Αντιμέτωπη με αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και ξηρασίας θα βρεθεί ο νομός Θεσσαλονίκης τα επόμενα χρόνια, ενώ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα προβλέπονται σε Πέλλα και Ημαθίας, γεγονός που θα σημάνει συναγερμό, λόγω της μεγάλης έκτασης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων τους.
Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι στα χρόνια που ακολουθούν θα αυξηθούν οι… τροπικές νύχτες σε 16 από τους 38 συνολικά δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς.
Την ίδια ώρα λιγότερες θα είναι οι βροχές που θα σημειωθούν στους νομούς Πέλλας και Σερρών, ενώ ο υδράργυρος θα “καθηλωθεί” στους 35 βαθμούς Κελσίου και άνω για περισσότερες από 45 μέρες το χρόνο στους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.
Τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει το προσχέδιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που εκπονήθηκε, από την εταιρεία EnvironPlan και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της περιφέρειας .
Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Α. Σιακαλής, οι προβλέψεις που έγιναν βασίστηκαν σε συγκεκριμένα μοντέλα από διεθνείς μετεωρολογικούς και κλιματικούς οργανισμούς και από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών στην Ιταλία.
Ειδικότερα η ανάλυση της ξηρασίας που βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στον δείκτη των συνεχόμενων ημερών χωρίς βροχόπτωση, έδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι Αριστοτέλη, Πύδνας – Κολινδρού, Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού – Ευόσμου, Δέλτα, Αλεξάνδρειας, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Πολυγύρου, Κατερίνης, Βόλβης, Βισαλτίας, Κιλκίς και Νεάπολης – Συκεών.
Επίσης, τα αποτελέσματα των κλιματικών προσομοιώσεων δείχνουν για τις επόμενες δεκαετίες, άνοδο της μέσης θερμοκρασίας σε πολλούς δήμους, όπως οι: Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Σιντικής, Νέας Ζίχνης, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Λαγκαδά, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Κορδελιού – Ευόσμου, Αλμωπίας, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Αμφίπολης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ηράκλειας, Αλεξάνδρειας και Παιονίας.
Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα ζήσουν… τροπικές νύχτες
Τα επόμενα χρόνια όμως προβλέπεται αύξηση του αριθμού ημερών με θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Η μεγαλύτερη μεταβολή τροπικών νυκτών θα παρουσιαστεί στους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού, Αλεξάνδρειας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Βισαλτίας, Θεσσαλονίκης, Πύδνας – Κολινδρού, Θέρμης, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Κασσάνδρας, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας – Χορτιάτη. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για εκείνες τις μέρες που το βράδυ δεν χρειάζεται κάποιος κουβέρτα. Είναι οι μέρες που έχουν αρκετά θερμές νύχτες και αυτό δείχνει πώς μετατοπίζεται η θεμροκρασία προς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλά το να καταγράφονται τροπικές νύχτες για 70 μέρες το χρόνο, στο μακροπρόθεσμο σενάριο ως το 2100, είναι αρκετά σημαντικό γιατί πρακτικά δεν θα υπάρχουν πια τέσσερις εποχές το χρόνο» αναφέρει ο κ. Σιακαλής.
Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τις πλημμύρες, οι υπολογισμοί που έγιναν και βασίστηκαν μεταξύ άλλων, σε στοιχεία που αφορούν τις βροχοπτώσεις, την έκθεση στον κίνδυνο διάβρωσης και τα φαινόμενα πλημμυρών του παρελθόντος, έδειξαν ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας θα αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Τα στοιχεία του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr).