Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως περιγράφεται στο CNN, εστιάζει σε μια προσέγγιση που συνδυάζει την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, τη διπλωματία και την επαναπροσαρμογή της εμπλοκής των ΗΠΑ.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου περιλαμβάνουν:
- Κατάπαυση του πυρός και πάγωμα της γραμμής του μετώπου: Η τρέχουσα κατάσταση στα μέτωπα θα σταθεροποιηθεί, και μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα δημιουργηθεί ως προσωρινή λύση για τη μείωση της έντασης.
- Διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων: Ο Κέλογκ προτείνει μια ειρηνευτική διαδικασία που θα βασίζεται στη διπλωματία και όχι στη συνέχιση της ένοπλης σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις για μια συμβιβαστική συμφωνία που να προστατεύει τα εδάφη και τα συμφέροντα της Ουκρανίας, ενώ θα δίνεται στην Ρωσία περιορισμένη ανακούφιση από τις κυρώσεις.
- Περιορισμός της στρατιωτικής βοήθειας: Η μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα είναι πιο στοχευμένη και εξαρτώμενη από τη δέσμευση της χώρας να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις. Θα επικεντρωθεί στην άμυνα και την αποτροπή περαιτέρω ρωσικών προκλήσεων.
- Αναστολή της ένταξης στο ΝΑΤΟ: Το σχέδιο υποστηρίζει την προσωρινή απομάκρυνση της Ουκρανίας από την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας και ειρηνευτική συμφωνία.
- Χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης: Μια εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Κριτική στο σχέδιο
Το σχέδιο παρουσιάζει αρκετά σημεία που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις:
- Υποχώρηση από τη στήριξη του ΝΑΤΟ: Η αναστολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η εξάρτηση από διαπραγματεύσεις ενδέχεται να θεωρηθεί υποχώρηση από τις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξη σε δυτικούς θεσμούς.
- Αμφιλεγόμενη «ανακούφιση» στις κυρώσεις: Η ιδέα να προσφερθεί στην Ρωσία περιορισμένη ανακούφιση από τις κυρώσεις, ακόμα και προσωρινά, μπορεί να θεωρηθεί ως υποχώρηση από την πολιτική πίεσης που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα.
- Αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός: Με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι αμφίβολο αν η Ρωσία θα συμμορφωνόταν σε μια τέτοια συμφωνία χωρίς περαιτέρω εδαφικές παραχωρήσεις.
Το σχέδιο αντικατοπτρίζει μια αλλαγή προσέγγισης, από την τρέχουσα πολιτική υποστήριξης της Ουκρανίας, σε μια περισσότερο ρεαλιστική αλλά και δυνητικά αμφιλεγόμενη στρατηγική, που αποσκοπεί στη μείωση της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ.