συμπόρευσης πολιτών από ένα ευρύ φάσμα κομματικής αναφοράς.
Ποιο είναι το πιο επείγον πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει η επόμενη δημοτική αρχή και ποια λύση προτείνετε εσείς;
Μου ζητάτε ιεράρχηση, ενώ προγραμματίζουμε παράλληλους σχεδιασμούς. Αφού ζητάτε προτεραιότητα, απαντώ, αναμφίβολα η διαφύλαξη του δημόσιου χώρου, ο ελεύθερος αδόμητος χαρακτήρας της παραλίας και η ανάπτυξή του με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, χρήσεις κοινωφέλειας και πολιτισμού. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το στρατόπεδο Κόδρα, το μόνο με άμεση επαφή με τη θάλασσα. Με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η μεταφορά της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου στο Ρεμέτζο. Η κήρυξη ως διατηρητέων των κτισμάτων της πλαζ, δείγματα του ελληνικού μοντερνισμού, που βρίσκονται ακριβώς στον μαρτυρικό χώρο των Απολυμαντηρίων. Πρόκειται για κάποιες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμά μας.
Η επίλυση ορισμένων προβλημάτων της Καλαμαριάς, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν το παραλιακό μέτωπο, συνδέονται με κυβερνητικές αποφάσεις. Είστε έτοιμη να συγκρουστείτε με την κυβέρνηση, αν χρειαστεί;
Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες. Αλλά πριν την «μάχη» που περιγράφετε, μήπως θα έπρεπε επιτέλους να λειτουργήσουμε ως σύγχρονη, συντεταγμένη Πολιτεία; Πριν από τη σύγκρουση, προηγείται μια ουσιαστική προσπάθεια διαβούλευσης, με την Περιφέρεια, τα Υπουργεία, το Υπερταμείο. Διαβούλευση δημόσια και καθαρή, με αντιπαράθεση θέσεων οικονομικά και κοινωνικά κοστολογημένων. Αν βέβαια πιστεύουμε όλοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, της αύξησης πρασίνου και της βιώσιμης κινητικότητας. Μια διαβούλευση που δεν έγινε μέχρι σήμερα ΠΟΤΕ. Δεσμευόμαστε να την οργανώσουμε. Εάν δεν έχει αποτελέσματα, «ο καθείς και τα όπλα του». Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε σε κάθε απόπειρα αιφνιδιασμού της πόλης.
Η έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, θα συμπίπτει πάνω- κάτω με την έναρξη λειτουργίας του μετρό. Πως, πιστεύετε, θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων της Καλαμαριάς; Πέρα από τα προφανή οφέλη, που αφορούν την καθημερινή μετακίνηση, μήπως υπάρχουν και κίνδυνοι; Είναι προετοιμασμένη η τοπική κοινωνία γι αυτήν τη νέα εποχή;
Η λειτουργία του μετρό θα επηρεάσει καταλυτικά την οικονομία της Καλαμαριάς. Γι αυτό και το θέσαμε, πρώτοι, στον δημόσιο προεκλογικό μας λόγο. Χρειάζεται άμεσα μελέτη που θα αφορά τις ευκαιρίες ανάπτυξης νέων υπηρεσιών που άρχισαν ήδη να μεταφέρονται στην Καλαμαριά (υπηρεσίες υγείας, τεχνικά γραφεία) αλλά και των κινδύνων εξαιτίας της εύκολης μετακίνησης, στο εμπόριο και άλλες δραστηριότητες. Θέσαμε το θέμα στον Εμπορικό Σύλλογο, σε επαγγελματίες με τους οποίους συνομιλούμε και ετοιμάζουμε και μια σχετική εκδήλωση. Πιστεύουμε στη δύναμη των Σχεδίων. Με συνέργειες φιλοδοξούμε να σβήσουμε τους κινδύνους και να επαναδιατυπώσουμε την ταυτότητα της πόλης μας ως προσβάσιμου, από όλη την Θεσσαλονίκη, τόπου αναψυχής και ευεξίας.
Όσον αφορά την καθημερινότητα της πόλης, που εντοπίζετε αδυναμίες και τι θα αλλάζατε;
Στην προσβασιμότητα. Αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην κατάληψη δημόσιου χώρου, στάθμευσης, ποιότητας πεζοδρομίων, μετακίνησης ατόμων με αναπηρία, γονέων με παιδιά, ποιότητας οδοστρώματος. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Ποιότητα στην εκτέλεση έργων, πράσινες διαδρομές, πεζοδρομήσεις και εκπαίδευση των πολιτών.
Πέρα από την καθημερινή λειτουργία της πόλης, πως θα θέλατε να δείτε την Καλαμαριά μετά πέντε, δέκα χρόνια;
Με μια περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Σχολή Δικαστών και από εκεί, μέσω της τάφρου μέχρι τον Φοίνικα και το Βότση, με υποδομές Πολιτισμού, με διοργανώσεις κύρους, με επισκέψιμο τον αρχαιολογικό χώρο, με πράσινο το Κόδρα και με πολλά χαρούμενα παιδιά. Και με εμένα να διαβάζω στο Ρεμέτζο, μπροστά στον μεγάλο ορίζοντα.
Δεκάδες είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Όμως οι γυναικείες υποψηφιότητες μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Το αίτημα για περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, και στην αυτοδιοίκηση είναι θέμα ισότητας ή κάτι άλλο;
Δεν είναι απλά θέμα ισότητας, είναι θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας μας.
*Ολόκληρη η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.09.2023