ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ντιμπέιτ 2023 - Μητσοτάκης: Να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά - Τσίπρας: Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή (βίντεο)

Δημήτρης Λαζόπουλος10 Μαΐου 2023

Σε ένα «ασφυκτικό» και «άκαμπτο» πλαίσιο κανόνων και με παράλληλους μονόλογους εξελίχθηκε η... τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με φόντο τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 21:00 με τον πρώτο κύκλο ερωτήσεων που αφορούσε την Οικονομία. Η πρώτη ερώτηση είχε θέμα τον πληθωρισμό και την απηύθυνε η Σία Κοσιώνη στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κύκλος «Οικονομία»

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με διψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα με 11,4%, σημείωσε η κα Κοσιώνη και ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη τι θα πράξει εάν η ΝΔ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πολλά νοικοκυριά πιέζονται», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως το «Καλάθι του νοικοκυριού» βοηθάει στο να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός και οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές. Επίσης, το market pass στηρίζει το 10% των μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών και «το σημαντικότερο», όπως είπε ο ίδιος, είναι οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις των φόρων

Για την επόμενη τετραετία δεσμεύτηκε για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. «Οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης και δήλωσε διατεθειμένος να εξετάσει την επέκταση του market pass και στο Β΄ εξάμηνο του 2023. Παράλληλα, η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει αποδώσει σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη ερώτηση έγινε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από τον Αντώνη Σρόιτερ, αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματος του κόμματος. «Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε πως «θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που βγάζουν δισεκατομμύρια στην περίοδο της κρίσης» και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο.


Το μόνο ρεαλιστικό πρόγραμμα είναι αυτό του ΚΚΕ, διαμήνυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τους φόρους και πολλά φλέγοντα θέματα που πιέζουν τους πολίτες, αλλά τα κόμματα αγνόησαν αυτές τις προτάσεις. Κατά την άποψη του κ. Κουτσούμπα το πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι ανεφάρμοστο «για όσους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ανεφάρμοστο δεν είναι σήμερα τα φορολογικά έσοδα να προέρχονται στο 95% από τον εργαζόμενο λαό και το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο».

Ερώτηση για το αν κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να έχει εναλλακτικό σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δέχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, από τη Ράνια Τζίμα. «Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B. Αν δεν έχω, σημαίνει πολύ απλά ότι δεν είμαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα που μπορεί να έρθει. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και του φορολογικού μοντέλου», απάντησε ο Κ. Βελόπουλος.

Σε ενδεχόμενη κυβέρνηση κομμάτων της αριστεράς, θα είναι κοινός τόπος η άποψη του Γιάνη Βαρουφάκη ότι τα νομίσματα πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες και όχι το αντίθετο, ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Αυτή είναι μία άποψη που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν μεγάλο το κόστος της εξόδου. Το σύστημα «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά ένα σύστημα πληρωμών» απάντησε ο ίδιος και πρόσθεσε, σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν πριν από αυτόν: «Ένιωσα σαν να είμαι το 2009. Μία κυβέρνηση της ΝΔ όπως τότε που μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία, μία αντιπολίτευση που λέει ότι υπάρχουν λεφτά. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες και σχέδιο».

Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη, αν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Στη δεύτερη ενότητα ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε εάν χρειαζόταν να συναφθούν νέες συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και εάν θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση αυτών. «Ήμασταν αυτοί που προχώρησαν στην αναβάθμιση των F-16» υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως επί ΝΔ δεν υπερψήφισαν τα προγράμματα που δεν είχαν την έγκριση των αξιωματικών του στρατεύματος, όπως τα επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ.

«Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων». Μάλιστα, ανέφερε, πως η Τουρκία έχει πάνω από το 60% των προγραμμάτων στην εθνική βιομηχανία.

Σε follow-up ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη» και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε». «Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες». «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα», κατέληξε.

«Θα συναντιέστε με ηγέτες που δεν είναι πολύ φιλικοί με τη χώρα μας;» ρώτησε ο Α. Σρόιτερ τον Ν. Ανδρουλάκη σχολιάζοντας πως ακόμη δεν έχει συναντήσει τον Κ. Μητσοτάκη. «Έχω συναντήσει πάνω από έξι αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας πάντως πως η ερώτηση είναι άσχετη με τη θεματική ενότητα.


«Ουδέποτε δέχθηκα επίσημα αίτημα για συνάντηση από τον κ. Μητσοτάκη πάρα μόνο ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων μια γενική αναφορά "να συναντηθούμε κάποια στιγμή"» ξεκαθάρισε πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης και αμέσως μετά συνόψισε τους τρεις άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέναντι στην Τουρκία, είτε εκλεγεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν είτε ο Κ. Κιλιντζάρογλου:

Πρώτον, άρση του ΒΕΤΟ στην ΕΕ για να διαμορφωθεί Ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Δεύτερον, φύλαξη των συνόρων και με ευρωπαϊκούς πόρους ενίσχυση του φράκτη γιατί τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα είναι κι ευρωπαϊκά και

Τρίτον, ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Γιατί δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία άμυνας;» ρώτησε ο Π. Στάθης τον Δ. Κουτσούμπα. Οι δυνάμεις αυτές «υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ» και συγκεκριμένα επεμβαίνουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη εμπλέκοντας και την Ελλάδα, απάντησε ο γραμματέας του ΚΚΕ. «Το να πετάνε τα αεροπλάνα πάνω από τα Βαλκάνια, να πηγαίνουν τα πλοία μας στη Μαύρη Θάλασσα» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας και η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων, συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας. «Όλες οι χώρες του κόσμου» μπορούν να είναι σύμμαχοι της Ελλάδας απάντησε ο γ.γ. του ΚΚΕ στο ερώτημα ποιες χώρες θα ήταν συμμαχικές με την Ελλάδα εάν το ΚΚΕ κέρδιζε τις εκλογές. «Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας και ο λαός θα είναι ο ίδιος στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα ούτε στην Τουρκία ούτε στα Βαλκάνια ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, και με την Τουρκία και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία», αλλά «μας εμποδίζει σήμερα να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες» το σημερινό καθεστώς των αποφάσεων όπως οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, διατράνωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Με τη Δύση χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο. Το εθνικό συμφέρον καθορίζει με ποιον είμαι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Βελόπουλος σε ερώτηση για τη στάση του κόμματός του απέναντι στη Δύση. Κληθείς να απαντήσει τι θα έκανε πρώτα αν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, απάντησε πως θα επανέφερε το καθεστώς της οπλοφορίας στα νησιά και θα άλλαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πώς θα έπραττε σε περίπτωση που Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνικό νησί ρωτήθηκε από τη Ρ. Τζίμα ο Γ. Βαρουφάκης. «Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας» και για αυτό θα πρέπει «Να κρατήσουμε τα ερείσματα που έχουμε διεθνώς. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα ζητήσουμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα» όπλα που έχει αγοράσει η Ελλάδα, είπε. Εν συνεχεία υπογράμμισε όμως πως η αποτροπή είναι το παν και για να μη φτάσουμε εκεί πρέπει και τόνισε πως πρέπει «να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» και η χώρα να ακολουθήσει την τακτική της διοργάνωσης πολυμερών συνδιασκέψεων με όλες τις χώρες της Μεσογείου με θέμα την καταγραφή των απόψεων της κάθε χώρας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η Ρ. Τζίμα επέμεινε στο σενάριο της απόβασης Τούρκων κομάντος και τι θα έκανε το ΜέΡΑ 25, με τον κ. Βαρουφάκη να διαμηνύει πως εκείνη την ώρα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα επικοινωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους και με το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το τι μπορεί να γίνει εκείνη την ώρα επιχειρησιακά. Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 - Συμμαχία για τη Ρήξη ρωτήθηκε για τη θέση του κόμματος περί κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης, επισημαίνοντας πως η κατάργηση είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος δήλωσε: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Για αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

«Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα», απάντησε ο Ν. Ανδρουλάκης σε ερώτηση για το αν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα διαλευκάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες παρακολουθήσεις, όπως επίσης και στελέχη της ΕΥΠ πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως κάποιοι πρέπει να μπουν στη φυλακή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιους εννοεί. Εν συνεχεία, υπενθύμισε πως οι Ευρωπαίοι προτείνουν στην Ελλάδα να υπάρξει πιο στιβαρή δικαιοσύνη με την εξασφάλιση μεγαλύτερης πλειοψηφίας στη Βουλή όταν επιλέγονται οι επικεφαλής της Δικαιοσύνης.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόϊτερ «γιατί αρνείται το ΚΚΕ την πρόσκληση του Α. Τσίπρα για συμμετοχή σε κυβέρνηση και λέει ότι είναι όλοι ίδιοι» ο κ. Κουτσούμπας διευκρίνισε: «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι Μητσοτάκης-Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα και ίδιες στοχεύσεις. Έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις επιλογές των συμμάχων που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας» και σε κάθε περίπτωση «δεν δίνουμε ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Όταν ο λαός βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση» μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΚΚΕ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι όλα τα κόμματα είναι το ίδιο. 

Παράλληλα, το ΚΚΕ ελέγχεται εξονυχιστικά από την επιτροπή της Βουλής και την εφορία για τα έσοδα και τις εισφορές. Από την άλλη το ΚΚΕ έχει αρνηθεί να δώσει λίστα με τις ενισχύσεις που δέχεται μέσω κουπονιών από πολίτες, διότι δεν θέλουν να αναρτήσουν δημοσίως τα ονοματεπώνυμα απλών πολιτών, δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας σε σχετική ερώτηση.

Γιατί δεν ψήφισε η Ελληνική Λύση τη διάταξη για το μπλόκο στο έκτρωμα Κασιδιάρη, ρωτήθηκε ο Κ. Βελόπουλος, απαντώντας πως «Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο σε οποιοδήποτε κόμμα. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει».

«Συνεργασία με ένα κόμμα που συζητάει θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κάνω» ανέφερε ακολούθως σε ερώτηση εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι επιχείρησε να πάρει βουλευτές του κόμματός του.

«Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχουμε πρόσβαση στην ΑΑΔΕ. Είναι απολύτως εξαρτημένη από τους δανειστές. Ξέρετε χώρα που να έχουν Υπερταμείο, να έχουν βάλει όλη την περιουσία και να την ελέγχουν οι δανειστές; Η βασική μας πρόταση είναι διαβουλευτικά συμβούλια με κληρωτούς πολίτες και εκλεγμένους όπου θα λογοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες», σημείωσε σε σχετική ερώτηση ο Γ. ΒαρουφάκηςΤαυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι αρεστές σε αυτήν. Ενώ για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, απόρησε πώς είναι δυνατόν να επικαλείται το απόρρητο.

Ακολούθως υπερθεμάτισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σοβαρού σώματος δίωξης μαύρου χρήματος που να έχει τα μέσα να διώκει το επιχειρηματικό έγκλημα, τη διαπλοκή. Η Δικαιοσύνη δεν έχει τα μέσα. Αμέσως μετά, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν έκανε την εξεταστική επιτροπή που έλεγε για το 2015. «Γιατί δειλιάσατε όταν σας παρακαλούσα να την κάνετε;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

«Σκεφτήκατε να παραιτηθείτε, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών;», ρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης από τη Ρ. Τζίμα. «Όχι, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου», ανέφερε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός. Επίσης, οι άμεσα προϊστάμενοι έφυγαν από τις θέσεις τους, εκτίμησε ο ίδιος. Εξέφρασε, δε, την άποψή του ότι υλοποίησε δύο δεσμεύσεις του: «Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».


Σε επόμενη ερώτηση γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός απάντησε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης. Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει. Σύμφωνα με economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».

«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ως προς το θέμα των συνεργασιών στις εκλογές σημείωσε ότι «μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα». Είπε ότι απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέει ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Ότι απευθύνεται σε όλες τα προοδευτικά κόμματα και τους λέει ότι υπάρχει προοπτική πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», προσέθεσε.

Για τη στάση των κομμάτων της αριστεράς επί του ενδεχομένου κυβερνητικής συνεργασίας, ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει κάποιους συσχετισμούς» τους οποίους τα κόμματα δεν μπορούν να αγνοήσουν ειδικά σε ό,τι αφορά την «απαίτηση» Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης.

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η κατάργησή της δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας σε ερώτημα εάν το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το εν λόγω μέτρο. «Ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό εκ του  ασφαλούς διότι την ίδια στιγμή βάζει ένα μεγάλο κόφτη που είναι μόνο η επιλογή 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι να κόβονται πολλά παιδιά».

«Είστε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα;» ρωτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης. «Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο» και μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια αν και εκεί το Harvard είναι κάτι σαν trust», παρατήρησε αρχικά και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα επιχειρείται να αναβαθμιστεί κάθε κολλέγιο της συμφοράς σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων ενώ αυτά υποχρηματοδοτούνται. «Ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση που την έχουμε στήσει για 150 χρόνια από κάποια αρπακτικά», είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, διαμήνυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Έμφαση στο ΕΣΥ θα δώσει στην επόμενη τετραετία η ΝΔ ανέφερε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε για 10.000 προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτών, «για να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν». Παράλληλα, «δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία, στις εξετάσεις» και για αυτό «έχουμε σχέδιο για να ανορθώσουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών» σε 80 νοσοκομεία αλλά και Κέντρα Υγείας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τους πολίτες που ζουν στη φτώχεια ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 2% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Για αυτό και οι επενδύσεις «είναι τόσο ψηλά στο πρόγραμμά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται επαναφορά της 13ης σύνταξης και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους αλλά στη διακυβέρνησή του προχώρησε σε περικοπές. Γιατί να σας πιστέψουν;» ρωτήθηκε ο Α. Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 «έδωσε μια παρά πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές». «Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε. Έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή τέθηκε και στις εκλογές και ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν».

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ρύθμιση του χρέους αλλά και τη 13η σύνταξη, την οποία -όπως είπε- ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε, αλλά και το μέρισμα κάθε Σεπτέμβρη. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», σημείωσε.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για το «άγριο ξύλο» που έφαγαν από την αστυνομία οι συνταξιούχοι κατά τις διαμαρτυρίες τους την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας». Μάλιστα έκανε λόγο για «μνημονιακούς καταναγκασμούς», υπενθυμίζοντας ότι «είχαμε απέναντι μας τον Σόμπλε». Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι υπήρξε «η μέγιστη δυνατή συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», κάτι που όπως είπε «δεν ισχύει σήμερα». «Ειδικά για συνταξιούχους, να υπενθυμίσω 7 δισ. ευρώ λιγότερα αυτήν την τετραετία, από την 13η σύνταξη και αναδρομικά. Αυτά θα δοθούν πίσω», κατέληξε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία» λέγοντας συγκεκριμένα: «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, για αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν».

Όταν ρωτήθηκε για το εάν συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 16 για να μπορεί να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε εμπόδιο αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συμφωνία στο γενικό πλαίσιο της Παιδείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις προόδου στο Λύκειο».

Όσο για το ΕΣΥ τόνισε πως απαιτείται στήριξη και ανασύσταση με αυξημένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρότεινε διαγωνισμούς για την τοποθέτηση διοικητών στα νοσοκομεία και όχι διορισμούς κομματικών στελεχών.

Περιβάλλον και ενέργεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την πανδημία και την κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξαγγέλλει ανέφερε: «Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πλέον. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δις ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Σε επόμενη ερώτηση για το σιδηρόδρομο με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη ανέφερε: «Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης.».

Ο Α. Τσίπρας συμφώνησε με την πρόταση Ανδρουλάκη να μη διορίζονται κομματικά πρόσωπα σε δημόσιες δομές και οργανισμούς, όπως οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Ακολούθως τόνισε πως οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην ενέργεια καταλήγουν στους ισχυρούς και ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ, οπότε από εκεί θα βρεθούν τα χρήματα και θα πάρει «ανάσες» ο πολίτης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ λίγο πριν την ενεργειακή κρίση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαίωσε πως θα σταματήσουν τα μπόνους των στελεχών της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση των τιμών συνολικά, ενώ τα ποσά των επιδοτήσεων της κυβέρνησης που ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ και κατέληξαν στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, θα κατευθυνθούν για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ.

«Το κράτος πάλι κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ. Τι 34%, τι 50%. Το κράτος σήμερα διορίζει», σχολίασε ο Ν. Ανδρουλάκης και τόνισε πως πρέπει να συνδεθεί η απολιγνιτοποίηση με τις επενδύσεις στο δίκτυο και στην αποθήκευση ενέργειας, για να περιοριστεί η εξάρτηση της Ελλάδας από την εισαγωγή φυσικού αερίου. Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα δώσει έμφαση στην ενέργεια για τους αγρότες, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και του χρηματιστηρίου ενέργειας, έκανε λόγο ο Δ. Κουτσούμπας. Στο ερώτημα πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση και εάν θεωρεί επαρκή τα μέτρα απάντησε πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας με τη συμμετοχή επιστημόνων και εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

Για τις θέσεις του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στην ενέργεια ρώτησε ο Α. Σρόιτερ τον Γ. Βαρουφάκη. Οι εξορύξεις χρειάζονται 15 χρόνια για να παράγουν, αν παράγουν, δήλωσε εισαγωγικώς. «Οι εξορύξεις δεν είναι λύση» και το μόνο που προσφέρουν, όπως ανέφερε, είναι «γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Το μέλλον είναι πλωτές, μικρού μεγέθους, αλουμινένιες ανεμογεννήτριες, είπε και τάχθηκε υπέρ του πράσινου υδρογόνου.

Το θέμα, κατά τον Γ. Βαρουφάκη, είναι εάν θα προλάβει την πράσινη επανάσταση η χώρα μας. Κατήγγειλε δε, ότι δεν επενδύθηκαν όλοι οι αντίστοιχοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε ένα πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο, που εισηγείται το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Ερωτηθείς για τα δύο Ι.Χ, πέραν του βουλευτικού οχήματος, τις πέντε μοτοσικλέτες και το ένα ταχύπλοο, που ανήκουν στην οικογένειά του βάσει της δήλωσης πόθεν έσχες, απάντησε ότι τα μόνα που είναι σε χρήση, είναι δύο μοτοσικλέτες, μία από τον ίδιο και μία από τη σύζυγό του. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο πολιτικός πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Νέα γενιά

«Φοιτήσατε σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο και σε ένα καλό αγγλικό πανεπιστήμιο. Δεν πιστεύετε ότι και τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες ασφάλειας;» ρωτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από την ημέρα που γύρισα για να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Επειδή έχω διδάξει στο Κέιμπριτζ, στο Σίδνευ, στο Τέξας ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια. Σημαίνει διαφύλαξη της διακήρυξης των ιδεών που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Το να βάζεις την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει ή έχουν καταλάβει» τι σημαίνει ασφάλεια για αυτές τις χώρες και παρόλα αυτά «παίζουν ένα έργο» για το ακροδεξιό ακροατήριο. Δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα έκανε λόγο για εμφυλιοπολεμικό κλίμα που «καλλιεργεί η «Μητσοτάκης Α.Ε.», με στόχο την υποβάθμιση των πανεπιστημίων μας».

«Λάθος στις μεγάλες πυρκαγιές, λάθος στα Τέμπη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Α. Σρόιτερ ρωτώντας τον Κ. Μητσοτάκη για τα λάθη που παραδέχθηκε την τρέχουσα τετραετία και του ζήτησε να βάλει στην κυβέρνησή του και στον εαυτό του έναν βαθμό από το 1 έως το 100 «όπως ζητάτε από τους δημόσιους υπαλλήλους». 

«Οι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτικοί και να αξιολογήσουν αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσω τα σφάλματα. Ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση, θα μπει από όλους τους πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Οι νέοι μας θα τους ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, με τον δημοσιογράφο να σχολιάζει πως ο πρωθυπουργός απέφυγε να βάλει βαθμό στον εαυτό του.

Ερωτηθείς για το επίδομα των 150 ευρώ που εξήγγειλε για τους 18χρονους, απάντησε πως «150 ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι θα μας κρίνουν» για τη δέσμευση για καλές δουλειές και όχι για τα 150 ευρώ, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Τόσα χρόνια είχαμε πανελλαδικές χωρίς ΕΒΕ. Γιατί μπήκε; Την έβαλαν για δύο λόγους: να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων και άρα τα έξοδα για τα πανεπιστήμια και για να αυξηθεί η πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια. Δεκάδες τμήματα απειλούνται με κλείσιμο γιατί δεν έχουν παιδιά», παρατήρησε ο Α. Τσίπρας.

«Πρέπει να δούμε σήμερα τι κάνουμε για αυτούς που έμειναν εδώ. Να φρενάρουμε το brain drain» και αν γίνεται κάποιοι να επιστρέψουν πίσω. Το βασικό είναι σοβαρές επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, κοινωνική κατοικία για τα νέα ζευγάρια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

«Η αποχή δεν είναι αντισυστημική, ενισχύει μόνο τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη τη ζωή τους και άρα «η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει. Εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου που δεν έγινε δεκτή. Για παράδειγμα τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν (σ.σ. τουριστική) έπρεπε να ψηφίσουν στο μέρος όπου πήγαν για δουλειά. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν», διαμήνυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ

Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έκλεισαν και η παράταξη της ΚΝΕ είναι ξανά πρώτη δύναμη και αυτό λέμε να κάνει και τώρα η νεολαία. Να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος».

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι να μην ψηφίσει ο νέος στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών τον Ιούλιο, ο νέος που με 600 ευρώ δεν μπορεί να κάνει παιδιά, σημείωσε από την πλευρά του ο Κ. Βελόπουλος.

Ελεύθερες τοποθετήσεις

«Ζητάμε ξανά και ξανά να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, όπως μπορούν οι αστυνομικοί, οι φαντάροι, αλλά  η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή τρέμει την ψήφο των νέων και ιδίως αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη» το αρνείται είπε ο Γ. Βαρουφάκης. «Τσακώνονται ποιος από τους τρεις έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια ενώ έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Το μνημόνιο του κ. Τσίπρα που μας έχει καθηλώσει είναι το πιο βαρύ. Η επόμενη κυβέρνηση που θα μαγειρέψουν τα τρία κόμματα μεταξύ τους» θα έχει ως στόχο τη λήψη μέτρων λιτότητας, διαμήνυσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 - Συμμαχία για τη Ρήξη. Διατράνωσε πως κανείς δεν θα καταργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. «Ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα είναι η κατάργηση αυτών των τριών μηχανισμών λεηλασίας της χώρας», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν μπορέσαμε να πούμε ποτέ ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει κάποιος που αγαπάει την πατρίδα» είπε ο Κ. Βελόπουλος εκφράζοντας την πικρία του διότι, όπως ισχυρίστηκε, δεν έχει κληθεί στα περισσότερα από τα πανελλήνια κανάλια. «Ίσες ευκαιρίες, ισονομία και όχι ακαταδίωκτο» υποσχέθηκε και ζήτησε να επανέλθει το σύνθημα «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια». 

«Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας, αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος που μας έχει φτάσει ως εδώ. Όλοι οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί είτε ως υπουργοί, και άλλοι ως στελέχη κυβερνήσεων, έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος και άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση του προβλήματος. Κυβέρνηση θα βγει έτσι κι αλλιώς. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή και άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα που έρχονται», προειδοποίησε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά στην πατρίδα μας ή θα έχουμε μια από τα ίδια», ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης. «Η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας. Κυβέρνηση θα υπάρχει μετά τις εκλογές. Τι κυβέρνηση θα έχουμε, που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς. Πυξίδα μου είναι τρεις λέξεις: Εμπιστοσύνη. Εγώ λέω λίγα και συγκεκριμένα για να μη νιώσει κανείς ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του. Όλες οι θέσεις με διαγωνισμούς, όλες οι δαπάνες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεύτερη λέξη: Αξιοπρέπεια. Δημόσια υγεία και παιδεία για να οικοδομήσουν οι νέοι με αξιοπρέπεια το μέλλον τους. Ανάπτυξη: Με εξωστρέφεια και όχι μία χώρα γιγάντιο real estate. Αυτές οι δεσμεύσεις κάνουν την Ελλάδα μια ισχυρή χώρα στη ΝΑ Μεσόγειο», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες «Πνίγονται στα χρέη, δεν μπορούν να περάσουν έξω από τις τράπεζες», ενώ οι αγρότες σκέφτονται αν θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, οι νέοι σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, δήλωσε ο Α. Τσίπρας. «Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς της αναξιοκρατίας», ξεκαθάρισε και εκτίμησε: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα πρώτο σημαντικό μεγάλο βήμα για την αλλαγή. Για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη, θα προχωρήσει στην αύξηση των μισθών, στη μείωση των τιμών, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της παιδείας, στη στήριξη των ΑμεΑ, των ανθρώπων της Τέχνης και της δημιουργίας. Κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, από την κρίση με γεμάτα ταμεία. Θα έχουμε πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς την τρόικα. Το χρωστάμε στη χώρα. Για μια Ελλάδα με δικαιοσύνη παντού».

«Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση: αν θα προχωράμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε. Ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου και κράτησα τη χώρα όρθια» σε μία σειρά κρίσεων, υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης. Ακολούθως είπε πως το όραμά του για την Ελλάδα του 2027 είναι μια Ελλάδα παραγωγική που θα συνεχίσει τη δυναμική τροχιά ανάπτυξης «με πολλές και καλές θέσεις εργασίας» που θα μπορέσει να ανεβάσει τους μισθούς και να μην αναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό. «Ξέρω ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε όμως ένα σαφές σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στην υγεία και στην πράσινη ενέργεια, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή και θα συνδιαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε τολμηρά, σταθερά, μπροστά για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το χρονικό της προετοιμασίας

Όλα είναι έτοιμα στην ΕΡΤ για τη διεξαγωγή του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από οκτώ χρόνια. Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά, θα ξεκινήσει στις 21.00.

Στο στούντιο 4 του Ertnews οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι θεματικές ενότητες

Οι έξι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στους 6 πολιτικούς αρχηγούς, πάνω σε έξι θεματικές ενότητες:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και

5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

6) Νέα Γενιά

Κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση ενώ ο κύκλος των θεματικών θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Θα ακολουθήσει ελεύθερη τοποθέτηση από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Τσίπρας πριν το ντιμπέιτ: «Στο άλλο κανάλι θα μπει γκολ!»

Ευδιάθετος εμφανίστηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στάθηκε στο στενό πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

«Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ντιμπέιτ και γίνεται σήμερα πρώτη φορά μετά το 2015. Είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου. Είναι πολύ αυστηροί οι όροι που αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή. Κρίμα. Ελπίζω ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγει σοφότερος, να βγάλει συμπεράσματα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «θα μπει γκολ σήμερα», ο κ. Τσίπρας απάντησε: Στο άλλο κανάλι θα μπει γκολ!».

eurokinissi.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλω να πιστεύω πως οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που ζητούν απόψε»

«Εύχομαι να έχουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας μας και θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις από μία τέτοια συζήτηση με τόσο αυστηρό πλαίσιο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από την ΕΡΤ.


Eurokinissi.gr
Eurokinissi.gr
Eurokinissi.gr

Η ατάκα Κουτσούμπα: «Είναι βράδυ, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι!»

Ιδιαίτερα ευδιάθετος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το ντιμπέιτ μαζί με τους κ.κ. Παφίλη και Γκιόκα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού χαιρέτησε τον Κ. Ζούλα που τον ανέμενε στην είσοδο αναρωτήθηκε γιατί υπήρχαν τόσες πολλές κάμερες...

«Σας βλέπουμε με γραβάτα» τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και ο κ. Κουτσούμπας τους απάντησε : «Είναι βράδυ, είμαστε μαζεμένοι, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι!».

Βαρουφάκης: «Είναι απαράδεκτο το πλαίσιο του ντιμπέιτ»

Κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 δήλωσε: «Ελπίζω να αναλυθούν σοβαρά ζητήματα. Είναι απαράδεκτο το πλαίσιο αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προγράμματα των κομμάτων».

Βελόπουλος: «Από φόβο ήθελαν τηλεπαράλληλη διαδικασία»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε κατά την είσοδό του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ: «Δυστυχώς στη σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν δειλά παράλληλους μονολόγους».

Eurokinissi.gr
Eurokinissi.gr

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

H τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα μεταδοθεί απευθείας από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3.

Όπως αποφασίστηκε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια θα υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα) διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα θέσει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών ενοτήτων θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί και ραδιοφωνικά, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

Eurokinissi.gr

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην ΕΡΤ

Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Το στούντιο του ΕΡΤNEWS που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

'Αλλες εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone.

Eurokinissi.gr

Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς.

Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς, θα βρίσκονται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο, για να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Eurokinissi.gr

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Αναμένεται να φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Στο κέντρο με το γαλάζιο πουκάμισο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.