ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσωρυχείο στη Βουλγαρία απειλεί Έβρο και Θράκη

MakThes Team02 Δεκεμβρίου 2023

Τη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτωντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου, αποκαλύπτει με επιστολή της η Κοινοτική Πρωτοβουλία "Rhodopi Guardians" απο τη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το e-evros.gr: Με αποδέκτες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου, τις Περιφερειακές Αρχές Έβρου και το Δέλτα του Έβρου η Κοινοτική Πρωτοβουλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτήν τη μεγάλη επένδυση που βρίσκεται στα σκαριά στη γειτονική χώρα και η οποία φαίνεται -σύμφωνα με την επιστολή- να προσπαθεί τεχνηέντως να παρακάμψει την Ελλάδα, μη πραγματοποιώντας Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ).

Για να γίνει πιο κατανοητό, εάν η Ελλάδα δε συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Συνέπειες που αφορούν τόσο στη μόλυνση του νερού στον Έβρο, όσο και την έμμεση απειλή προστατευόμενων περιοχών, όπως το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου.

Ακολουθούν οι συνέπειες για την Ελλάδα, όπως αναφέρονται στην επιστολή των "Rhodopi Guardians":

Άμεσες συνέπειες

  • Μόλυνση του ύδατος - πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καύσωνων και πυρκαγιών.
  • Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα.
  • Ρύπανση του ύδατος - πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροπόταμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (άρσενικο, μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρο) καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και τον κρατήρα του ορυχείου. Εκφράζουμε ανησυχία για το ενδεχόμενο μελλοντικών σεισμικών δραστηριοτήτων και/ή πλημμυρών που μπορεί να διευκολύνουν τη ρύπανση.

Έμμεσες συνέπειες

  • Η τεχνολογία εξόρυξης θα χρησιμοποιήσει κυάνιο σε μεταγενέστερο στάδιο (σύμφωνα με τον ιστότοπο του επενδυτή και τη Μελέτη Προεφισινού).
  • Απώλεια βιοποικιλότητας - λόγω της ρύπανσης του ύδατος και της ανοικτής εγκατάστασης ουρανίων γεμάτης με δηλητηριώδη τοξικά νερά
  • Όξινες βροχές ως πιθανό αποτέλεσμα της εξάτμισης των υδάτων από τα ουράνια.
  • Θέμα εθνικής ασφάλειας - όλα τα θέματα που σχετίζονται με το νερό, την τροφή, την ευημερία του πληθυσμού θεωρούνται επίσημα θέματα ασφαλείας. Η περιβαλλοντική ασφάλεια, η ασφάλεια τροφίμων και τα μέτρα κατά του εγκλήματος, τα οποία επηρεάζονται άμεσα από την πρόταση για το ορυχείο, σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
  • Ο ποταμός Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα, γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το ποτίσμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.
  • Απώλεια ευκαιριών για τον τουρισμό - ο ποταμός Ερυθροπόταμος είναι εκπληκτικά όμορφος και προσελκύει τουριστικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν στα μέρη όπου μπορούν να ξεκουραστούν ή να διαμείνουν, απολαμβάνοντας οργανικά τρόφιμα, καθαρό αέρα και νερό. Όλα αυτά θα επηρεαστούν από την πιθανή (και αναπόφευκτη) ρύπανση της περιοχής.
  • Προστατευμένες περιοχές - Όλες οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα (και τη Βουλγαρία) που βρίσκονται κάτω από το ρεύμα είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν, όπως, για παράδειγμα, ο ποταμός Έβρος και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου στην Ελλάδα.


Περιγραφή έργου

Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει η επένδυση, το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαϊλοβγράντ, στη Βουλγαρία.

Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα.

Επιπλέον χαρακτηρικά

  • Η έκταση του προτεινόμενου ορυχείου είναι 304,47 στρέμματα.
  • Θα επεξεργάζονται 1.750.000 τόνοι μεταλλεύματος ετησίως (αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορτηγά ανά ώρα, καθημερινά και νυχτερινά για χρόνια).
  • Θα χρησιμοποιηθεί μέθοδος φλοταρίσματος με εξαιρετικά υψηλή ζήτηση για νερό.
  • Μέθοδος "κάτω ροής" για το φλοτάρισμα.
  • Θα χρησιμοποιηθούν χημικά όπως MIBC, PAX (Πυριτιοκυκλοπεντανόνη, Αριθμός EC 202-329-5), AERO 404 PROMOTER (Κινδύνου στις κατηγορίες H290, H314, H318, H317, H401 και H411 - Τοξικό για την υδατική ζωή με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις), 4-Μεθυλο-2-πεντανόλη (CAS No. 108-11-2), FennoPol E 1416 για το φλοτάρισμα.
  • Θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο για την επεξεργασία του συμπυκνωμένου μεταλλεύματος σε εξωτερική εγκατάσταση στην πόλη της Καρτζάλι. Η πόλη βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Άρδα, ο οποίος στη συνέχεια εισέρχεται στην Ελλάδα. (η μελέτη είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του επενδυτή)
  • Υπάρχουν 8.575.000 τόνοι ουράνιου με ύψος 360 μέτρα που θα καλύψουν μια περιοχή 482,6 στρεμμάτων.
  • Οι υπόλοιποι ουράνιοι προγραμματίζεται να αποθηκευθούν πίσω στον λυγαριά, ο οποίος βρίσκεται λιγότερο από 1 χιλιόμετρο μακριά από τον ποταμό Ερυθροπόταμο (Ποταμός Μπιάλα Ρέκα - Λευκός ποταμός).
  • Το ορυχείο θα χρησιμοποιήσει 648.000 κυβικά μέτρα καθαρού γλυκού νερού ετησίως σύμφωνα με την πρόταση, πράγμα που προκαλεί ανησυχία για την ιδιαίτερα ξηρή περιοχή και των δύο χωρών.
  • Αυτά τα ελάχιστα 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού θα αντληθούν από τα παραπόταμα του Ερυθροπόταμου (Ποταμός Μπιάλα Ρέκα - Λευκός ποταμός) που όλα υπάγονται στην προστασία της Natura 2000.

Λαμβάνοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω υπόψη, η Κοινοτική Πρωτοβουλία "Rhodopi Guardians" καταλήγει στο τέλος της επιστολής της στα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Tο ορυχείο θα είναι τεράστιο. Η περιοχή για τις προτεινόμενες εξορύξεις ενός ανοικτού ορυχείου είναι τεράστια και πιστεύουμε ότι η διακήρυξη του επενδυτή για μηδενική πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων και ρύπανσης πρέπει να εξεταστεί και να ελεγχθεί περαιτέρω.
  • Σοβαροί κίνδυνοι από σεισμική δραστηριότητα. Η περιοχή είναι σεισμικά ενεργή, πράγμα που επιδεινώνει τους φόβους.
  • Σοβαροί κίνδυνοι πυρκαγιών, έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών, τα οποία ήδη συμβαίνουν στην περιοχή.
  • Η ρύπανση συμβαίνει ήδη στην περιοχή Άντα Τεπέ, όπου έχει εγκριθεί από την Ελλάδα χωρίς ΕΠΕ.
  • Οι περιοχές που προστατεύονται από την Natura 2000 και τα είδη που προστατεύονται θα βρεθούν σε κίνδυνο.
  • Το έργο βρίσκεται εντός 2 περιοχών προστασίας Natura 2000 και 4 περιοχών προστασίας των υδάτων. Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Ωστόσο, έχει δοθεί το πράσινο φως από τις Περιφερειακές Βουλγαρικές Αρχές για το Περιβάλλον.
  • Στην απουσία σχετικών πληροφοριών που δημοσιεύονται δημόσια, φοβόμαστε ότι ο επενδυτής ενδέχεται να επιχειρήσει να παρακάμψει τις σχετικές διαδικασίες με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά τη διασυνοριακή αξιολόγηση.

Η κατάσταση σίγουρα χρήζει ελληνικής προσοχής και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι τοπικοί άρχοντες, στους οποίους κοινοποιήθηκαν όλα τα παραπάνω, θα τα λάβουν υπόψη τους, αναλαμβάνοντας δράση.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.