ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείγμα γραφής για την κυβέρνηση το φορολογικό

Σοφία Χριστοφορίδου28 Ιουλίου 2019

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και κατατέθηκαν ήδη τα πρώτα νομοσχέδια, για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό. Ακόμα και ο ΣΕΒ, που χαρακτήρισε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης «ιδιαίτερα θετικά», διερωτάται πώς θα πετύχει η κυβέρνηση να μείνει εντός δημοσιονομικών στόχων όταν προχωρά σε μείωση φόρων.

Μέχρι στιγμής τα πρώτα δείγματα γραφής αποτυπώνουν τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμά της για μείωση των φόρων και μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, καταγράφεται και μία σπουδή της κυβέρνησης να δείξει αποτέλεσμα, παρακάμπτοντας νόμους και διαδικασίες, ή… επαναλαμβάνοντας διατάξεις νόμων που ήδη ισχύουν.

Την εβδομάδα που πέρασε κατατέθηκαν δύο νομοσχέδια, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση προετοίμαζε καιρό τώρα, όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό νομοσχέδιο. «Ανέβηκαν» για διαβούλευση στον ιστότοπο opengov, όπως προβλέπει ο 4048/2012; Όχι. Η δικαιολογία ήταν να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Επιτελικό κράτος

Εκτός από τους υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι αν ένας νόμος τροποποιείται, θα έπρεπε να αναφέρονται και οι διατάξεις που αλλάζουν ή αντικαθίστανται, και να αναφέρεται το τελικό κείμενο, όπως διαμορφώνεται με την τροποποίηση. Δεν θα έπρεπε αυτό το πολύ απλό να ήταν αυτονόητο; Κι όμως είχε προβλεφθεί στο Ν. 4048/2012, όπως και αρκετές άλλες διατάξεις του συγκεκριμένου (ψηφισμένου) νόμου, που επαναλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Επίσης προβλέπει την καθιέρωση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, που θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, που θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ονομάτων 52 νέοι γενικών γραμματέων. Πώς όμως επιλέχθηκαν; Με ανοιχτή πρόσκληση μέσω του Opengov και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού, όπως είχε ξεκινήσει να γίνεται το 2009; Μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ που προβλέπει ο εν ισχύι νόμος 4369/2016, ο οποίος συμφωνήθηκε µε τους δανειστές ως εμβληματική πράξη αποκομματικοποίησης του κράτους; Όχι. «Προχωρήσαμε χωρίς καμία καθυστέρηση στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού µε αξιοκρατικά κριτήρια» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ως προς την καθυστέρηση ούτε λόγος, η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα. Για τα αξιοκρατικά κριτήρια όμως πώς να είναι σίγουροι οι πολίτες, όταν παρακάμφθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος;

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 22% στον φετινό ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις είναι οι δύο σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου, που θα συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ, 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ, 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ, 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ, 10% για τους έχοντες ακίνητη περιουσίας αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Ως προς τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία προβλέπεται:

- Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ, ώστε οι μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις.

- Μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση από το 5% στο 3%.

- Ένταξη στη ρύθμιση όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Καταργείται το όριο τζίρου έως 2 εκατ. ευρώ για ένταξη στις 120 δόσεις.

Οι αλλαγές που προβλέπει στις 120 δόσεις θα ισχύσουν άμεσα και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι μειωμένα με βάση τις διατάξεις που θα ψηφιστούν.

Τα ερωτήματα του ΣΕΒ

«Υπάρχει ακόμη ανάγκη στο δημόσιο διάλογο να διερευνηθούν και να αποσαφηνισθούν σημαντικά ζητήματα» επισήμανε από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, παρά το γεγονός ότι υποδέχτηκε τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης με ιδιαίτερη θέρμη. Τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΕΒ είναι:

- Πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί η ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων;

- Υπάρχουν δυνατότητες μεγαλύτερης και ταχύτερης μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και το εισόδημα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα;

- Πώς θα εγκαθιδρυθεί το συντομότερο δυνατόν κράτος δικαίου σε όλο το φάσμα της ζωής στη χώρα;

- Πώς θα διασφαλισθεί η σταθερότητα του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και θα απαλειφθούν όλοι οι παράγοντες που τραυματίζουν την ελκυστικότητα της χώρας;

- Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι στην πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος και ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπισή τους;

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουλίου 2019.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.