ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Δ. Σαρηγιάννης: Να επιτεθούμε στον… κορονοϊό

Μελίνα Καραπαναγιωτίδου04 Δεκεμβρίου 2020

«Αν χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια με ευφυή τρόπο, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πολύ… επιθετικά» λέει ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προέβλεψε με τα μαθηματικά του μοντέλα, την τραγική εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «η λογική είναι να συνδυάσουμε όλη την πληροφορία που έχουμε. Προφανώς θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί και μετά οι ευπαθείς ομάδες. Το ερώτημα όμως είναι θα πάμε παντού ή θα έχουμε μια σχετική στόχευση; Δεν λέμε να μην πάμε σε μια περιοχή της χώρας και να μην εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι. Λέμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος σε συγκεκριμένες περιοχές όπου τα μοντέλα θα προβλέψουν ότι προσεχώς θα δώσουν επιβάρυνση και περισσότερα θετικά κρούσματα».

Ο καθηγητής πλέον έχει στα χέρια του όλη αυτή την πληροφορία και όλες τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, γεγονός που καθιστά την ομάδα του, όπως λέει ο ίδιος, περισσότερο χρήσιμη. Την πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα έδωσε πριν από λίγες ημέρες, μόλις είκοσι, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας κ. Κωστιόπουλος και όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης «σε αυτή τη φάση έχουμε καθημερινή και άμεση επικοινωνία με πολύ καλές πιθανότητες να προλάβουμε καταστάσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει κι άλλα στοιχεία για τα logistics του εμβολίου καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών. Κι αυτά τα δεδομένα θα μπουν στην εξίσωση για το τι θα ακολουθήσει, αφού με την άρση των μέτρων, αναπόφευκτα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων.

Σε ερώτηση της υπογράφουσας γιατί άργησαν τόσο πολύ να συμπεριλάβουν οι συναρμόδιοι φορείς (υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ κλπ) τις έγκαιρες τεχνικές εκθέσεις του για τον αριθμό των κρουσμάτων, στους σχεδιασμούς αναχαίτισης της πανδημίας, απάντησε ότι «αυτός είναι ο σωστός επιστημονικός τρόπος, πρώτα αποδεικνύεται ότι δουλεύει κάτι και μετά χρησιμοποιείται». Οι εκθέσεις της ομάδας Σαρηγιάννη είχαν σταλεί στο πρωθυπουργικό γραφείο από τις αρχές καλοκαιριού, όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος, ωστόσο πιθανότατα οι αριθμοί των χιλιάδων κρουσμάτων θεωρήθηκαν τότε… υπερβολικοί αφού καταγράφονταν μόλις διακόσια και δεν ελήφθησαν υπόψη. Σήμερα εκτιμάται ότι οι προτάσεις του για τον ευφυή -όπως τον χαρακτηρίζει- τρόπο εμβολιασμού θα αξιοποιηθούν περισσότερο ώστε η άμυνα να γίνει… επίθεση στον κορονοϊό.

Το μοντέλο του κ. Σαρηγιάννη χωρίζει τα σύνολα των επιμολυσμένων, όσων έχουν αναρρώσει κι έχουν αποκτήσει κάποια ανοσία. Προσθέτει βαθμό έκθεσης στον ιό και τον διαφοροποιεί με βάση το ιικό φορτίο. Συνυπολογίζει τα επίπεδα της νόσησης με υπομοντέλα συμπεριφοράς (κοινωνικές εκδηλώσεις, κλιματικές συνθήκες, άνοιγμα σχολείων) και άλλες παραμέτρους. Οι τελευταίες αναλύσεις και εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για μη αποκλιμάκωση των αριθμών θανάτων και διασωληνωμένων λόγω του μεγάλου βαθμού διασποράς και του χαμηλού βαθμού εφαρμογής του lockdown κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Όσο για μεγάλη μείωση κρουσμάτων αυτή την περιμένει από τη… νέα χρονιά.

Μ. Καραπαναγιωτίδου

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.