ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δαδιά: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες ενώ ξεκίνησε να βρέχει - Δεν κινδυνεύει το χωριό - Σώθηκαν τα οικοσυστήματα (βίντεο)

MakThes Team25 Ιουλίου 2022

Δύσκολη ήταν η νύχτα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέχισαν να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται πλέον, ωστόσο η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά προς εθνική οδό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χάρη στις προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών σώθηκε το βασικό οικοσύστημα. Στην περιοχή μάλιστα το πρωί είχε ξεκινήσει να βρέχει.

Στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Δαδιά, ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.

«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».

«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του «αντιπυρός» για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, η οποία μαίνεται για πέμπτη μέρα.

Τι ακριβώς είναι το «αντιπύρ»; Όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της η «Κ», με τη μέθοδο αυτή δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, καίγοντας κομμάτια του ίδιου του δάσους, έτσι ώστε η φωτιά να φτάσει και να σταματήσει στις ήδη καμένες εκτάσεις.

Με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Νωρίτερα, χτες το βράδι σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει κατακάψει το δάσος και σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες, οι οποίες ξεπερνούν σε ύψος τα 20 μέτρα, κινούνται απειλητικά προς το χωριό. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας τους καλεί να κινηθούν προς το Σουφλί.

Οι αρχές έστειλαν χτες το βράδι νέο μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση προς Σουφλί και Γιαννούλη και περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα έφυγαν οι πρώτοι κάτοικοι. Η μάχη των πυροσβεστών δείχνει να είναι άνιση, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό ενώ απειλείται το κτήριο του Φορέα Διαχείρισης.

Η φωτιά περικύκλωσε και την Ιερά Μονή της Θεοτόκου στη Δαδιά, η οποία και εκκενώθηκε άμεσα. Τελικά η φωτιά δεν μπήκε στο μοναστήρι, έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από τους αρμόδιους.

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

 Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα.

Στυλιανίδης: «Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ»

Στο μεταξύ αναπροσαρμογές επί του πεδίου αποφασίστηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, όπου μαίνεται η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης που βρίσκεται στην περιοχή

ανέφερε ότι βρίσκονται στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης.

«Παλεύουν οι δυνάμεις εκεί, μπουλντόζες ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, έχουν μπει μέσα και οι δασικοί, και οι πυροσβέστες έχουν κάνει εγκαταστάσεις και τρέχουν. Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή – αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν να πετούν. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο σημείο για να προστατεύσουν το χωριό από την πύρινη λαίλαπα.


Στο μεταξύ περισσότερα από 15.000 στρέμματα δάσους έχει κάψει μέχρι στιγμής, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, η πυρκαγιά που καίει μέσα στο μοναδικής αξίας και κάλλους δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπως αναφέρει στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μετά από μία σειρά αλλεπάλληλων συσκέψεων σήμερα το πρωί και το μεσημέρι στη Δαδιά, όπου βρίσκονται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Πολιτικής Προστασίας, Χρίστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε το πρωί επανεξέταση της κατάστασης με τα επιτελικά μας στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί όπως γνωρίζετε το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες. Η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου».

Και πρόσθεσε: «Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πυροσβέστες, Δασικοί, Στρατός, Αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί».

«Συνεχίζουμε -και θα ήθελα να τονίσω ότι η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και τη γνώση των τοπικών στελεχών που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις» ανέφερε επίσης.

Και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή –αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο». Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι η επιλογή των εναερίων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι φέτος η χώρα μας διαθέτει περισσότερα παρά ποτέ εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (40 από τον εθνικό εναέριο στόλο και 46 μισθωμένα)».

«Λόγω της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου, η φωτιά ξαναγυρίζει προς τη Δαδιά (σ.σ. το χωριό). Διάφορα μέτωπα υπάρχουν μέσα στο δάσος, συνολικά 3-4. Η φωτιά κάνει κλειδώσεις. Αλλού καίει, αλλά αυτό που δεν καίει θα το κάψει αργότερα», περιγράφει ο κ. Πέτροβιτς και προσθέτει ότι είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας. Επίσης, η πρόσβαση σε ορισμένα σημεία είναι δύσκολη, λόγω του ανάγλυφου του δάσους. Αυτά «σε συνδυασμό με την πολύ πυκνή βλάστηση και την ηλικία του δάσους, δεν υπάρχουν εύκολα προσβάσεις» για να μπορέσει η πυροσβεστική να κάνει επί τόπου κατάσβεση, σημειώνει ο ίδιος.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ο στρατός επιχειρεί εδώ και ημέρες με μηχανήματα έργου να ανοίξει διόδους, ώστε οι πυροσβέστες να προσεγγίσουν τα εν λόγω σημεία. Μέχρι τότε, την πιο αποτελεσματική πυρόσβεση κάνουν τα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα, τα οποία κάνουν κανονικά ρίψεις, εκτός από τις χρονικές περιόδους που πυκνώνουν οι καπνοί και δεν μπορούν να έχουν ορατότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, πιο αποτελεσματικά αποδεικνύονται τα ελικόπτερα που κάνουν στοχευμένες ρίψεις, συνεχίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

Προβλήματα στη λειτουργία του φράγματος - Ανάγκη για παρεμβάσεις

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στη λειτουργία υποδομών του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, τα οποία αναδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Πέτροβιτς δηλώνει πως «υπάρχει ένα φράγμα το οποίο διαπιστώνεται ότι έχει μια αστοχία. Θα πρέπει να επισκευαστεί για να συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού και να προβλεφθεί στο μέλλον να υπάρχουν πολλά σημεία υδροληψίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου διαμηνύει ότι κατά την επίσκεψη του κ. Αμυρά, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές, ώστε να επιτραπεί η διάνοιξη αντιπυρικών οδών, οι οποίες δεν θα είναι προσβάσιμες από τους επισκέπτες, παρά μόνο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση ανάγκης. «Δεν υπάρχουν σημεία πρόσβασης. Πρέπει να αναθεωρηθεί τελείως πλέον ο τρόπος προσβασιμότητας. Την εξετάζει πλέον ο Γ. Αμυράς».

Επίσης, ο κ. Πέτροβιτς σημειώνει πως «η λογική ότι είναι παρθένο δάσος και δεν πλησιάζει κανείς... να τα αποτελέσματα» και προειδοποιεί πως οι αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να συντηρούνται κάθε χρόνο.

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της χρηματοδότησης των δασαρχείων.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης ρωτήθηκε γιατί ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε μόλις σήμερα την οργάνωση σταθμού παροχής πρώτων βοηθειών για τα ζώα που τραυματίζονται στη φωτιά, απαντώντας ότι και ο ίδιος το ζήτησε χθες από τον δήμαρχο. «Χθες κατάλαβαν. Νόμιζαν ότι "έγινε μια φωτιά, θα τη σβήσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.

Στην πυρκαγιά η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Έβρου και Δαδιάς

Εν τω μεταξύ, όλα τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) είναι επιτόπου και συνεπικουρούν την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου

Δίνουν πληροφορίες στις ομάδες πυρόσβεσης για το οδικό δίκτυο της περιοχής και την κατάσταση της βλάστησης σε κάθε σημείο του Πάρκου, ενώ στα κτήρια της Μονάδας γίνονται οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. η ΜΔΠΠ συμμετέχει με τον τοπικό υλοτομικό συνεταιρισμό στη διάνοιξη αντιπυρικής γραμμής μπροστά από το παρατηρητήριο αρπακτικών για την ανάσχεση της πυρκαγιάς προς το παρατηρητήριο και κατ΄επέκταση προς τις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ και το χωριό της Δαδιάς. Επιπλέον, έγινε μίσθωση μηχανήματος γκρέιντερ για τον άμεσο καθαρισμό της αντιπυρικής γραμμής.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία δίνουν αυτές τις ώρες μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Καθώς, στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Η πυρκαγιά καίει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα σε πολλές διάσπαρτες εστίες, αλλά σήμερα επικρατούν στην περιοχή ήπιοι άνεμοι. Υπάρχουν εστίες που καίνε και στον πυρήνα του Πάρκου και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί δυτικά προς τις θέσεις φωλεοποίησης του μαυρόγυπα.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων/ορνιθολόγων για την επί τόπου καταγραφή των ζημιών σε φωλιές και ενδιαιτήματα των ειδών και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΜΔΠΠ Έβρου και Δαδιάς να προταθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης.

Ενώ, σήμερα καταφθάνει ειδική ομάδα για την περίθαλψη τραυματισμένων ζώων σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και άλλες οργανώσεις και φορείς.

Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη μέρα της κατάσβεσης ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα ενεργοποιήσει το Post Fire Biodiversity Hub του Technical Support Instrument (TSI) της Ε.Ε., ώστε να καταγραφούν χωρικά οι πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και κυρίως στους πληθυσμούς και στις φωλιές του Μαυρόγυπα (η μεγαλύτερη αποικία σε όλη την Ευρώπη) και των άλλων πτωματοφάγων και αρπακτικών.

Ήδη, έχει δεσμευτεί ποσό στον προϋπολογισμό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές στην περιοχή μετά την καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.Π.Ε.ΚΑ.: «Όλα τα στελέχη του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου δίνουν από την πρώτη μέρα μάχη κατά της φωτιάς μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Δεν έφυγαν ποτέ και θα συνεχίσουν να υπηρετούν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος. Αυτά που καταργήθηκαν ήταν τα Διοικητικά Συμβούλια των πρώην Φορέων και όχι τα στελέχη τους, τα οποία ενσωματώθηκαν στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και συνεχίζουν το έργο τους».

Η εικόνα της πυρκαγιάς από το πρωί

Συνεχίζει την καταστροφική πορεία της η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, η έκταση της οποίας είναι αρκετά μεγάλη σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική σήμερα το πρωί, Κυριακή.

Η βασική τακτική της πυροσβεστικής στην περιοχή παραμένει η διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα έργου και η δημιουργία εγκατάστασεων μέσα στο δάσος, ώστε να κυκλωθεί η πυρκαγιά και να ανακοπεί η πορεία της.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, το μέτωπο βρισκόταν σε απόσταση 250 μέτρων από τη μεγάλη αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε για την προστασία του οικισμού Δαδιά, αλλά οι άνεμοι οδηγούν τις φλόγες προς τον οικισμό. «Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση» ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς. 

Να σημειωθεί ότι η αντιπυρική ζώνη που δημιούργησαν και επέκτειναν χτες μηχανήματα του στρατού, των δήμων αλλά και ομάδες υλοτόμων, βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του οικισμού της Δαδιάς.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρου, όπως επίσης και τέσσερα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Από τα μεσάνυχτα έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης στο χωριά Δαδιά, μέσω του 112, με τους κατοίκους να μεταφέρονται με λεωφορεία μέσα στη νύχτα σε Σουφλί και Τυχερό.

Μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα

Νωρίτερα, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στη Δαδιά του Έβρου για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει το δάσος. 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πυροσβεστική προχώρησε σε προληπτική εκκένωση του ομώνυμου χωριού καθώς οι φλόγες ήταν σε απόσταση 600 μέτρων, ενώ σήμερα αναμένεται στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρήστο Στυλιανίδη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία - ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. - για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Στους κατοίκους εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Γιαννούλη-Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας:https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Σημειώνεται πως στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο ενώ από το πρωί σηκώθηκαν και οκτώ εναέρια μέσα.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονταν στα πέντε, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.