Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στο χώρο του Πολυτεχνείου με ομιλητή τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, ιδιαίτερα σήμερα, κι ας προσπαθούν διάφοροι κάθε χρόνο να συκοφαντήσουν τον αγώνα του Πολυτεχνείου, να συκοφαντήσουν και να διαστρεβλώσουν τον αγώνα χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του αντιδικτατορικού κινήματος, άλλων αντιστασιακών - αντιδικτατορικών οργανώσεων».
«Συνεχίζουμε κάθε μέρα στον δρόμο όσων αγωνίστηκαν τότε για «ψωμί, παιδεία και ελευθερία» τόνισε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος μιλώντας στην εκδήλωση.
Κάλεσε σε συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία της Πέμπτης, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, για «να νιώσουν ξανά καυτή την ανάσα του λαού και της νεολαίας! Να ετοιμαστούμε για νέα αγωνιστική συνέχεια, να τους κάνουμε εμείς το χειμώνα "δύσκολο"» όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο Ν. Αμπατιέλος είπε ότι παρά τις προσπάθειες πολλών επί σχεδον μισό αιώνα «να «τελειώσουν» με το Πολυτεχνείο και τα μηνύματά του, τον τριήμερο εορτασμό του, την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία» εντούτοις, «σχεδόν 50 χρόνια τρώνε τα μούτρα τους». «Ο κύριος λόγος, είπε στη συνέχεια, «είναι ότι το Πολυτεχνείο έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς… Και αυτό δεν αφορά μόνο τον αγώνα για "ψωμί, παιδεία, ελευθερία", που παραμένει επίκαιρος. Γιατί, μπορεί η δικτατορική μορφή άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου, χτυπημένη τόσο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όσο και από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, να παρέδωσε συναινετικά τη σκυτάλη στο αστικό πολιτικό σύστημα, όμως η ίδια η δικτατορία του κεφαλαίου παραμένει στη θέση της».
Σημείωσε τις προσπάθειες καταστολής και των σημερινών εργατικών και λαϊκών αγώνων καθώς και την επιστράτευση του αντικομμουνισμού, επισημαίνοντας, ότι «ήταν η επίσημη ιδεολογία της χούντας, όπως ήταν βέβαια και του αστικού κράτους και όλα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα πολύ πιο επεξεργασμένος σε σχέση με τότε. Είναι επίσημη ιδεολογία της Ε.Ε., προωθείται από τις αστικές κυβερνήσεις, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα».
Ο Ν. Αμπατιέλος εξέφρασε την περηφάνεια της ΚΝΕ που ιδρύθηκε στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, τον Σεπτέμβρη του 1968, για την αλύγιστη στάση των μελών και στελεχών της στα ξερονήσια, τις φυλακές και τα μπουντρούμια της Ασφάλειας και για τη δράση τους μέσα στην παρανομία για να οργανώνεται η λαϊκή αντίσταση.
«Σήμερα, οι διώξεις στελεχών του ΚΚΕ, ακόμα και μελών της ΚΕ, επειδή πρωτοστατούν στους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των φτωχών ανθρώπων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στη δημόσια υγεία, δείχνουν ότι ποτέ το σύστημα δεν απέκτησε την «ανοχή», που λένε, απέναντι στην «άλλη άποψη» και κυρίως απέναντι στην αμφισβήτηση των βασικών επιλογών του, πόσο μάλλον, αύριο, απέναντι στην αμφισβήτηση της ίδιας του της ύπαρξης» πρόσθεσε.
«Το Πολυτεχνείο ζει, και αυτό ισχύει πολλαπλά φέτος που βρίσκεται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ευρώπη, στο έδαφος της Ουκρανίας με μεγάλους κινδύνους επέκτασης και κλιμάκωσης» είπε ο Νίκος Αμπατιέλος τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή, για να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να μην αξιοποιείται το ελληνικό έδαφος, τα λιμάνια, οι θάλασσες και ο αέρας μας, για να συνεχίζεται και να τροφοδοτείται αυτό το μακελειό. Για να μη γίνουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και η επιστήμη εργαλείο παραγωγής «έξυπνων» όπλων και βρώμικης ΝΑΤΟϊκής προπαγάνδας». «Το ΚΚΕ εξέφρασε το αίσθημα της πλειοψηφίας του λαού μας με τη στάση του να απέχει από τη φιέστα που έστησαν τα άλλα κόμματα στη Βουλή με ομιλητή τον Ζελένσκι και τους ναζί του τάγματος Αζόφ, τότε που οι της ΝΔ χειροκροτούσαν όρθιοι και οι του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα πόδια τους» επισήμανε.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλουμε και από αυτό το βήμα να καταδικάσουμε την απαράδεκτη δίωξη στρατευμένου στη Ρόδο, ο οποίος με θάρρος εξέφρασε, όπως και έχει κάθε δικαίωμα, τη φιλειρηνική άποψή του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη εδώ και τώρα, καθώς και να του εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα που έχει για την υπεράσπισή του».
«Οι τεράστιες κινητοποιήσεις και οι απεργίες σε όλη την Ευρώπη, από τα τρένα του Λονδίνου μέχρι τα λιμάνια της Γερμανίας, τέτοιες που είχαμε δεκαετίες να δούμε, δείχνουν τη δύναμη των εργαζομένων, τη δύναμη του λαϊκού παράγοντα» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Τον Νοέμβρη του 1973 μίλησε ο λαός, βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη Χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν τον λαό, τους νέους ανθρώπους "στην αναμονή" και όχι "πρωταγωνιστές" στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη».
Υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε κανένα σωτήρα να μας λύσει τα προβλήματα», ο Ν. Αμπατιέλος, αναφέρθηκε σε πρόσφατους νικηφόρους αγώνες του εργατικού κινήματος, καλώντας σε πολλαπλασιασμό των εστιών αντίστασης, ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας και συγκρότηση ενός μεγάλου ρωμαλέου λαϊκού κινήματος «που θα ανοίγει το δρόμο για διέξοδο προς όφελος του λαού».
«Το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της λαϊκής αντεπίθεσης, γιατί έχει πρόγραμμα που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο αγώνας που δίνουμε και θα δώσουμε, είναι ένας αγώνας που θα αξιοποιεί κάθε δυσκολία και «ρωγμή» στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό να περνάει ο λαός σε καλύτερες θέσεις. Η πάλη του λαού, που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τη δικτατορία του κεφαλαίου, μπορεί να βαθύνει ακόμη περισσότερο αυτές τις ρωγμές, να ανοίξει το δρόμο της ριζικής επαναστατικής ανατροπής» τόνισε.
Αναφέρθηκε στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από την ίδρυση της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) προσθέτοντας ότι «και στις σημερινές συνθήκες είναι σημαντικό να ανάβει παντού η φλόγα του δίκιου και η ισχυροποίηση της ΚΝΕ».
«Η ΚΝΕ βαδίζει σήμερα στο 13ο Συνέδριό της περήφανη για την ιστορία και την ηρωική διαδρομή της, πιο μαζική και πιο ικανή να ανταπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις που έχουν οι μάχες τις οποίες έχουμε μπροστά μας, σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία που έχουμε μπει. Ελάτε να τις δώσουμε μαζί! Να γίνει πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου μας, να κάνουμε τα σκοτάδια φως, με ΚΝΕ δυνατή παντού» κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος.