H «Componous IKE» έρχεται να «Εκδημοκρατίσει τη Φωτονική» καθώς, έχοντας κατασκευάσει το λειτουργικό πρωτότυπο του oικονομικά προσιτού ‘FBG Interrogator’, είναι ήδη σε επαφές με venture capitals από το εξωτερικό και την Ελλάδα, για να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή του «ανακριτή» της.
Το έργο της «Componous», παρουσίασαν στo Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘Start up Europe Week Kozani’ (11/3/2024) oι μηχανικοί Κοσμάς και Νίκος Τιριακίδης, οι οποίοι, μόλις λίγες ημέρες πριν, είχαν γυρίσει από το Παρίσι και την JEC Paris 2024, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση στoν τομέα των σύνθετων υλικών. Στη JEC, η «Componous» αξιολογήθηκε ως μία από τις 20 καλύτερες start ups της Ευρώπης, από τις 521 που συμμετείχαν στη διοργάνωση.
Και για τους αδελφούς Τιριακίδη, δεν ήταν μόνο το Παρίσι. Πριν τη JEC, τέλος Ιανουαρίου, είχαν ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο και στην έκθεση SPIE Photonics, με τον ‘FBG Interrogator’ να προσελκύει το ενδιαφέρον και να αποσπά πολύ θετικές κριτικές, που ίσως στρώσουν το δρόμο για την επόμενη ημέρα της «Componous».
Όπως εξήγησε στο makthes.gr o ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός η/υ, Κοσμάς Τιριακίδης, πριν δύο χρόνια, με τον αδελφό του Νίκο, προχώρησαν στην ίδρυση της «Componous», προκειμένου να ανταποκριθούν στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση επιχειρήσεων, για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, της συμπεριφοράς και κατάστασης σύνθετων υλικών, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.
Η πολύτιμη εμπειρία από την "B&T Composites"
Άλλωστε τα δύο αδέλφια, και οι δύο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί Η/Υ, πέραν της επιστημονικής γνώσης, διέθεταν ένα ακόμη σημαντικό εφόδιο, την εμπειρία που απέκτησαν στην «Β&Τ Composites», την εταιρεία που ίδρυσε στη Φλώρινα, ανέπτυξε και συνεχίζει να εξελίσσει ο πατέρας τους, επίσης μηχανικός, Βασίλειος Τιριακίδης, μία εταιρεία παραγωγής σύνθετων υλικών από ανθρακονήματα και υαλονήματα, πρωτοπόρο στο αντικείμενό της.
Στην «Componous», εκτός από τους δύο διαχειριστές, Κοσμά και Νίκο Τιριακίδη, εταίροι είναι ο Βασίλειος Τιριακίδης, η Θωμαή Τιριακίδη , μηχανολόγος μηχανικός και ο δρ. Γιώργος Βιολάκης, CTO της Εταιρείας, ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέϊζερ του Ι.Τ.Ε.
Κατασκευές με νευρικό σύστημα και εγκέφαλο
Ο στόχος της «Componous», είναι , όπως τον διατυπώνουν οι ίδιοι οι ιδρυτές της: «Να δώσουμε ένα νευρικό σύστημα και έναν εγκέφαλο στις κατασκευές μας, ώστε να αισθάνονται και να μας μιλάνε, κάνοντας χρήση της Φωτονικής».
«Οι αισθητήρες οπτικών ινών όπως και οι μονάδες ανάγνωσης των μεγεθών που μετρώνται (π.χ. πίεση, θερμοκρασία, παραμόρφωση) υπάρχουν στην αγορά αλλά σε υψηλό κόστος, το οποίο είναι υπερβολικά μεγάλο για μικρού προϋπολογισμού έργα και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς, κατασκευάσαμε το hardware και το software του ‘FBG Interrogator’, με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να μπορούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, γι’ αυτό και μιλάμε για «Democratizing Photonics», εξήγησε ο κ. Τιριακίδης.
Στην αγορά, για 999 ευρώ
Η «Componous» έθεσε στόχο να διατίθεται στην αγορά , ο ‘FBG Interrogator’, για το ποσό των 999 ευρώ, όταν οι συγκεκριμένοι αναγνώστες πωλούνται για 50.000 ευρώ ή και παραπάνω, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
«Η αγορά των αισθητήρων οπτικών ινών, ως τώρα ήταν κυρίως εστιασμένη σε εφαρμογές αεροδιαστημικής, όπως και σε ορισμένα άλλα, πολύ μεγάλου κόστους projects. Για παράδειγμα, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου έχει πέντε αναγνώστες, ο καθένας από τους οποίους κοστίζει 70.000 ευρώ, κόστος που εύκολα απορροφάται σε ένα έργο, που σε ιστορικές τιμές, κόστισε σχεδόν 700 εκατ. ευρώ.
«Οι αισθητήρες οπτικών ινών μπορούν να έχουν εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή σε κατασκευές. Στη Δυτική Μακεδονία μόνο, έχουμε 3.500 γεφύρια, μικρά, των οποίων την κατάσταση δεν γνωρίζουμε» , πρόσθεσε ο Κοσμάς Τιριακίδης.
Οι αισθητήρες οπτικών ινών και η "Componous"
Οι αισθητήρες οπτικών ινών, παρακολουθούν φυσικούς αλλά και χημικούς παράγοντες, μηχανικές καταπονήσεις, θερμοκρασία, πίεση και ανίχνευση υδρογόνου. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, ειδικά σε μεγάλες δομές, επιτρέπουν την τρισδιάστατη ανακατασκευή για ακριβή μοντελοποίηση.
Η «Componous» επεκτείνει την καινοτομία της σε δεξαμενές υδρογόνου, αναπτύσσοντας έναν πρωτοποριακό αισθητήρα διαρροής τόσο για τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, όσο και για τις κρυογονικές θερμοκρασίες. Ενώ λοιπόν κάποτε οι αισθητήρες οπτικών ινών περιορίζονταν σε εφαρμογές υψηλού προϋπολογισμού, λόγω των δαπανηρών μονάδων ανάγνωσης, η «Componous» φέρνει επανάσταση στην αγορά με οικονομικά αποδοτικές, εσωτερικά ανεπτυγμένες μονάδες.
Αυτή η στρατηγική κίνηση, όπως υποστηρίζεται, όχι μόνο μειώνει τα έξοδα συντήρησης των δομών/κατασκευών, αλλά ανοίγει πόρτες και σε νέες, προσιτές εφαρμογές.
Ιδιότητες αισθητήρων οπτικών ινών και εφαρμογές
Στα πλεονεκτήματα των αισθητήρων οπτικών ινών, σε σχέση με τους παραδοσιακούς, ανήκουν τα εξής: Καλή απόδοση ηλεκτρικής μόνωσης, ισχυρή ικανότητα αντι-ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, μη διεισδυτικότητα, υψηλή ευαισθησία, εύκολη πραγματοποίηση απομακρυσμένης παρακολούθησης του μετρούμενου σήματος, αντοχή στη διάβρωση, αντιεκρηκτική, ευέλικτη φωτεινή διαδρομή, εύκολη σύνδεση με τον υπολογιστή.
Oι εφαρμογές που μπορεί να έχει ο ‘FBG Interrogator’, είναι πολλές και ποικίλες στο οικοσύστημα μίας έξυπνης πόλης, αν ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μεγάλες κατασκευές και δομές , από κτίρια μέχρι εγκαταστάσεις έργων υποδομής.
Επίσης, είναι χρήσιμος σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, για την παρακολούθηση μηχανημάτων παραγωγής, για το monitoring μπαταριών, μετασχηματιστών και μικροδικτύων (microgrids), όπως και για την παρακολούθηση δικτύων φυσικού αερίου.
Από το πρωτότυπο, στην γραμμή παραγωγής
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μία καθετοποιημένη παραγωγή , από την τοποθέτηση των οπτικών ινών σε προϊόντα και δομές, την ανάγνωση των σημάτων – στοιχείων και την πλήρη υποστήριξη των πελατών.
«Έχουμε ένα λειτουργικό πρωτότυπο, το έχουμε παρουσιάσει σε εκθέσεις και αναζητάμε κεφάλαια, για να κάνουμε τον interrogator δεύτερης γενιάς, ακόμη καλύτερα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αγοράς και, στη συνέχεια, να περάσουμε σε κανονική παραγωγή», είπε ο κ. Τιριακίδης, τονίζοντας ότι η «Componous» θα χρειαστεί περί το 1 εκατ. ευρώ , χρήματα που θα διατεθούν, κυρίως, στην προμήθεια ακριβών μηχανημάτων (π.χ. 3D printer, παραγωγή πλακετών).
Ανάπτυξη με βάση στη Φλώρινα
«Είμαστε σε επαφές με πιθανούς επενδυτές, τόσο σε Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μέχρι το καλοκαίρι, θα γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η χρηματοδότηση της Εταιρείας», κατέληξε ο κ. Τιριακίδης τονίζοντας ότι η «Componous» έχει έδρα Φλώρινα και θα παραμείνει στη Φλώρινα.
«Είναι συνειδητή επιλογή η Φλώρινα, καθώς προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε επιτυχώς την εταιρία μας. Το μεγάλο αστικό κέντρο ίσα ίσα αποτελεί εμπόδιο πολλές φορές. Θα ήθελα να τονίσω πως όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό, οι περισσότερες εταιρίες βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι συνηθισμένο όταν πχ κάποιος λέει ότι βρίσκεται κοντά στο Μόναχο να εννοεί 2 ώρες από το αεροδρόμιο του Μονάχου, σε μία μικρή κωμόπολη. Το ίδιο δηλαδή που ισχύει και στη δική μας περίπτωση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. την εποχή του industry 4.0, να θεωρούμε την επιχειρηματικότητα συνώνυμο του «βρίσκομαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη». Οπότε επιλέγουμε την ποιότητα ζωής μίας μικρής επαρχιακής πόλης όπως η Φλώρινα, με σύντομη πρόσβαση στο αεροδρόμιο, ώστε να συναντούμε τους πελάτες μας».
Η εκδήλωση Startup Europe Week Kozani με τίτλο «Ανάπτυξη Τοπικού Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης» συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , την ANKO Δυτικής Μακεδονίας A.E/Enterprise Europe Network και το Επιμελητήριο Κοζάνης.