ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Σαρηγιάννης σε makthes.gr: «Εάν δεν υπήρχε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού…»

Βαγγέλης Στολάκης30 Ιουλίου 2021



Το… εφιαλτικό σενάριο τι θα συνέβαινε στην χώρα μας σήμερα, εάν δεν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια κατά της Covid- 19 αποτυπώνεται σε μελέτη την οποία συγγράφει και επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία έχει αναπτύξει το υπολογιστικό μοντέλο CORE που μελετά την πορεία της πανδημίας και του σχετικού υγειονομικού κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγγραφή η μελέτη θα αποσταλεί στους συναδέλφους του κ. Σαρηγιάννη, το Μέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο makthes.gr «από καθαρά επιστημονική περιέργεια θέλησα να δω ποια θα είναι η εικόνα στην χώρα μας, σήμερα, εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια και δεδομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».

Το σενάριο, εφιαλτικό. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, χωρίς τα εμβόλια κατά της Covid- 19, στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου θα μετρούσαμε περίπου 350.000 νέα κρούσματα καθημερινά.

Αυτό, όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, «αντιλαμβανόμαστε πως θα δημιουργούσε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης μέσω μαζικής νόσησης και σταδιακά θα παρατηρούσαμε πτώση των κρουσμάτων».
Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης, αυτοί θα ανέρχονταν στους 27.500, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ξεπεράσει τα όριά του.

Την ίδια ώρα, ένα δεν υπήρχαν εμβόλια, στις 12 Σεπτεμβρίου 2021 η χώρα θα μετρούσε 1.022 νεκρούς από κορονοϊό μόλις σε 24 ώρες.


Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ, η συγκεκριμένη μελέτη αποτυπώνει την εικόνα που θα είχε η Ελλάδα αν δεν ήταν στη διάθεση μας τα εμβόλια δεδομένων όλων των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την Ελληνική Πολιτεία αλλά και των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Σημειώνεται, πως χθες Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2696 κρούσματα στην ελληνική επικράτεια με τις συνολικές απώλειες να είναι εννιά. Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 12.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.