«Ποιος έκοψε το δέντρο στη γειτονιά;», «γιατί το κλάδεψαν έτσι;», «τι έχει και φαίνεται άρρωστο;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνονται συχνά από «ανήσυχους» πολίτες, όταν συναντούν συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου, ή απλώς όταν δυσαρεστούνται από το αποτέλεσμα των εργασιών, όπως είναι συνήθως το κλάδεμα.
Αυτές τις απορίες και άλλες πολλές θέλει να λύσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενεργοποιώντας το "Green Tree", μία ψηφιακή πλατφόρμα η οποία είναι «κουμπωμένη» στην ηλεκτρονική Υποδομή Γεωχωρικών Δεδομένων του δήμου, στη διεύθυνση gis.thessaloniki.gr.
Παρότι η εφαρμογή υπάρχει εδώ και χρόνια, εντούτοις υπάλληλοι του δήμου την τροποποίησαν για να γίνει πιο εύχρηστη και φιλική προς τον επισκέπτη, διότι με το προηγούμενο μοντέλο λειτουργίας, εκείνο της Google Earth, η εμπειρία πλόηγησης δεν ήταν καλή, εξηγεί στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης.
Έτσι, το ανανεωμένο "Green Tree", περιέχει συγκεντρωμένα όλα τα δεδομένα για τα ξεραμένα δέντρα, τα πρέμνα, τα δέντρα που κόπηκαν, τι δέντρα είναι, ποιες οι διαστάσεις τους, τι αρρώστιες έχουν περάσει, ή περνούν, ποιες θεραπείες εφαρμόζονται, περιγράφει ο αντιδήμαρχος συνοπτικά για την πλατφόρμα.
«Ενημερώνουμε συνεχώς τα σημεία που έχουμε ξεραμένα δέντρα» και ήδη το "Green Tree" λειτουργεί για τους εργαζόμενους του δήμου, παρέχοντάς τους 110 ψηφιακά πεδία διευκολύνοντας την εργασία τους.
Εντός της εβδομάδας, το "Green Tree" θα... ξεκλειδώσει και για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δέντρα της πόλης και μάλιστα σε ένα εύρος 10 πεδίων που θα αφορούν χαρακτηριστικά όπως η κόμη, το ύψος, το είδος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο χρόνος κοπής ενός δέντρου κ.α., ενημερώνει ο κ. Δημητριάδης.
Η πλατφόρμα θα διευκολύνει τη διαχείριση του πρασίνου και των προβλημάτων από τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά κυρίως θα ενισχύσει τον έλεγχο από την πλευρά των πολιτών, ώστε «να βλέπουν πραγματικά τι βάζουμε, τι βγάζουμε, πότε κόβουμε, πώς φυτεύομε, πώς κλαδεύουμε», υπογραμμίζει ο κ. Δημητριάδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επόμενο διάστημα, στο "Green Tree" θα προστεθούν και όλα τα υπάρχοντα πάρκα του δήμου Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Η απεικόνιση των δέντρων θα γίνεται πάνω στον χάρτη του gsis, με τον πολίτη να μπορεί να «κλικάρει» πάνω στο κάθε δέντρο σε οποιονδήποτε δρόμο της πόλης, διαβάζοντας για την ιστορία του, ακόμη και για τα... βάσανά του.
Πρόκειται για μία εξαιρετική εφαρμογή, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, που μάλιστα όμοιά της δεν υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα.
Παράλληλα, «θα μπορεί να βλέπει ο κόσμος όλες τις προσπάθειες που αμφισβητήθηκαν κατά καιρούς από κάποιους που είπαν άσχημα πράγματα για τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε», συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος σχολιάζοντας τοποθετήσεις μελών της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση Ζέρβα στο πράσινο.
Δείτε πώς είναι η πλοήγηση στο νέο "Green Tree" του δήμου Θεσσαλονίκης: